50 000 ваксини „Астра Зенека“ са с изтичащ срок на годност юли месец

50 000 ваксини „Астра Зенека“ са с изтичащ срок на годност юли месец
468×60 – top

3.8 млн. дози ваксини са доставени в страната, 1,5 млн. са приложени, приоритет са възрастните над 60 г. България е единствената държава в ЕС, при която всеки желаещ може да получи ваксината, която желае, в деня, в който желае. В другите държави има записване, което е нужно да стане месеци напред.

Това заяви пред БиТиВи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 14 млн. дози се очакват от пет вида ваксини – четири разрешени за употреба и „Кюрвак“, за която се очаква становище през месец юли. От останалите има 13 млн. ваксини. Затова се работи в посока дарение и препродажба на останалите количества, уточни още Кирилов.

Разговори се водят със Северна Македония, на този етап – за дарение, но се обсъждат и варианти за препродажба.

Ваксинационната кампания у нас се забавя, прави се анализ на наличните ваксини, няма партиди в момента с изтичащ срок на годност през юни, но през юли – това ще се отнася за около 50 000 дози на „Астра Зенека“ с изтичащ срок на годност.

Основните ваксини в България ще бъдат РНК ваксините, най много се очакват от „Пфайзер“ – 5.4 млн. дози, 1 милион от „Модерна“. Най-много приложени ваксини у нас има от „Пфайзер“, това е характерно и за останалите европейски държави, каза експертът.

Кирилов съобщи още, че е публикувано вече становище, че ваксината на „Пфайзер“ може да се прилага на лица над 12 г. Очаква се решение следващата седмица, положително е становището на Европейската агенция по лекарствата и това дава основание да се промени кратката характеристика и да се прилага ваксината за хора над 12-годишна възраст.

Пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев е решение, което Богдан Кирилов не пожела да коментира. Относно работата си той добави, че изключително динамично се променят нещата в пандемията, различен е подходът всеки месец и седмица и всички представители на институциите, свързани със здравните власти, трябва бързо да се адаптират бързо към промените.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom