Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • ЕMA одобри под условие ново лекарство за неврофиброматоза тип 1
      • БЛС: НЗОК да плаща за биомаркерите, но не от лекарските заплати
      • Разширяват възможностите за домашно лечение за псориазис и гноен хидраденит
      • 24-31 май – Международна седмица за осведоменост за заболяванията на щитовидната жлеза
      • Протест на медици и студенти с искане за достойни възнаграждения
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Сланината – вредната полезна храна (?)

      Сланината – вредната полезна храна (?)

      отGP News публикувано на 18.09.201713.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      Сланината

      Брой 9/2017

      Д-р К. Хаджилазов
      Ендокринологично отделение, СБАЛДБ, МУ – София

      Още в самото начало, относно ,,за“ и ,,против“ употребата на месо и в частност на сланина, ми се ще да отбележа, че винаги при такива парливи дискусии е уместно да проследим темата през призмата на вековните традиции на нашите мъдри прадеди, продължавани и днес от съвременните им последователи. Какво имам предвид – мнозина от нашите родители, баби, прабаби са отгледани с месо и различни варианти на сланината – осолена на парчета или пък под формата на свинска мас, намазана на филия и поръсена със захар, или разтопена, използвана като мазнина за готвене.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      И на фона на всичко това мнозина са живи и днес, а и техните поколения и съвсем не малко други последователи продължават същата традиция.

      Истина е и фактът (ще отбележат инакомислещите), че хората са имали повече физическа активност, все по-намаляваща в нашето модерно съвремие. Други ще добавят, че сланината е много калорична и съдържа наситени мазнини. И наистина ли само заради току-що изложеното трябва да се откажем от консумиране на свинско месо и производната му сланина? Те ли са само причините за увеличаване на заболеваемостта от редица сърдечно- и мозъчно-съдови заболявания, метаболитни нарушения, захарен диабет и др.?

      Без да отричам в никакъв случай аргументите за ползите от прием на растителни продукти – плодове и зеленчуци, при направата на своеобразен преглед на месните продукти като добив, обработка, състав, се установяват факти, оборващи редици подобни опасения.

      Всички типове меса съдържат повече или по-малко мазнини – такъв е биологичният им състав. Според древните български традиции най-застъпено на трапезата ни е свинското месо. И именно с неговата консумация, особено с неговия субпродукт – сланина, са свързани най-многото коментари “за“ и “против“.

      Нека се опитаме да разгледаме съответните им аргументи :

      Опасенията на противниците й са насочени основно към съдържанието на наситени мастни киселини (МК) и холестерол. При анализ на процентното съдържание на споменатите МК в различни хранителни продукти – месни и растителни, се оказва, че в сланината техният процент е 41%, т.е. по-малко от това в кравето масло (54%), говеждата лой (51%)и още по-малко от масовото използваните в сладкарството палмово (51%) и кокосово масла (77%).

      От друга страна пък, съдържанието на полиненаситени мастни киселини е 3 пъти повече спрямо това в говеждата лой.

      Относно количествата на холестерол (ХЛ) положението е почти същото спрямо кравето масло. В този ред на мисли трябва да спомена и отдавна установените физиологични особености в човешкия метаболизъм, засягащи метаболизма на холестерола. Природата така ни е устроила, че е ,,взела“ превантивни мерки относно евентуално превишаване приема на ХЛ – ако поемем с храната повече от 400 мг/ден ХЛ, то той няма да се усвои, т.е. няма да попадне в кръвообращението ни, а ще остане в червата и съответно ще се отдели с изпражненията. Но има хора и с повишени нива на ХЛ в кръвта – да, така е. Но има също безспорно установени от науката и поне 6 генетични унаследими ензимни дефекти в обмяната на мазнините при човека. Най-честите от тях засягат или само обмяната на ХЛ, или на триглицеридите, или едновременно и на двете (най-неприятната). Т.е., ако даден човек принадлежи към съответна група, то и стриктният диетичен режим може и да не се окаже достатъчен.

      От друга гледна точка трябва да се отбележи и изричната нужда от наличие на ХЛ в човешкия организъм, дори нещо повече – организмът ни сам синтезира ХЛ. И то цели 80% от наличния в организма се падат именно на собствено производство! И още една много съществена подробност – забележете – много му е нужен дори лошия ХЛ(ЛДЛ), за който са именно притесненията! Той всъщност е изрично необходим за синтезирането на жизнено важните (!) т.нар.стероидни хормони – кортизол, алдостерон, полови хормони. При липса на прием на мазнини жените, особено младите дами, още след 4-6 седмици разбират за какво става дума – спира менструалния им цикъл, както и при всеки човек се нарушава качеството на живота!

      Тези факти, представени в цифри съвсем не изчерпват темата! Защото ако се вгледаме по-надълбоко в детайлите, ще установим, че в състава на сланината влиза няколко пъти по-голямо количество арахидонова киселина – един от основните компоненти на всяка клетъчна стена, мощен антиоксидант и заедно с богатството си на лецитин прави този хранителен продукт да съдейства за профилактика и дори намаляване серумните нива на ХЛ и с това да редуцира риска за развитие на атеросклероза. Благодарение пък и на мощния си противовъзпалителен ефект, тази АК е в основата и на едно друго свойство на сланината, което хората използват от векове – за загряващи разтривки и компреси върху възпалени колена и др. стави – още един урок от дедите ни! В тази насока съдейства и голямото количество на витамин F, допълнително стимулиращ имунната система.

      Не напразно и добивът на сланина от прасета става в началото на студените зимни месеци, когато комбинация с качествено червено вино и праз лук загрява организма ни и ни пази от коварните грипове! В тази насока сланината притежава и още един забележителен факт – тя е мазнина, която има температура на топене 37 градуса, т.е. близка до тази на човешкото тяло, което я прави много по-лесно усвоима и достигаща 4-5 пъти по-висока биологична активност спрямо кравето масло! Съдържа и други ценни аминокиселини: валин, треонин, аргинин, аспаргинова и глутаминова киселини, микроелементи: К, Са, Na, K, P, Mg, Zn, Se, както и цяла палитра от витамини от група В, особено витамин Д и Е. Ако пък се консумира т.нар. ,,шарена“ сланина – с редуващи се слоеве месо, то благодарение на последното ще получим и всичките 20 аминокиселини, вкл. и осемте незаменими, с което си осигуряваме най-пълноценния източник и на белтъци! А пък ако при отглеждането на животните не са използвани допълнително растежни хормони, антибиотици и различни др. подобни добавки, притесненията от прием на мазнини и месо значително намаляват.

      В резултат на споменатите факти, както и от резултатите на няколко проучвания, напоследък се оформя схващането, че не само не трябва категорично да се избягва сланината, а дори е уместно редовно да се прибавя в количества 20-30 гр (1-2 с.л.) на ден.

      На фона на всичко гореизложено трябва да отбележим и факта, че не само сланината, но и всички мазнини – и животински, и растителни (дори и най-качественият зехтин), съдържат едно и също количество калории. Всъщност мазнините са най-калоричните хранителни продукти! Т.е., опасенията за напълняване от консумация на сланина са съпоставими с консумацията, на която и да е мазнина – решаващият фактор е не толкова източникът на мазнини, а приетото количество от тях, и то в пряка зависимост от баланса с разхода на енергия като цяло!

      И ако се обърнем отново към вековните традиции на нашите деди, ще установим също нещо много характерно в режима на хранене – в българските кулинарни традиции са застъпени и редица порядки, свързани с Християнските празници – периоди от годината, в които не е разрешена консумацията на месо и животински продукти въобще. За много от нашите възрастни роднини всеки петък от седмицата е такъв ден, а преди Великден и съответно Коледа, безмесните дни са цели 40. По този начин, освен, че се отдава почит и смирение към християнските ценности, човешкият организъм бива подлаган на очистване от натрупани мазнини и токсини.

      Ето така, спазвайки вековните повели, може много практично да използваме толкова обсъждания продукт сланина, възползвайки се от неговите категорични ползи.

      И като заключение бих искал да отбележа, че все пак за здравословното хранене се изисква в менюто ни да присъстват и трите основни групи хранителни продукти: въглехидрати, белтъци, мазнини! Всъщност от тяхното правилно използване като пропорции – В (50-55%): М (22-30%): Б (10-15%), съчетани със съответна адекватна физическа активност, бихме профилактирали редица заболявания и техните усложнения. Иначе ненужния прием на големи количества храна би довел до увеличаване на телесното тегло и затлъстяване. В този смисъл трябва да се вземат под внимание и редица други компоненти при производството и добиването на хранителните продукти – използвани растежни хормони, антибиотици и различни др. подобни добавки, също така и начините на обработка на хранителните продукти и напитки. Различни начини на обработка дори на един и същ продукт могат да го превърнат от полезен в напълно вреден !

      КупиАбонамент

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Нoв вид биопсия за ранно откриване на тумори
      СледващаПродължаване
      Представят в Брюксел кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене