Приложение на имуностимулатор в детско-хирургичната практика за бързо зарастване на оперативните рани

468×60 – top

Брой 10/2013

Доц. д-р Кр. Калинова д. м.
Катедра Детска хирургия,анестезиология и спешна медицина,
УМБАЛ – Стара Загора

Регенерирането на епитела и сложното възстановяване на кожната съединителна тъкан са биологически и хронологически добре организирани съвместни процеси, в които участват редица кръвни, имунни и съединителни клетки. Те придвижват оздравителния процес напред стъпка по стъпка в различните фази на заздравяване на раната. Основните фази на заздравяване са три:

ƒ възпалителна или ексудативна – кръвосъсирване и почистване на раната
ƒ фаза на пролиферация – производство на гранулационна тъкан
ƒ фаза на диференциация – зреене, образуване на белег и епителизация

В клиничната практика трите фази на раневото заздравяване, накратко се наричат почистване, гранулация и епителизация.

Възпалителната/ексудативна фаза – Етап 1 започва в момента на нараняването и при физиологични условия продължава от 2 до 4 дни. Първите съдови и клетъчни реакции водят до хемостаза и приключват след около 10 минути. Най-напред ще се оформи съсирек от кръв, който частично ще спре кървенето. След това много бързо тялото ще се организира да се пребори с инфекцията и по този начин да се защити срещу микроби и чужди тела. Увредените тъкани се унищожават и поглъщат от специални клетки. Кръвните капиляри са по-пропускливи, те дават предимство при преминаването на кръвна плазма и имунни клетки, като например антитела, за травмираните зони.

Етап 2 продължава от 10 до 15 дни. Малките кръвоносни съдове, които са били наранени при травмата на кожата постепенно се реформират. Организмът започва да преодолява загубата на субстанция за нова тъкан, като синтезира колагенни фибри посредством фибробластите. Появява се епителна тъкан по най-външния слой на кожата. В същото време раната се свива, за да се сближат нейните краища до пълното закриване; много клетки и молекули влизат в действие. Този етап е важен за преодоляване на предубежденията от естетически характер, тъй като рани в някои области на тялото зарастват по-зле. Това се отнася до гръдния кош, гръдната кост, гърба и ставите.
Етап 3 продължава от 2 месеца до 2 години.През този етап колагенът и еластинът, друг вид влакно от синтезираната тъкан, се уплътняват и уголемяват, за да структурират кожата. Мрежата от кръвоносни съдове се самоорганизира до нормално състояние. Така нарастват съпротивителните сили на кожата и нейната еластичност я прави по-здрава. Зоната с белега остава деликатна в продължение на две години, докато кожата не възвърне своето предишно равновесие.

Зарастването и лечението на раните при децата продължава да е проблем и в настоящия момент. Без съвременни знания за патофизиологията и патобиохимията е невъзможно правилното водене на раневия процес. Зарастването на раната не е вече само хирургичен, а мултидисциплинарен проблем.
Под рана се разбира всяко нарушаване на целостта на тъканите – от ожулено коляно до дупка от куршум. Нараняванията биват външни и вътрешни, като вторите са по-трудни за лечение и могат да засегнат органи и кръвоносни съдове. Външните наранявания най-често засягат кожата ни и включват изгарянията. Хирургичните операции причиняват т. нар. контролирани рани. Усложненията при тях обаче, могат да бъдат същите, както и при другите.

Една рана е опасна тогава, когато не може да се затвори и възстанови сама, или когато се инфектира. Лечението й е процес, при който организмът регенерира или заменя увредени тъкани. При по-големи рани кръвотечението не може да бъде спряно само от организма. Понякога липсва и основа за регенериране на тъканта. Често организмът успява да запълни дупката със съединителна тъкан – явлението е познато като фиброза и има сериозни негативни последици върху организма – на мястото на раната свойствата на тъканта се губят, няма кръвоснабдяване и т.н.
През последната година, в търсене на възможност за оптимално бързо, следоперативно възстановяване на оперираните от нас деца с различни вродени хирургични заболявания, приложихме при 48 деца имуностумулатор – Имунобор Кидс Сироп за получаване на по-мощен ефект в следоперативния период на децата във възрастовия диапазон – 6 месеца до 18 години. Сиропът бе приеман една седмица предоперативно при всички деца с планови операции.Следоперативният период на приложение бе от един до 3 месеца. Направихме сравнение с общото състояние и локалния статус на раните на децата и установихме по-кратък период на възстановяване и липса на следоперативни и общи усложнения в сравнение с децата без прием на Имунобор Кидс. При последните – 50 деца се установиха супурации на оперативните рани при 5 деца, при едно дете-лигатурна фистула, а при 5 деца неясни фебрилитети.

Имунитетът на децата се формира средно към 4-5-та година. Затова изследванията при тях се различават от тези при възрастните. Особено важно е оценката на имунния статус на детето да бъде разчетена от добър специалист, който би разграничил сериозните нарушения от обикновените възрастови особености. Имунобор Кидс Сироп е единствения микронизиран Бета глюкан с чистота 93%. Една чаена лъжичка (5 ml) съдържа 30 mg високопречистен Бета глюкан. Бета глюканът е единствения имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. От получените резултати можем да препоръчаме придържане към лечението с Имунобор Кидс Сироп с вкус от натурални диви ягоди, който се възприема от малките деца положително и заради удобното приложение – един път дневно. В детската възраст, особено при най-малките, имуностимулаторът се приема най-добре под формата на сироп. Безопасен е за продължителна употреба. Той е подходящ и за бебета. За тази възраст сиропът се дозира по 1 чаена лъжичка дневно. За по-висока ефикасност приемът на Имунобор Кидс Сироп да е на гладно. Проучванията показват, че децата предпочитат сироп и по-лесно се придържат към изписаното лечение. Когато се избират детски имуностимулатори, трябва да се избират пречистени продукти от реномирани производители, какъвто е Имунобор Кидс Сироп.

Първите впечатления на майките от Имунобор Кидс Сироп са свързани с вкуса – много се харесва от децата и това улеснява приема. Фармацевтичният екип на програма Имунитет добавя – вкусът на Имунобор Кидс Сироп е от натурални продукти, а не резултат на изкуствени подсладители, което е за предпочитане в детската възраст. Удобният прием – един път дневно също допринася за правилното приложение и лесното придържане към курса на лечение и профилактика с Имунобор Кидс Сироп. Подходящ е не само за възстановяване, но той е и единствения имуностимулатор от природен произход, подходящ за деца с алергична нагласа. Осигурява цялостна защита на детския организъм срещу вируси, бактерии и гъбички. Препоръчваме продължителен прием (минимум 3 месеца). Имунобор Кидс Сироп е безопасен при продължителна употреба и може да се използва без прекъсване и през целия зимен период.

За здрава имунна система детето се нуждае от витамини и витаминни добавки. Храната може да е основния източник на полезни вещества, но за да сте сигурни, че малчуганът получава нужното количество, допълнете ежедневното му меню с комплекс от мултивитамини и природни имуностимулатори, особено през есенно-зимния период. Витамините, минералите, антиоксидантите и природните имуностимулатори могат допълнително да засилят имунната система на детето.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom