Моят опит с Daivobet при лечението на псориазис

Моят опит с Daivobet при лечението на псориазис
468×60 – top

Брой 6/2010

Д-р К. Митков,
дерматовенеролог в ДКЦ „Александровска“

Познавам Daivobet от 2007 г., когато започнахме по програма на фирма Борола безплатни прегледи за псориазис. За периода 2007-2009 г. през клиника Борола минаха около 250 души с различни форми на това заболяване, на които им беше предложено да проведат лечение с препарата.
Кога е успешно лечението с Daivobet (Calcipotriol/betamethasone diproprionate)?
При леки и средно тежки форми на псориазис. Има пациенти, които не реагират на този медикамент, но техният процент е много малък. Daivobet не е особено подходящ за тежките форми на псориазис, които засягат над 30% от кожната повърхност. Както и при редките форми – като еритродермичен и пустулозен генерализиран псориазис. Daivobet е унгвентна форма, която не е подходяща за лечение на окосмената част на главата. Сега очакваме новата форма на Daivobet – Xamiol, гел, с който ще се покрие и този диапазон.

Какви са предимствата на Daivobet пред останалите препарати за лечение на псориазис?

Те са няколко:
– бърз ефект – обикновено в рамките на една седмица до 10 дни се вижда отчетливо подобрение на плаките;
– удобство за приложение – прилага се един път дневно;
– удобна схема на разреждане, която позволява продължителното му прилагане.

А по отношение на неговата безопасност?

Правени са много изследвания и общото мнение на дерматолозите е, че той е безопасен медикамент, който може да се прилага дълго време. Проучванията са проведени в рамките на няколко години и в трите групи на пациенти, третирани по различни схеми с Daivobet и Daivonex (Calcipotriol), като страничните ефекти са съизмерими. Нежеланите ефекти на betamethasone diproprionate като кортикостероид са добре известни, както и на другата съставка Calcipotriol, но като цяло, когато се прилага в доза до 15 грама дневно, рискът от тези странични ефекти е минимален.

Какви са схемите на лечение?

В момента като най-удачен вариант се препоръчва еднократно намазване всяка вечер и примерно след 30 дни минаване на поддържаща доза. Оттук нататък може да се продължи само с Daivobet, когато и колкото е необходимо.

Как на практика става третирането на плаките?

Псориазисът е заболяване, което често обхваща доста големи площи (знаете, че типичните за него места са изпъкналите части на тялото – лакти, колене, кръст, глава) и ако човек тръгне да маже всичките едновременно, една тубичка ще му стигне най-много за 2-3 дни, като спазва инструкцията да прилага препарата до 15 грама дневно.

Затова ние лекувахме плаките поетапно, според основното правило половин грам (1 FTU) Daivobet да се нанася на площ от две длани. Намазваме даден участък за 10-15 дни и, когато той се излекува, започваме разреждането – 2 пъти седмично, като едновременно с това започваме да третираме нови плаки. Тази схема може би не е най-добрата, но във всички случаи е най-разумната. Освен това, хората виждат ефекта от лекарството веднага, а не остават разочаровани. Тук трябва да направя следната забележка. Самото заболяване има хронично-рецидивиращ ход с периоди на спонтанни ремисии и, когато се преценява ефектът от лечението, трябва винаги да бъдем предпазливи – да преценим правилно дали подобрението се дължи на медикамента или болестта минава във фаза на ремисия.

Кои са новостите по етиологията на псориазис?

Напоследък се затвърдява мнението, че наследствеността играе основна роля при това заболяване, като нейното реализиране зависи от някои външни фактори. Принципно, основният фактор, който е доказан в повечето случаи, е стресът, не само психическият, но и физическият – например едно тежко заболяване може да послужи като отключващ фактор. Псориазисът има и географско разпределение – среща се повече в развитите страни, и то в по-северните. Общо взето, за света честотата му е около 2% и затова проблемите на хората с псориазис трябва добре да се познават от общопрактикуващите лекари.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom