Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Минерални вещества в плодовете

      Минерални вещества в плодовете

      отGP News публикувано на 01.10.200113.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      Минерални вещества

      Брой 10/2001

      Д-р Веселин Денков,
      Ст.н.с. Д-р Румяна Денкова

      Микроелементи в плодовете се съдържат в незначителни количества, поради което се отчитат предимно в микрограмове или гами. Само допреди половин век значението на микроелементите за живите организми (респ. за човека) беше почти непознато.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      През последите две-три десетилетия учените от цял свят положиха много усилия за изучаване на влиянието им върху физиологичните процеси при животните и човека. Беше установено, че микроелементите изпълняват изключително важна биологична роля. Чрез прецизни аналитични методи беше определе­но точното им съдържание в тъканите и бе дока­зано, че в човешкия организъм присъстват почти всички микроелементи, които се намират и в земната кора.

      Някои от тях участват в дейността на жлезите с вътрешна секреция, в процесите на обмяната на веществата, на кръвообразуването, в ензимните реакции и пр. Изобщо микроелемен­тите действат като катализатори или като компоненти на катализаторите в химичните ре­акции, извършващи се в човешкия и животинския организъм. Досега са открити повече от 60 микроелемента, влизащи в състава на човешкия орга­низъм.

      В различните видове плодове също са установени много микроелементи, но все още не за всички е изяснено биологичното им въздействие върху организма на човека и животните.

      Йод.

      Представлява жизненоважен елемент за обмяната на веществата. Йодът е неразделна съставка от тироксина (хормона на щитовидната жлеза) и практически цялото му количество в човешкия организъм е концентрирано в тази жлеза. Има важно значение за нормалната й дейност, стимулира растежа на тялото, регулира основната обмяна на веществата и телесната температура, активира защитните сили на организма срещу заразни болести.

      Недостигът на йод в храната при възрастни води до значително увеличаване на щитовидната жлеза т.нар. ендемична гуша (струма). Любопитен факт е, че древноримските мъже са смятали же­ни с увеличена гуша (без да подозират, че това е болестно състояние) за сексуално по-привлекателни! Недостигът на йод при бебетата се отразява върху тяхното физическо, полово и умствено развитие (кретени, стерилни, шкембести джуджета с извънредно нисък коефициент на интелигентност).

      Днес това болестно състояние се среща сравнително рядко, тъй като развитието му се предотвратява чрез добавката в обикновената готварска сол на малки количества калиев йодид (т.нар. йодирана сол).

      Плодовете, съдържащи най-много йод, са: арония (4000 мg%), череша (1200 мg%), грозде (300 мg%), круша (200 мg%), смокиня (70 мg%), ябълка (40 мg%), фурма (5 мg%), слива (4 |мg%), портокал (1,6 мg%), бодливо грозде и касис (1 |мg%), хинап, черна и червена боровинка (следи) и др.

      Мед.

      Този микроелемент участва в синтеза на хемоглобина и в тъканното дишане, оказва силно влияние върху функциите на някои жлези с вът­решна секреция (например стимулира действието на адреналина хормон на надбъбречните жлези). Също така взема участие в състава на редица окислителни ензими. Стимулира кръвотворната функция на костния мозък и окислителните про­цеси в организма на човека и животните.

      Недос­тигът от този елемент е изключително рядко явление, тъй като в зрелия човешки организъм нормално се съдържат около 75100 мг мед, концентриран в мозъка, черния дроб, сърцето и бъбреците. Ако все пак се появи недостиг на мед (найвече при децата), се развиват признаци на ане­мия. Прекомерно насищане настъпва, ако нормалното количество от този елемент в организма нарастне повече от 10 пъти, което води до хронично отравяне.

      Плодовете, съдържащи най-много мед, са: ананас (830 (мg%), фурма (210 рд%), къпина (170 мg%), ма­лина (165 |мg%), дюла (140 мg%), касис и бодливо грозде (130 мg%), черна боровинка и круша (120 мg%), ябълка (110 мg%), вишна (100 мg%), слива (87 мg%), пъпеш (70 мg%), а също праскова, трънка, ягода, кайсия, хинап, арония и др.

      Кобалт, влиза в структурата на витамин В12 (с около 4%), който неслучайно се нарича още кобаламин.

      Кобалтът участва в образуването на еритроцитите в костния мозък и на хемоглобина (заедно с желязото, медта и мангана). Стимулира нормалната дейност на жлезите с вътрешна сек­реция и защитните сили на организма срещу бо­лести. Укрепва нервната система и активира ре­дица ензими. Ензимите, съдържащи кобалт, учас­тват в синтеза на дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК) и в обмяната на аминокиселините.

      Също така този микроелемент ускорява изграждането на мускулния белтък и влияе върху количеството на кръвната захар. При недостиг на ко­балт човешкият организъм не може сам да синтезира витамин В12, в резултат на което се развива злокачествена анемия.

      Кобалт се съдържа в плодовете: круша и ягода (10 |мg%), касис, лимон и портокал (3 мg%), малина, черна и червена боровинка (2,5 мg%), слива (2 мg%), грозде (1,3 мg%), вишна (1 мg%), касис и бод­ливо грозде (130 мg%), черна боровинка и круша (120 (мg%), кайсия, праскова, червено френско гроз­де, хинап, ябълка и фурма (следи) и др.

      Цинк.

      Влиза в състава на редица ензими напри­мер карбоанхидразата, която участва в пренасянето на въглеродния двуокис от клетките към бе­лите дробове. Цинкът взема участие и в образу­ването на хормона на задстомашната жлеза ин­сулина (отговорен за въглехидратната обмяна), а също и в регулирането на кръвната захар и превръщането на глюкозата в гликоген.

      Освен това, стимулира растежа при децата и възстановяването на организма след тежки оперативни наме­си, както и процесите на размножаването. В човешкия организъм цинкът е концентриран главно в черния дроб, мускулите, костите и др. При недостиг започва окапване на косата и надебеляване на роговия слой на кожата, а при излишък настъпват токсични прояви и смущения в храносмилането.

      Плодове, които съдържат цинк, са: малина (200 мg%), круша (190 мg%), бишна и ябълка (150 мg%), касис (130 мg%), слиба (100 мg%), бодливо грозде и пъпеш (90 мg%), касис (130 мg%), а също хинап, фурма, кайсия и др.

      Силиций.

      Участва в образуването на зъбния емайл, ноктите и очната леща, съдейства за еластичността на кожата и лъскавината на космите. При недостиг на силиций ноктите и космите стават чупливи, емайлът на зъбите се уврежда, зрителната острота отслабва, настъпва лесна физическа и умствена умора и пр.

      Плодове, в които се съдържа най-много силиций, са: круша (6600 мg%), слива (4000 мg%), шипка (670 мg%), портокал (590 мg%), ябълка и фурма (следи) и др.

      Манган.

      Както повечето микроелементи, той е съставна част на някои ензими (особено на фосфатазите), като ги активира. Без ензими, съдържащи манган, са невъзможни обменните процеси (например образуването на урина). Този елемент е необходим и за активиране дехидрогеназите при синтезирането на витамин С. Взема участие в обмяната на въглехидратите и в образуването на хрущялите и костите. Участва в изграждането на витамин В и стимулира кръвоплворните функции. Подсилва действието на инсулина и по този начин понижава кръвната захар. Освен то­ва, стимулира дейността на половите хормони. Недостигът на манган задържа растежа на човешкия и животинския организъм, потиска половата активност и др.

      Манган се съдържа в плодовете: черна и червена боровинка (2600 мg%), арония (500 мg%), малина (210 мg%), касис (180 мg%), портокал (170 мg%), фурма (150 мg%), вишна (80 мg%), круша (65 мg%), праскова (60 мg%), ябълка (47 мg%), а също кайсия, ракитник и др.

      Молибден.

      Влиза в състава на редица ензими, които участват в обмяната на пурините и усвояването на азота от организма. Молибденът играе роля в окислително-възстановителните процеси на организма (подпомага окисляването на ксанти­на и пурина в млякото и черния дроб).

      Молибден се съдържа в малки количества в поч­ти всички плодове и предимно в: касис (24 мg%), малина (15 мg%), ябълка (6 мg%), круша (5 мg%), вишна (3 мg%), праскова (1 мg%), черна боровинка, фурма и арония (следи) и др.

      Флуор.

      Участва в изграждането на костите и особено на зъбния емайл. Намира се в тъканите на белите дробове, черния дроб, сърцето и мозъка. Недостигът на флуор води до разрушаване на зъбния емайл и развитие на зъбен кариес (особено вреден в детската възраст при израстването на постоянните зъби). Излишъкът от този микроелемент също води до рушене, както и до кафяво оцветяване на зъбите (флуороза). Наскоро е установено, че флуорът е особено ефикасен срещу остеопороза (изтъняване и разреждане на кости­те, наблюдавано при застаряване на организма). Поради важното му значение, той е задължителна съставка на повечето пасти за зъби.

      Плодове, които съдържат флуор, са: касис (17 мg%), вишна (13 мg%), бодливо грозде (12 мg%), круша (10 мg%), ябълка (8 мg%), малина (3 мg%), ра­китник (следи) и др.

      Никел.

      Установено е, че нормализира съдържанието на хемоглобина в червените кръвни клетки и увеличава техния брой. Солите на никела стимулират възстановяването на белтъците в кръвната плазма, както и синтеза на аминокиселини. Експериментално е доказано, че никелът спомага за нормалния растеж и за развитието на гребена и оперението при птиците. Нови изследвания показват, че след прекаран сърдечен инфаркт, съдържанието му в човешкия организъм е повишено.

      Никел се съдържа в плодовете: праскова (25 мg%), ябълка и круша (17 мg%), вишна и слива (15 мg%) и др.

      Хром.

      Медицинските наблюдения и прецизните изследвания показват, че когато артериите са здрави, съдържанието на хром е по-високо, а при сърдечно-съдови заболявания то е ниско. Устано­вено е също, че когато количеството хром в 1 мл кръв е над 6 нанограма (6 милиардни части от грама), практически не съществуват рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболява­ния. Когато обаче, хромът е под тази граница, е налице рисков фактор.

      Участва във въглехидратната обмяна съвместно с инсулина. Доказано е, че хромът влиза в състава на молекула, известна ка­то „фактор за регулиране на глюкозата”. Роля та й е да подпомага действието на инсулина, който регулира нормалното количество на глюкозата в кръвта и улеснява разграждането на холестрола, когато е в излишък.

      Ако за по-дълго време в орга­низма се установи недостиг на хром, то споменатият фактор се синтезира в много no-малка сте­пен. Това влияе неблагоприятно на функциите на инсулина, както и на всички метаболитни системи, които той контролира. Проявява се тенден­ция към затлъстяване, към повишено ниво на холестерола в кръвта и развитие на захарен диа­бет, който на свой peg води до повишено кръвно налягане и аномалии (развитие на плаки) в съдовите стени.

      Хром е установен в плодовете: вишна (7 мg%), праскова (6 |мg%), ябълка и слива (4 мg%) и др.

      Ванадий.

      Този микроелемент се съдържа в кръвта в още по-малко количество от хрома. Предполага се, че на него се дължи увеличеният брой на нервните разтройства, когато количеството му в кръвта на човешкия организъм се повиши 3-4 пъти.

      В плодовете ванадий е установен: вишна (25 мg%), круша (5 мg%), ябълка (4 мg%), фурма и чер­на боровинка (следи) и др.

      Бор.

      Играе активна роля в растежа и развитието на растенията и е постоянен компонент в кръвта на животните и човека. В значителни количества се натрупва в мастната тъкан.

      Бор е установен в плодовете на: ябълка (245 мg%), малина (200 мg%), круша (130 мg%), вишна (125 fig%), касис (55 мg%), арония, ракитник, гроз­де (следи) и др.

      Арсен.

      Установено е, че този микроелемент е необходим за синтезирането на хемоглобина, въпреки че не влиза в неговия състав. Освен това, участва в окислителните процеси и нуклеиновия обмен. Открит е в сравнително голем и количест­ва в морския планктон, а също и в много растителни видове.

      В плодовете е установен: портокал (11 мg%), ябълка (2,7 мg%), круша (2,6 (ig%), а също в бяла и обикновена тиква, черна боровинка и др.

      Стронций.

      Изпълнява активна роля в изграждането на костната тъкан във взаимодействие с макроелементите калций и фосфор.

      От плодовете е установен във фурмата и др.

      Алцминий.

      Влиза в състава на тъканите и течностите в растителните и животинските организми. Установен е и в кръвния серум на човека и животните. Освен това, участва в структурата на нервните клетки в главния мозък.

      В плодовете алуминий се намира: пъпеш (800 мg%), ябълка (110 |мg%), ракитник и др.

      Титан.

      Намира се в кръвната плазма на животните и човека, а също в черния дроб и в жлезите с вътрешна секреция. Особено високо е съдържанието му (до 1%) в у-глобулиновата фракция. Този микроелемент участва в процесите на имуногенеза.

      В плодовете титан е установен: праскова (90 мg%), ракитник и др.

      Съществуват още много микроелементи като барий, волфрам, олово, берилий, рубидий, радий, се­лен, бром, кадмий, живак, талий, антимон и други, но все още учените експериментират и продължават да изясняват ролята, функциите и физиологичното действие на тези загадъчни минерални микроколичества, поемани чрез храната (плодове, зеленчуци и др.), без които организмът не може да функционира нормално.

      По един въпрос обаче специалистите са единодушии: приетите чрез плодовете микроелементи, попадайки в кръвта под формата на метални йони, играят значителна ро­ля на катализатори при протичането на многобройните жизнени процеси в организма, което е от огромно значение за здравето, добрия тонус и работоспособността.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Брой 10/2001
      СледващаПродължаване
      Лечение на сърдечната недостатъчност
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене