Брой 12/2024
Доц. д-р Л. Грудева, д.м.
Медицински университет – Варна
Синдромът на раздразнените черва (СРЧ) е често срещано разстройство на взаимодействието между червата и мозъка, което може да окаже значително влияние върху качеството на живот. След поставяне на диагнозата своевременното и базирано на доказателства управление е жизненоважно за грижите за пациенти със СРЧ, с цел подобряване на резултатите и повишаване на удовлетвореността на пациентите. Добрата комуникация е от първостепенно значение и клиницистите трябва да предоставят ясно обяснение за разстройството, с фокус върху изследване на собствените вярвания на пациента относно заболяването и обсъждане на всички притеснения, които може да имат. Трябва да се подчертае, че симптомите често са хронични и че лечението, въпреки че има за цел да подобри симптомите, може да не ги облекчи напълно. През последните години управлението на диетата показа обещаващи резултати. Целта на настоящия обзор е да се направи актуален преглед на диетичните подходи при лечението на СРЧ и оценка на настоящите доказателства в подкрепа на тяхната ефикасност за подобряване на симптомите. На свой ред това може да доведе до по-индивидуализиран подход и управление на пациентите в бъдеще.
Ключови думи: Синдром на раздразнено черво (СРЧ), ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, диета, безглутенова диета, пробиотици, диетични фибри
Адрес за кореспонденция:
Доц. д-р Лили Грудева
УМБАЛ „Св. Марина“- Варна
бул. “Христо Смирненски”, 1
9010, Варна
тел.: +359 884560505
Пълната статия е заключена за четене!
Статиите от новите издания на списание GP NEWS са заключени за четене. В сайта се публикуват само резюмета на статиите. По-долу е публикувана датата, на която ще бъде отключена цялата статия.
Ако желаете да прочетете цялото съдържание в статията преди датата на отключване, може да закупите онлайн книжният вариант на съответния брой, в който е публикувана статията.
Дата на отключване: 1 Декември 2026 г.