Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Над 300 лекари от 14 държави обсъждаха в София нови хоризонти в медицината
      • EMA потвърди: Антиандрогенните лекарства срещу алопеция причиняват суицидни мисли
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Пребиотиците и пробиотиците в храненето на кърмачето

      Пребиотиците и пробиотиците в храненето на кърмачето

      отGP News публикувано на 01.05.200713.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 5/2007

      Доц. М. Маринова
      Университетска детска болница, МУ София

      Основните функции на гастроинтестиналния тракт са: храносмилане, абсорбция на хранителните вещества и бариера срещу патогенни микроорганизми и тяхните токсини.
      Бариерната функция е мно­гокомпонентна: механична мотилитет и епителен слой; секреторна стомашна киселинност, мукус; имунологична секреторен IgA, чревна флора.
      Микроорганизмите в храносмилателния тракт са: патоген­ни (Ps. aerogenosa, Proteus sp.f Staphilococci, Clostridia), услов­но патогенни (Enterococcia, E.coli, Streptococci, Bacterioides) и антагонисти на патогенните микроорганизми (Lactobacili, Bifidobacteria).
      Нормалната чревна микрофло­ра има следните функции:
      I. Защита срещу развитието на патогенни микроорганизми
      ♦ конкуренция за пространст­во и хранителни вещества
      ♦ продукция на инхибиращи суб­станции
      II. Подпомага храносмилателната функция
      ♦ лактазна активност
      ♦ продукция на някои витамини (К, в)
      ♦ улеснява абсорбцията на калций
      ♦ подобрява перисталтиката
      ♦ улеснява метаболизма на нежелани химически съединения
      III. Развитие и модулация на имунната система
      ♦ стимулира продукцията на IgA
      ♦ модулиране на Т-клетъчния отговор

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Дебелите черва съдържат око­ло 1 килограм бактерии (50% от фекалиите). При раждането червата са стерилни, но колонизацията започва още през първите часове. При недоносените деца тя е забавена.
      Чревната микрофлора зависи от храненето. При естествено хранените деца е представена главно от Bifidobacteria, а при изкуствено хранените-от Bifidobacteria, E.coli и др.

      През последните години пробиотиците и пребиотиците са обект на внимание и задълбочени проучвания от педиатри, гастроентеролози, именолози и нутриционисти.

      Пробиотиците са микробни клетки или техни компоненти, които имат благоприятен ефект върху здравето и физическото състояние на организ­ма.

      За пръв път Мечников през 1907 г. описва благоприятния ефект на млечнокиселите бак­терии върху здравето на човека, но десетилетия след това не са били обект на научен инте­рес. От края на 70-те и в0-те години на XX век пробиотиците са обект на проучвания, най-напред в Япония, а по-късно в Европа и САЩ, в резултат на което се предлагат много нови микроорганизми на фармацевтичната и хранителновкусовата промишленост.

      В майчината кърма не се откриват пробиотици и не се препоръчва добавянето им в адаптираните млека за кърмачета до 8 месечна възраст.
      Пребиотиците са несмилаеми хранителни компоненти, които селективно стимулират растежа и/или метаболитната активност на един или няколко микроорганизми и по този начин оказват благоприятен ефект върху здравето. Терминът „преби-
      отици“ е въведен през 1995 г. Олигозахаридите в женското мляко се определят като пребиотици.Именно те са причината в чревната микрофлора на естествено хранените кърмаче­та да преобладават бифидобактериите.

      Женското мляко съдържа повече от 130 различни въглехидрати, като най-голямо е количеството на лактозата. Олигозахаридите в женското мляко са 12-15 г/л. Проучвания in vitro показват, че те не се хидролизират в тънките черва, кое­то ги определя като хранителни влакна. Предполага се, че имат антибактериален ефект в дебелите черва поддържат кисело pH, с което се потиска развитието на патогенната флора и се стимулират нейните антагонисти, а също така се подобрява усвояването на калция. Олигозахаридите извличат вода в лумена на дебелите черва, скъсяват транзиторното време и поддържат изпражненията по-меки (профилактика на запека).

      Галакто-олигозахаридите (ГОЗ) се съдържат в малки количес­тва в женското мляко 2-4 мг/л. Получават се при ензимна хидролиза на лактоза с помощта на ензима бета-галактозидаза. При изследвания на възрастни е доказано, че ГОЗ стимулират селективно развитието на бифидобактерии. Неотдавна бе доказано, че фрукто-олигозахаридите (фОЗ) улесняват резорбцията на калция. Предимството на ГОЗ пред фОЗ е, че не увеличават риска от развитие на кариес.

      Синбиотиците са комбина­ция от пробиотици и пребиотици (не сумарно!). Механизмът на действие на пребиотиците и пробиотиците е различен, въпреки че ефектът им е сходен. Пробиотиците водят до директна колонизация на желаната бактериална флора. Трябва да се има предвид, че не всички про­биотици достигат до дебелото черво живи и способни да се размножават.

      Пребиотиците достигат непроменени до дебелото черво, където по индиректен път сти­мулират селективно развитието на наличната, благоприят­на за организма, чревна микроф­лора. За разлика от пробиоти­ците, пребиотиците могат да се добавят и в адаптираните млека за кърмачета до в месечна възраст.

      Доказано е, че някои видове бифидобактерии се различават при здрави и атопични пациенти. От друга страна, някои видове, изолирани от атопични кърмачета, показват понижена адхезия в човешки интестинален мукус и повишена продукция на цитокини. Може би бъдещите проучвания ще бъдат насочени и към създаването на специфични пребиотици, а не към увеличаване на бифидобактериите въобще.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Брой 4/2007
      СледващаПродължаване
      Препоръки за здра­вословно хранене на населението над 18 години в България
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене