Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Частните болници отново ще провеждат обществени поръчки за лекарства по НЗОК
      • Близо 100 млн. лв. е заплатила НЗОК за скъпоструващи лекарства за деца през 2024 г.
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Пробиотициге в кли­ничната практика

      Пробиотициге в кли­ничната практика

      отGP News публикувано на 01.02.200513.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм

      Брой 2/2005

      Д-р Р. Комитова, дм

      В стомашно-чревния тракт на човек съжителстват над 400 вида най-разнообразни микроорганизми. Колонизацията започва веднага след раждането. Начинът на раждането (по нормален механизъм или чрез цезарово сече­ние), използването на антибиотици и нивото на хигиената имат определящо влияние върху видовете и броя на колонизиращите микроорганиз­ми. Първоначално доминират Е. coli и стрептококите, като при естествено хранените кърмачета бързо се увеличава броят на бифидобактериите за сметка този на стрептококите и клостридиите. На двегодишна възраст микрофлората на детето е подобна на тази на възрастните, и остава сравнително постоянна през целия живот. Количеството и разнообразието на микроорганизмите прогресивно нарастват от стомаха към дебелото черво. При здравия възрастен стомашно-чревният тракт съдържа 10 пъти повече микробни клетки от всички еукариотни клетки на човешкото тяло. Анаеробите (бактероидес, бифидобактерии, еубактерии, клостридии, пептококи) преобладават 100до 1000-кратно над аеробите (факултативни анаероби) ентеробактерии, ешерихии, лактобацили, клебсиели, протеус.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Чревната флора на всеки човек е строго индивидуална. Микробната флора има важни и специ­фични метаболитни, трофични и протективни функции. Нейната метаболитна активност се сравнява с тази на черния дроб. Някои от микрооранизмите (клостридии) имат потенциал да причиняват заболяване. Нормално съществува равновесие между полезните и вредните мик­роби в лумена на червата. Когато обаче деликатният баланс на ниво лигавица се наруши от раз­личии външни или физиологични фактори, склонността към инфекции и възпалителни заболявания се увеличава.

      Изледвания от последните 20 години показват, че редица микроорганизми, компоненти на нормалната чревна флора, могат да се прилагат за лече­ние и профилактика на определени заболявания. Тези микроорганизми се наричат пробиотици (от латинско-гръцкото значение „за цял живот”). Представители на пробиотиците са лактоба­цили (L. rhamnosus/lactobacilus GG/, L. acidophilus, L. casei), бифидобактерии (в. bifidum, в. breve) и стрептококи. Дрождите Saccharomyces boulardi също спадат кум пробиотиците, макар и да не са от обитателите на чревната флора.

      Пребиотиците са химични вещества, най-често олигозахариди на базата на фруктоза и галак­тоза, които при ферментацията си в червата подпомагат растежа на пробиотиците. в кърмата и някои зеленчуци се съдържат пребиотици в естествен вид.

      Предполагат се различни механизми на дейст­вие на пробиотиците: отделяне на антимикробни субстанции, стимулация на мукусната секре­ция, засилване бариерната функция на лигавицата, стимулация на специфичния и неспецифичния имунен отговор.

      Диарията е най-честият страничен ефект от антибиотичното лечение дори когато то е с кратка продължителност. Резултатите от изследвания показват, че пробиотици, приети едновременно с антибиотиците, редуцират честотата на антибиотикоасоциираната диария.

      Нозокомиалната диария е важен проблем на детските отделения по целия свят. Профилактичното използване на пробиотици има доказан ефект при диарията при кърмачета, хоспитализирани за хронични заболявания.

      Пробиотиците скъсяват продължителността на диарията при децата, особено на тази, причи­нена от ротавируси.

      Пробиотиците профилактират разбитието на сепсис след тежък остър панкреатит.

      Болестта на Крон и ХУК са хронични заболя­вания с неизвестна етиология. Има данни, кои­то предполагат, че абнормната активация на мукозната имунна система срещу чревната фло­ра е ключов момент, който стимулира възпали­телни механизми, водещи до нарушаване целостта на лигавицата и до персистиращи хронични лезии. Независимо от пърбоначалните обнадеждаващи резултати публикуваните данни от контролни изследвания при пациенти с хронични въз­палителни заболявания на червата не са положителни. Необходими са по-нататъшни проучвания върху механизма на действие на пробиотиците за оптимизиране на тяхното използване при тези заболявания.

      Лечение и профилактика на атопичните заболявания
      Атопичните заболявания (атопичен дерматит, алергичн дерматит) са резултат от силен и небалансиран имунен отговор на алергени на околната среда или храни. Балансът между бифидобак­терии и клостридии е важен фактор, определяй* предразположението към алергии. При естест­вено хранените кърмачета по-рядко се наблюдават алергии, което се свързва с преобладаване на бифидобактериите. Няколко епидемиологични и експериментални изследвания показват, че стимулацията на имунната система с определени микроорганизми или техни продукти допринася за профилактиката на алергиите.

      Антиканцерогенен ефект
      Редица опити с животни и изследвания ин витро показват, че определени пробиотици (млечнокисели бактерии) предпазват от появата, развитието и метастазите на тумори. Епидемиологични изследвания подкрепят връзката между консумацията на млечни продукти, съдържащи лактобацили или бифидобактерии, и честотата на карцино­ма на дебелото черво и на млечната жлеза.

      По-задълбочени и продължителни изследвания при човек в бъдеще биха верифицирали опитите с животни и биха установили базата за пробиотичната профилактика на рака.

      Намаляване нивото на серумния холестерол
      Редица опити с животни са показали, че консумацията на определени щамове млечнокисели бак­терии намалява нивото на серумния холестерол. Изследванията при хората обаче са с противоре­чиви резултати.

      Лактозна малабсорбция
      Лактозната непоносимост е често явление, което зачестява с възрастта. Ограничаването на консумацията на квасено мляко намаляба оплакванията, но ограничава приема на калций. Мащабни проучвания са доказали по-добро усвояване на лактозата и редуциране на оплакванията у приемащите квасено мляко, съдържащо свежи млечноки­сели бактерии вместо пастьоризирани.

      Бъдещето очаква да види нови добре охарактеризирани и научнообосновани щамове пробиотици. Прогнозира се новите ДНК базирани технологии да разгадаят механизмите на действие на тези загадъчни микроби и да подпомогнат получаването на генетично модифицирани пробиотици със специфични имуномодулаторни качества. □

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Azatril и хламидиалната инфекция
      СледващаПродължаване
      Хламидийни инфекции. Диагнос­тика и лечение
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене