Брой 4/2010
Доц. Христо Мумджиев
МБАЛ „Проф. Ст. Киркович” АД – Стара Загора
По отношение на храненето човек преминава няколко етапа в своето развитие. Клетките на ранния ембрион се хранят хистотрофно – хранителните вещества преминават в клетката от междуклетъчното пространство. Хемотрофното хранене е характерно за феталния период, когато хранителните вещества постъпват в плода трансплацентарно, пренасяни от кръвта на майката.
След раждането започва периодът на т. нар. лактотрофно хранене (хранене с майчина кърма), характерен за всички бозайници, включително и човека. Този период заема първите месеци от живота. След 6-ия месец кърмата вече не може самостоятелно да осигури необходимите хранителни вещества за оптимален растеж и развитие на детето. Това налага включване в диетата на кърмачето на различни полутечни, немлечни храни, които да го подготвят за хранене с преходна храна през втората година, а през следващите години и с обичайната за възрастните разнообразна храна.
Под захранване се разбира постепенното заместване на кърмата с немлечни храни, започващо между 4-ия и 6-ия месец и продължаващо до края на първата година от живота.
Практиката на захранване е различна в отделните страни. Налице са вариации по отношение на: начало на захранването, най-често използвани храни, поредност на въвеждането им. Различията са обусловени от географското положение, икономическото и социално развитие, както и от исторически установените традиции в храненето на отделните народи.
От друга страна хранителните потребности на кърмачетата налагат изработване на универсални препоръки за захранване от страна на различни международно организации като Световната здравна организаиия (СЗО) и Европейското общество по гастроентерология, хепатология и хранене (Е5РСНАМ). Изложената по-долу информация съвместява съвременните европейски препоръки за захранване, ценния опит на българската педиатрична школа и националните ни традиции.
Необходимост от захранване
Необходимостта от захранване е обусловена от невъзможността кърмата да посрещне нарастващите нужди от енергия и хранителни вещества на бързо растящия детски организъм. Енергийните потребности на кърмачето през 2-ия триместър са около 100 ккал/кг. Шестмесечно дете с телесна маса около 8 кг ще има нужда от 800 ккал дневно. При енергийна плътност на зрялата кърма около 67 ккал/100 мл дневната нужда от кърма надхвърля 1 литър – максималното количество, което кърмачето може да изсуче и усвои.
Поради това за осигуряване на нормалния растеж след 6-ия месец е необходимо приемане на храни с по-голяма енергийна плътност. Към 4-6-ия месец кърменото дете е с недостиг и на някои макро-, микроелементи и витамини (желязо, цинк, селен, витамин А и др.).
СЗО формулира четири основни принципа на захранването:
– своевременност – да се определи оптималната за тази цел възраст;
– адекватност – да осигурява необходимата енергия и хранителни вещества; безопасност – определя се от подбора на продуктите, тяхното съхранение и начин на обработка;
– правилност – количеството и качеството на храната, както и броят на храненията да отговарят на функционалните възможности на детето.
Най-подходяща възраст за захранване
Според началото на захранването различаваме:
– ранно захранване – преди 4 навършени месеца (17 седмици);
– оптимално захранване – в периода 4-6 месец (17-26 седмици);
– късно захранване – след 6 навършени месеца (26 седмици).
Съществува консенсус между учените и практикуващите педиатри, отхвърлящи ранното захранване, т. е. децата следва да се захранват след 4-месечна (17-седмична) възраст. Независимо от това немалко деца по решение на майките или след съвет от медицински специалист се захранват необосновано рано. Отлагането на захранването след 26-та седмица също не е желателно.
Понастоящем се обсъжда дали за децата от всички страни е удачна препоръката на СЗО за отлагане на захранването до 26-седмична възраст.
В развиващите се страни захранването преди 16-17 седмица, в сравнение с 25-26-та, се свързва с повишена честота на чревните инфекции поради честото използване на контаминирани храни. в развитите страни по- ранното захранване се свързва с други опасности, а именно:
– повишена честота на хранителна алергия вследствие на алергени, преминаващи по-лесно незрялата чревна лигавица;
– повишена честота на наднормена телесна маса – предпоставка за затлъстяване в бъдеще;
– претоварване на незрелия организъм с електролити, особено натрий и хлор.
Кога да се захрани детето в периода от 17-та до 26-та седмица се решава индивидуално. При изключително кърмене захранването следва да започне през 6-ия месец (22-26 седмица).
Известно е, че някои от кърмените деца, особено родените с ниска телесна маса, изпитват енергиен дефицит по-рано от доносените си връстници. При децата, хранени със заместители на кърмата, дефицитът на енергия, макро-, микроелементи и витамини е по-слабо изразен.
Последователност на въвеждане на храните при захранване
Плодови сокове
Според съвременните постановки на СЗО и Е5РСНАЫ предлагането на плодови сокове и пюрета се счита за захранване и не се препоръчва до 4-месечна възраст. Смята се, че в този период кърмата или заместителите й са адекватен източник на витамини и минерали. След навършени 4 месеца между две от храненията се предлага плодов сок или плодово пюре в количество до 30 мл. Соковете не бива да изместват млякото от основно хранене, тъй като се нарушава балансът на основните хранителни вещества и енергия. Предлагат се между храненията. С количеството им не бива да се прекалява, а приучването на детето да пие сок вместо вода нарушава правилния хранителен модел.
През второто полугодие плодовете са важен източник на витамини, минерали, органични киселини и хранителни фибри. Те активират стомашната секреция и подобряват чревната моторика. Най-добре се понася ябълковият сок, а и ябълката е плод с голяма хранителна стойност.
Подходящи са сокове и пюрета от моркови, праскови. Сладките плодове – грозде, круши, сливи имат разхлабващ ефект, а киселите – вишни и ябълки – запичащ. Плодове, невиреещ у нас – цитрусови, киви, манго и др., се предлагат след 1-годишна възраст.
Млечно-зеленчуково пюре
Традиционното е първата храна за захранване в България. Най-добре се понася картофено-морковеното пюре. Препоръчват се готовите фабрични продукти, но е възможно и приготвяне в домашни условия. Към зеленчуковите пюрета, съдържащи само зеленчуци, се добавя мляко, за да стане храната пълноценна. Съдържащите мляко са готови за консумация. След 6-ия месец съставът на пюретата се разнообразява (грах, зелен фасул, карфиол и др.). Полезно е добавянето на % твърдо сварен яйчен жълтък – ценен източник на желязо, мазнини и мастноразтворими витамини. Зеленчуковото пюре се предлага на обед.
Млечна каша
Първата каша следва да е безглутенова – оризова, царевична, от просо или елда, без допълнителни компоненти. Инстантните каши, съдържащи в състава си мляко, са готови за консумация след разтваряне с вода. Безмлечните каши се разтварят с млякото, с което се храни детето. Кашата се дава веднъж дневно и замества следобедното кърмене. Тя се препоръчва за първа немлечна храна при недоносени и деца, родени с ниско тегло. Подходяща е и за кърмачета, склонни към храносмилателни разстройства и с поднормено тегловен прираст. Глутен-съдържкащите каши, на основата на пшеница, ечемик, ръж и овес, се въвеждат между 6-ия и 8-ия месец. Това е най-подходящият период за изработване на толеранс към глутен. Непоносимостта към този белтък е по-честа, както при ранното, така и при по-късното му включване в диетата.
До 1-годишна възраст се предлагат и други захранващи храни:
– месно-зеленчуково пюре – през 7-ия месец, като през ден се редува с млечно-зеленчуково пюре с жълтък;
– попара със сирене – през 8-ия месец, заместваща второто хранене сутрин;
– булъон и супа в състава на обедното хранене – през 9-ия месец;
– постепенно въвеждане на преходна храна след навършени 11 месеца.
Основни правила при захранване
- Детето се захранва само когато е здраво.
- Всяко въвеждане на нов продукт се последва от 7-дневен период без други промени. Това дава възможност да се прецени как детето приема храната и на какво се дължат евентуалните храносмилателни нарушения.
- Спазват се сроковете за захранване със съответните храни – всеки месец се въвежда нова група храни и се замества още едно млечно хранене.
- Немлечното хранене се въвежда в постепенно увеличаващи се количества. След предлагане на новата храна детето се кърми или дохранва с мляко. Пълната порция немлечна храна се достига за около седмица.
- Новата храна временно се спира, ако детето отказва да я приеме или при поява на храносмилателни разстройства.
- Храната на детето винаги се опитва. Оценяват се температурата, консистенцията и вкуса.
- Домашното приготвяне на детски храни изисква подбор само на висококачествени и свежи продукта в храната не се добавят сол и захар.
- Сутрешното и вечерното кърмене или хранене с мляко се запазват до 1-годишна възраст.
Захранване на деца с алергична предразположеност
Това са кърмачета с родители или братя/сестри с хронични алергични заболявания. За тези деца изключителното кърмене през първите 4-6 месеца е особено важно. При необходимост от заместване на кърмата следва да се използват т. нар. хипоалергенни (НА) млека. Захранването на тези деца следва стандартните правила, като до едногодишна възраст не се предлагат следните храни: краве мляко, яйца, соя, фъстъци.
Продължителното ограничаване на потенциално алергенни храни (яйца, краве мляко и др.) има краткосрочен ефект по отношение на алергичните прояви. Подобни рестрикции рядко водят до намалена честота на алергичните заболявания в следващите години. Хранителният план за деца с потенциална или изявена алергия следва да се изготви така, че да не води до дефицит на енергия, основни хранителни вещества, макро- и микроелементи. Прекалените ограничения могат да нарушат растежа и развитието на детето.
Захранване на деца с ниска телесна маса
Установява се, че тези деца имат по-големи потребности от енергия, белтък, полиненаситени мастни киселини, желязо, калиий, селен и др. От друга страна някои недоносени имат хронична патология (бронхопулмонална дисплазия и др.), съпроводена с невъзможност за усвояване на достатъчно количество храна. Важно е да се отбележи, че недоносените деца следва да се захранват съобразно т. нар. коригирана възраст – възрастта на детето, отчетена от деня на термина на майката, а не от датата на раждане (ако детето е родено един месец преди термина, в 36-та гестационна седмица, на календарна възраст 3 месеца отговаря 2 месеца коригирана възраст). За част от тези деца изключителното кърмене може да бъде неадекватно като хранене по време на болничното им лечение. Те изискват хранене с кърма, обогатена с хранителни вещества (използват се т. нар. обогатители за кърма). След изписването вкъщи спецИалните млека за деца с ниска телесна маса са добра алтернатива на кърмата. Недоносените се повлияват добре от по-ранно захранване (17-18 седмииа коригирана възраст), като се препоръчва то да се започне с каша.
Заключение
Храненето през първата година има дълготраен здравен ефект. Изключителното кърмене, съчетано с правилно захранване с подходящи храни, осигурява оптимално развитие на физическия и умствен потенциал на детето през следващите години. Едновременно с това се поставят основите на правилните хранителни навици и профилактиката на някои социално значими хронични заболявания като астма, диабет и затлъстяване и др.
Използвана литература
Дойчинова А. Хранене на детето от 0 до 3 години – III част. Педиатрия, 2008 №2, стр. 51 – 54
Мумджиев Н. Основи на педиатрията. изд. Арсо, 2001
Национален план за действие „Храни и хранене” 2005 – 2010, НиООЗ
Препоръки за здравословно хранене на кърмачета, Национален план за действие „Храни и хранене”, НЦООЗ, 2008
Трифонова Л. Хранене на бебето. 6-то изд. Бестселър, София, 2008