30% увеличение за дейности в ПИМП И СИМП, 25% за болнична помощ са договорили от БЛС в НРД

30% увеличение за дейности в ПИМП И СИМП, 25% за болнична помощ са договорили от БЛС в НРД
468×60 – top

30% увеличение за дейности в ПИМП И СИМП, 25% за болнична помощ е договорил БЛС в Анекса към НРД 2020-2022 г. след три месеца тежки и интензивни разговори по параметрите, съобщиха от съсловната организация. 

Средното увеличение на цените на дейностите в ПИМП и СИМП е 30%, като те влизат в сила със задна дата от 1 януари. За първи път извънболничната помощ е изведена като приоритет и е договорен толкова сериозен ръст на цените, подчертават от БЛС.

В ПИМП ръстът на цените е средно 30%. Съществено е увеличението както на профилактични прегледи, така и за диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти. Повишени са и цените за капитационни плащания при ОПЛ.

31% средно е повишението на цените на дейностите в СИМП, включващи първични и вторични прегледи, медицинска експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдение на хронично болни пациенти, прегледи по майчино и детско здравеопазване. В МДД е налице чувствителен ръст на броя на изследванията (обемите). Целта е да се покрият нуждите на пациентите и да им се даде възможност да се възползват от по-голям брой изследвания.

В болнична помощ Българският лекарски съюз е постигнал поставената цел от средно увеличение  на цените за дейности в размер на 25%. Новите цени обаче ще влязат в сила от 1 май 2022 г. За оставащите месеци до края на годината болниците ще получат и увеличени бюджети – приблизително с 25%.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom