Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Областните болници канят младите лекари на работа с добра заплата и придобивки
      • СЛК подписа меморандум за обучения на млади лекари в Барселона
      • ЕMA одобри под условие ново лекарство за неврофиброматоза тип 1
      • БЛС: НЗОК да плаща за биомаркерите, но не от лекарските заплати
      • Разширяват възможностите за домашно лечение за псориазис и гноен хидраденит
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Коледните и новогодишните трапези – да се насладиме на празниците без да преяждаме

      Коледните и новогодишните трапези – да се насладиме на празниците без да преяждаме

      отGP News публикувано на 19.12.201713.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      Коледните и новогодишните трапези

      Брой 12/2017

      Д-р K. Хаджилазов
      Ендокринологично отделение, СБАЛДБ, МУ – София

      Наближават едни от най-красивите и изпълнени с много положителни емоции годишни празнични дни – Бъдни Вечер, Коледа и посрещането на Новата Година. И колкото да се твърди, че все по-малко от оставащите в България сънародници ги празнуват така, както например преди 15-20-40 и повече години, то неизменната традиция да сяда семейството, а и цялата фамилия около празничната маса, все още е запазено и до ден днешен. Някои хора дори се подготвят 2-3 месеца преди това – не толкова със съответни тоалети за празничните вечери и списъци с предстоящи покупки на подаръци, а със спазване на по-нискокалорични диети, за да могат да си позволят по време на няколкодневните събирания около масата да опитат колкото се може повече от типичните празнични коледни и новогодишни лакомства и семейни специалитети. Разбира се, опасенията тук са свързани с евентуалното наддаване на телесно тегло, покачване на кръвната захар, холестерола. Дали обаче не можем да използваме някои прийоми и хитринки, за да сведем до минимум тази тенденция?

      БЪДНИ ВЕЧЕР – това е празникът с най-малка вероятност да прекалим с калориите. Още повече, че всичките на масата ястия (според едни 7 на брой, според други – 9, според трети – 11 или 12) са постни. Но същевременно, точно затова и някои хора преяждат, ,,компенсирайки липсата на нещо блажно”.

      Централното място на вечерния празник заема традиционната питка с късметчета – или поне задължителната монета. Последните не биха ни се отразили на теглото, а количеството и състава на брашното – ако то наистина бъде пълнозърнесто (поне 35 и повече процента), би било добре. По правило, питката не трябва да е голяма, като още по-удачно е откъснатите от най-възрастния член от семейството парчета от нея да бъдат не по-големи от обичайното ни количество хляб, което всекидневно консумираме, дори по-малко, защото ни очакват още други енергийни източници. Постните сърмички – с лозови и зелеви листа, но и пълнени с ориз! А и той като брашното е въглехидрат! Обичайната бобена чорба не е проблем, стига да не сме прекалили със запръжката му с мазнина – в нея са другите скрити калории! Орехите – символът за здрава нова година, също ги съдържат, затова не повече от 10 грама (или колкото ви се събират в сгънатите пръсти на ръката ви). Пълнените с боб чушки, по традиция сухи, практически не ни тревожат.

      Проблемен обаче може да се окаже компотът от ошав – изсушените плодове съдържат по-концентрирана захар, макар и плодова (фруктоза). Затова не прибавяйте към каквато и да е захар при варенето им – оставете само водата да ги напои и да разтвори и съответно разреди захарите в тях – така компотът ще е по-малко калоричен, а и по-малко ще се покачи кръвната ви захар. Някои табиетлии слагат на масата и сладки баници – тиквеник.Той също се оказва доста калоричен със съдържащите се брашно, настъргана тиква (някои с ябълка), олио, пудра и кристална захар, орехови ядки. Като прибавим и житото с пудра захар, то последните два изкушителни десерта могат да се окажат наистина енергийна бомба! Но това в никакъв случай не значи, че не трябва да уважим вековните български традиции. Изход от ситуацията е да заменим захарта с фруктоза в количество 2-3 пъти по-малко, отколкото е по-рецепта захарта, защото фруктозата е най-сладката захар! (с по-малко количество постигаме същата сладост, но и по-малко калории и по-слабо покачване на кръвната захар). Уместно е пък отгоре да не поръсваме с пудра захар.

      Като прибавим консумацията и на другите продукти от растителен произход -туршията (особено ако не е с прибавени мед или захар) и/или печените чушки с чесън, зелевия сок, чаша хладка водица, червено вино – всички те ще разредят още повече калорийните съставки и така ще ни предпазят от натрупване на свръх калории и евентуално напълняване. Разбира се, трябва да внимаваме и с леко благата ракия -пийте я колкото да се чукнете за здраве.

      И да не забравяме, че на този ден от всичко се похапва по парче-две, така че сумарно като общо количество въглехидратите и мазнините да не надвишават обичайните ни за всеки ден! И да не забравяме нещо много важно – не трябва всичко да се изяжда и изпива до дъно – масата трябва да остане с храна и напитки и те да не се прибират до следващия ден – Коледа!

      КОЛЕДА и НОВА ГОДИНА са празници, на които изкушенията са много повече. Наред с някои от коледните ястия – туршии, хляб или питки, ядки, алкохоли, баници, тук вече се прибавят различни кулинарни специалитети с месо и месни производни -колбаси, филета и др., гарнирани обичайно с картофени, оризови и различни въглехидратни варианти на варива, както и зеленчукови. Именно последните са едно от спасенията за избягване на свръх натрупване на калории – винаги ги използвайте и то в колкото може повече варианти, а и количества. Предпочитайте салати от пресни зеленчуци, а като гарнитура леко кипнати техни разновидности – растителните храни не могат пълноценно да се усвояват и затова стимулират перисталтиката и увличат всичко, което сме погълнали и така съдействат по-бързо да премине по червата. Затова започвайте винаги с тях! Освен това, създават и чувство за ситост – така ни се намалява апетита и съответно приема на храна. Ако прибавим като гарнитура и бобови растения, то описаното по-горе ще е по-изразено.

      Мнозина обичат картофите – приготвяйте ги с варене или печене! Избягвайте пържене – 100 гр. ви калкулират около 500 ккал, докато предходните около 75-130 ккал! От ,,течните салати” предпочитайте домашно приготвената ,,Снежанка” (с повечко краставички и копър) пред руската салата и други майонезени разновидности (особено купените, освен мазнини, вероятно доста от тях и хирогенирани, ще спестите и нишестето и редица стабилизатори и др. съвременни добавки).

      Що се отнася до месото, предпочетете за предястия или след основното хранене чисти филета (домашно сварени и овкусени с малко сол и обичани от вас подправки – това ще ви спести пропиването им със солеви и желатинови разтвори, оцветители, скорбяла/захароза/сукралоза, стабилизатори). Избягвайте купено пилешко – предполага се, че за ускорения растеж на птиците се използват смески с най-много анаболни хормони (не напразно някои акушер-гинеколози го забраняват напълно при жени, подготвящи се за ин витро !), както и ,,гарнирани профилактично” с редувани 2-3 антибиотика до 40-я им ден във фермите. Предпочитайте, колкото и странно да е за някой, наред с телешкото, свинско-чисто филе от рибица, бут или плешка. Печете или варете, а за сосове използвайте зеленчукови (брашнените съдържат и мазнини, топени сирена и др., т.е. доста са калорични). Ако обичате да замезвате със сирена, то избирайте качествени и узрели, по-нискомаслени и ако все пак ги заливате с течна мазнина, нека бъде екстра върджин зехтин (но имайте предвид, че и най качественият зехтин съдържа мазнини почти колкото всяко олио и свинската мас- 1г. -9,1 ккал!)

      Десертите, и по-точно коледната баклава, я залейте с колкото си може по-лек, рядък сироп, като захарта замените с фруктоза в количество 2-3 пъти по-малко от това на захарта. Ако точите сами корите, използвайте пълнозърнесто брашно, маргаринът не е за предпочитане, с маслото внимавайте в количеството, защото и ореховите ядки са доста калорични! Ако отпивате и по глътка между хапките трапезна вода, това ще разреди сладките въглехидрати и по-бавно и по-малко ще се покачи кръвната захар.

      А като стана дума за напитките – все пак алкохолът освен да създава настроение, носи и калории! Пийте го като предварително сте замезили, което ще ви пази освен от напиване, и от рязко спадане на кръвната захар! Редувайте го и с безалкохолни течности – най-неутрална е водата. Газираните напитки като цяло са нежелателни, дори да съдържат само изкуствени подсладители без калории, стимулират ни прекомерно апетита, а и имат доста други реални странични ефекти! Внимавайте с натуралните сокове -в сички плодове носят допълнителни калории, както и напитките с фруктозо-глюкозен сироп и захар!

      И все пак празниците са празници, не само за трапеза, но и за различни танци – именно те ще ни помогнат да изгорим или балансираме енергийния ни прием и разход, дори и да сме попрекалили с консумацията. Така че, хващайте се на хорото и с пожелания за много здраве и късмет през Новата Година!

      КупиАбонамент

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Хeмангиомите – едно много разпространено заболяване
      СледващаПродължаване
      Преговорите по рамковия договор за 2018 г. са пред провал, алармира БЛС
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене