Брой 12/2009
Д-р Адриана Дойчинова, дм
педиатър
Безспорно е, че кърменето е идеалното хранене на децата, особено през първото полугодие от живота им. Съставът на кърмата е адекватен на хранителните потребности на кърмачето през целия период на лактацията, денонощието и дори по време на едно кърмене. Тя съдържа над 200 хранителни компоненту (протеини, въглехидрати, липиди, витамини, макрои микроелементи). Освен това съдържа съставки с нехранителна стоиност уникални биоактивни вещества (специфични и неспецифични антимикробни фактори, цитокини, хормони, растежни модулатори, клетки и др). Тези съставки са особено важни с оглед незрелостта на защитните механизми и ензимната система при кърмачетата. Ефектът на уникалните биоактивни фактори в кърмата е разнообразен:
♦ антиинфекциозен, противовъзпалителен и/или имуномодулиращ ефект;
♦ фактори, есенциални за развитието на нервната система и зрителния анализатор;
♦ влияние върху процесите на растеж и развитие.
Триглицеридите са основната форма на липидите в кърмата. в тях палмитиновата киселина е естерифицирана на бета-позиция (|3-палмитат), за разлика от кравето мляко, където е на алфа-позиция. Наличието на р-палмитат значително повишава абсорбцията на мазнините и калция, намалява екскрецията на калций, образуването на неразтворими калциеви сапуни намаляват се проявите на запек.
В кърмата 15-20% от общи въглехидрати са представени от галакто-олигозахариди (над 130 вида). Те имат доказан пребиотичен ефект спомагат за доминиране на „добрите” бифидои лактобактерии в чревната флора, засилване на имунитета, намаляване риска от стомашно-чревни инфекции, непоносимост към лактоза и алергия, синтеза на витамини, ензими, подобряване усвояването на минерали и микроелементи, предотвратяват констипацията.
Нуклеотидите са нискомолекулни прекурсори на ДНК и РНК. Доказан е техният ефект върху имунните функции, чревната микрофлора и липидния метаболизъм.
Съставът на съвременните млека за кърмачета е усъвършенстван с включването на някои биоактивни компоненти,
подобно на кърмата. Така се постига позитивен здравен ефект и при изкуствено хранените кърмачета.
Nutrilon 1, 2 и 3 с пребиотици на NUTRICIA са млека за кърмачета от деня на раждане до 3-годишна възраст. Те са с добре балансиран състав и включени биоактивни компоненети пребиотични олигозахариди, (3-палмитат и нуклеотиди, които*.
♦ укрепват естествената имунна и антиоксидантна защита и намаляват риска от алергии и инфекции;
♦ спомагат за доминиране на бифидобактериалната чревна флора, както при кърмените деца;
♦ по-бързо въстановяване при дисбактериоза, дори след инфекции и антибиотично лечение;
♦ спомагат развитието на нервната система и зрението;
♦ нормализират храносмилането, повлияват констипацията;
♦ стимулират синтеза на витамини, ензими и аминокиселини;
♦ осигуряват оптимална костна минерализация;
♦ предотвратяват развитието на хранително-недоимъчни състояния.
Създаването на заместители на майчината кърма премина през ранния етап на наподобяване на хранителния й състав. През XXI век акцентът се поставя на включване на биологично-активни компоненту и във формулите за кърмачета и преходните млека „функционални храни”, конто осигуряват правилно хранене и ефективна защита.
Литература
1. Armond S. Goldman AS. Modulation of the Gastrointestinal Tract of Infants by Human Milk. Interfaces and Interactions. An Evolutionary Perspective. J Nutr. 2000; 130: 426S-431S.
2. Garofalo RP, Goldman AS: Cytokines, chemokines and colony stimulating factors in human milk. Biol Neonate. 1998; 74:134 -142.
3. Garofalo RP, Goldman AS: Expression of functional immunomodulating and anti-inflommatory factors in human milk. Clin. Perinatol 1999; 26: 2: 361-377.
4. Jagadeesam V. Nucleotides in nutrition. Nutrition in disease management. Update Series. Nutrition Foundation of India 2000; 7: 7-16.
5. Lindmark-Mansson H, Akesson B. 2000. Antioxidative factors in milk. Br J Nutr 84: S103-S110.
6. Rodriguez-Palmero M, Koletzko B, Kunz C, Jensen R. Nutritional and biochemical properties of human milk: II. Lipids■, micronutrients, and bioactive factors. Clin Perinatol. 1999; 26 (2): 335-59.
7. Rivero-Urgell M, Santamaria-Orleans A. 2001. Oligosac-charides: Application in infant food. Early Hum Dev 65: S43-S52.