120 деца са били лекувани в чужбина тази година

120 деца са били лекувани в чужбина тази година
468×60 – top

120 деца са били лекувани в чужбина тази година на обща стойност 1 337 668 лв. Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на питане на депутата от БСП Кристина Сидорова относно броя на лекуваните в чужбина деца след прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД) в НЗОК. За периода 1 април 2019 г. – 31 декември 2019 г. са били лекувани в чужбина 132 деца, като за тях са били заплатени 1 115 981 лв.

„През 2016 г. бе закрит Фондът за лечение на деца в чужбина, а дейността му – прехвърлена към НЗОК. Въпросът ми към Вас е: За периода 2016 г. – до момента, какъв с броят на децата, чисто лечение в чужбина е заплатено от НЗОК и каква е стойността на заплатеното лечение, по години?“, пита депутатът.

Припомняме, че на 20 април 2016 г. започна разследване срещу бившия директор на фонда Павел Александров, като в последствие всички обвинения срещу него отпаднаха. Неговият наследник на поста – проф. Владимир Пилософ, стартира с промяна начина на работа на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Още тогава участници алармираха, че се отменят малко по малко функции на съвета, което съвпадна и с ротационна смяна на състава. По-късно директори на фонда бяха д-р Тинка Троева и д-р Георги Деянов, който го ръоводи до неговото закриване през 2019 г.

В отговора си и министър Ангелов уточнява, че дейността на ЦФЛД е поета от Здравната каса от 1 април 2019 г., а разходите се финансират от Министерство на здравеопазването чрез трансфери към бюджета на НЗОК.

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *