Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Педиатрия / Биоактивни компоненти в майчината кърма и в млеката за кърмачета

      Биоактивни компоненти в майчината кърма и в млеката за кърмачета

      отGP News публикувано на 01.12.200913.09.2022 Педиатрия

      Брой 12/2009

      Д-р Адриана Дойчинова, дм
      педиатър

      Безспорно е, че кърменето е идеалното хранене на децата, особено през първото полугодие от живота им. Съставът на кърмата е адек­ватен на хранителните потребности на кърмачето през целия период на лактацията, денонощието и дори по време на едно кърмене. Тя съдържа над 200 хранителни компоненту (протеини, въглехидрати, липиди, витамини, макрои микроелементи). Освен това съдържа съставки с нехранителна стоиност уникални биоактивни вещества (специфични и неспецифични антимикробни фактори, цитокини, хормони, растежни модулатори, клетки и др). Тези съставки са особено важни с оглед незрелостта на защитните механизми и ензимната система при кърмачетата. Ефектът на уникалните биоактивни фактори в кър­мата е разнообразен:

      Upper dyspeptic syndrome ad

      ♦ антиинфекциозен, противовъзпалителен и/или имуномодулиращ ефект;
      ♦ фактори, есенциални за развитието на нервната система и зрителния анализатор;
      ♦ влияние върху процесите на растеж и развитие.
      Триглицеридите са основната форма на липидите в кърмата. в тях палмитиновата киселина е естерифицирана на бета-по­зиция (|3-палмитат), за разлика от кравето мляко, където е на алфа-позиция. Наличието на р-палмитат значително повишава абсорбцията на мазнините и калция, намалява екскрецията на калций, образуването на неразтворими калциеви сапуни намаляват се проявите на запек.
      В кърмата 15-20% от общи въглехидрати са представени от галакто-олигозахариди (над 130 вида). Те имат доказан пребиотичен ефект спомагат за доминиране на „добрите“ бифидои лактобактерии в чревната флора, засилване на имунитета, намаляване риска от стомашно-чревни инфекции, непоносимост към лактоза и алергия, синтеза на витамини, ензими, подобряване усвояването на минерали и микроелементи, предотвратяват констипацията.
      Нуклеотидите са нискомолекулни прекурсори на ДНК и РНК. Доказан е техният ефект върху имунните функции, чревната микрофлора и липидния метаболизъм.

      Съставът на съвременните млека за кърмачета е усъвършенстван с включването на някои биоактивни компоненти,
      подобно на кърмата. Така се постига по­зитивен здравен ефект и при изкуствено хранените кърмачета.
      Nutrilon 1, 2 и 3 с пребиотици на NUTRICIA са млека за кърмачета от деня на раждане до 3-годишна възраст. Те са с добре балансиран състав и включени би­оактивни компоненети пребиотични олигозахариди, (3-палмитат и нуклеотиди, които*.
      ♦ укрепват естествената имунна и антиоксидантна защита и намаляват риска от алергии и инфекции;
      ♦ спомагат за доминиране на бифидобактериалната чревна флора, както при кърмените деца;
      ♦ по-бързо въстановяване при дисбак­териоза, дори след инфекции и антибиотично лечение;
      ♦ спомагат развитието на нервната система и зрението;
      ♦ нормализират храносмилането, повлияват констипацията;
      ♦ стимулират синтеза на витамини, ензими и аминокиселини;
      ♦ осигуряват оптимална костна ми­нерализация;
      ♦ предотвратяват развитието на хранително-недоимъчни състояния.
      Създаването на заместители на майчината кърма премина през ранния етап на наподобяване на хранителния й със­тав. През XXI век акцентът се поставя на включване на биологично-активни компоненту и във формулите за кърма­чета и преходните млека „функционални храни“, конто осигуряват правилно хранене и ефективна защита.

      Литература

      1. Armond S. Goldman AS. Modulation of the Gastrointestinal Tract of Infants by Human Milk. Interfaces and Interactions. An Evolutionary Perspective. J Nutr. 2000; 130: 426S-431S.
      2. Garofalo RP, Goldman AS: Cytokines, chemokines and colony stimulating factors in human milk. Biol Neonate. 1998; 74:134 -142.
      3. Garofalo RP, Goldman AS: Expression of functional immunomodulating and anti-inflommatory factors in human milk. Clin. Perinatol 1999; 26: 2: 361-377.
      4. Jagadeesam V. Nucleotides in nutrition. Nutrition in disease management. Update Series. Nutrition Foundation of India 2000; 7: 7-16.
      5. Lindmark-Mansson H, Akesson B. 2000. Antioxidative factors in milk. Br J Nutr 84: S103-S110.
      6. Rodriguez-Palmero M, Koletzko B, Kunz C, Jensen R. Nutritional and biochemical properties of human milk: II. Lipids■, micronutrients, and bioactive factors. Clin Perinatol. 1999; 26 (2): 335-59.
      7. Rivero-Urgell M, Santamaria-Orleans A. 2001. Oligosac-charides: Application in infant food. Early Hum Dev 65: S43-S52.

      Навигация

      Предишна Предишна
      Брой 11/2009
      СледващаПродължаване
      Афективни разстройства в перинаталния период клиничен анализ
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене