Брой 10/2008
Доц. д-р Евгени Стойнев
Национална многопрофилна транспортна болница
Сърдечносъдовите заболявания са разнородна група, но основните от тях, подлежащи на лечение са: сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето (изразяваща се най-вече като стенокардия и като миокарден инфаркт), артериална хипертония (повишено кръвно налягане). Съществено място в групата заемат и сърдечните пороци, заболяванията на перикарда, ритъмните и проводните нарушения, но лечебното хранене при тях е сходно с това на първата подгрупа заболявания.
При сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат засегнати и други органи и системи. Например, при сърдечна недостатъчност се наблюдават изменения 6 черния дроб, задстомашната жлеза, стомашно-чребния тракт, бъбреците. Поради това не са редки оплакванията от: тежест и болка 6 корема, безапетитие, гадене, повръщане, диария и пр. Освен това, влошеното кръбообръщение води до нарушения 6 обмяната на хранителните съставки (белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални соли). всички тези нарушения следва да бъдат взети предвид при съставяне на режими за диетично хранене на такива болни.
Когато сърцето и съдовата система не са в състояние да осигурят съответното на нуждите на организма кръбообръщение, се касае за сърдечна недостатъчност. При нея се отчита намалено количество белтък, което се изразява в задръжка на течности и отоци. първата цел на лечебното хранене при такава ситуация е да се намалят и отстранят отоците, като по този начин се усил6а ефектът на диуретичните средства. в такива случаи се намалява употребата на на натриев хлорид обикнобената готварска сол. Дозата варира при различните степени на сърдечна недостатъчност, като диапазонът е 1,5-2 г до 5-6 г дневно. Не се допуска напълно везеолна храна, тъй като е доказано, че понижението на готварска сол под 1 г дневно може да предизвика нарушение на бъбречните функции, което от своя страна допълнително да увеличи отоците.
Заедно с готварската сол трябва да се ограничат и приеманите течности. При тежка сърдечна недостатъчност те не бива да са над 1в00 ml дневно, но при леки увреждания и при компенсирано състояние количеството може да е 1,в-2,0 1/дневно.
Друго важно изискване е да не се обременява механично болното сърце. Чрез храната това се постига, като се избягват обилните хранения, а се приемат малки порции храна. От менюто се изключват храни, богати на целулоза (боб, грах, леща, зеле, някои плодове и зеленчуци), причиняващи образуване на газове, което води до подуване на стомаха и червата, а оттам до повдигане на диафрагмата и механично натоварване на сърцето. Освен това се отстраняват и продукти, предизвикващи възбуждащ ефект върху сърдечната дейност (кафе, силен чай, какао, алкохолни напитки, силни месни булъони, пикантни подправки).
Трето важно изискване е да се запази способността на сърцето да извършва своите съкращения. това е свързано с поддържането на т.нар. „калиевонатриева помпа”. Досегашните наблюдения показват, че дефицитът на калий води до дистрофични нарушения в миокарда, което намалява съкратителната му способност. Реципрочно на понижения калий се отчитат повишения на натрия, водещи до задържане на течности и блокиране на ензимните системи в миокарда. всичко това определи необходимостта от включване в храната на продукти с високо съдържание на калий. За да се изключи грубата целулоза, те могат да се приемат и под форма на сокове (най-вече от кайсии, праскови, ананаси, ягоди, банани). Друг вариант е приемът на сушени плодове (кайсии, праскови, стафиди, сливи, смокини и др.). Приемът на калий с храната трябва да е по-висок при водните с тежка сърдечна недостатъчност, при които приложението на мощни диуретици води до изхвърляне от организма не само на натрий, но и на калий. Обратно, при водните, които са в подобрено състояние и на които се дават предимно калий-спестяващи диуретици, приемът на храни, съдържащи калий, се намалява. Освен натриево-калиевата помпа, значение за съкратителната способност на миокарда имат още магнезият и калцият. Първият е застъпен в ядковите плодове, някои бобови растения (соя, фъстъци), а също в зеленчуците и плодовете. Калцият се съдържа най-вече 6 млякото и млечните продукти и е значително по-малко в някои зеленчуци и варива (лук, зеле, марули, салати, грах и маслини).
Друг важен момент при третиране на сърдечната недостатъчност е елиминирането на разпадните вещества. Основен дял за това има диетолечението. Включват се храни с алкален характер за предотвратяване или преодоляване на кетоацидозата. Най-подходящи храни са плодовете и зеленчуците, като се подбират такива с по-нежна целулоза листни зеленчуци, домати, картофи, ягоди, череши, праскови, пъпеш, цитруси и др. важно е и общото ограничение на енергийността на храната с понижени мазнини, белтъчини и въглехидрати, но с повишено съдържание на витамини и минерални вещества. Силно се ограничават животинските продукти, които са източник на белтъчини и мазнини, като за предпочитане е вегетарианската диета за определен период от време.
На последно място (но не по значение) е подобряването на обменните процеси, които са сериозно нарушени при сърдечната недостатъчност. Белтъчините в началото се ограничават с цел „отбременяване на обмяната”, но после отново се включват, с оглед постигане на оптимален биосинтез на протеини, ензими и хормони в организма. Това се налага, тъй като прекомерното ограничение на белтъчини може да провокира отнобо образуване на отоци. За предпочитане са киселото мляко и млечните произведения (но не и прясно мляко поради високото съдържание на готварска сол). В диететиката при сърдечна недостатъчност широко се използват диетична извара, прясно и обезсолено сирене, пресен кашкавал, яйчен белтък, пилешко, агнешко и телешко месо. От растителните продукти се предпочитат зърнените храни, а се ограничават или изключват бобобите. Що се отнася до въглехидратите, широко се застъпват плодовете, тъй като плодовата захар (фруктоза) се усвоява добре от организма.
От мазнините в менюто широко се включват главно растителни мазнини, които съдържат ненаситени мастни киселини.
в много случаи за достигане на лечебен ефект е необходимо при сърдечна недостатъчност в пърбите дни да се приложи разтоварващ диетичен режим. Такива са млечната диета на Карел, калиевата диета, сонолечението, нартофената диета и други.
Друго сърдечносъдово заболяване, което е широко разпространено и при което се провежда, освен медикаментозно и диетично лечение, е артериалната хипертония. Профилактиката и лечението на заболяването изискват регулиране на храненето. На първо място при диетотерапията се поставя ограничаването на готварската сол минимум до 3-5 г дневно. Известни са е оризово-плодовата диета на Кемпнер, магнезиевата диета, плодово-зеленчуковата диета. в последно време се препоръчва т.нар. DASH диета (Dietary Approaches to Stop Hypertension Диетичен подход към лечението на хипертония). Тя включва големи количества плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, бобови растения, които се дават успоредно с нискомаслени млечни продукти. DASH диетата се смята за алтернатива на лекарственото лечение на хипертонията, а също може да способства за намаление на лекарствените дози.
Съвременното медикаментозно лечение на артериалната хипертония не отмени спазването на диетичен режим. За някои от медикаментите е установено, че ефектът им се увеличава при стриктно спазване на ограничената консумация на готварска сол. Обратно високата употреба на сол може да намали ефекта на лекарствата.
Изискваното някога ограничение на белтъчинитe при хипертонична болест вече не се препоръчва, тъй като настъпилият белтъчен недоимък може да доведе до неблагоприятни последствия. Подобно ограничение е уместно Единствено при увреждане на някои от бъбречните функции.
Ограничение на енергийността на храната се налага, ако повишеното кръвно налягане е придружено от затлъстяване. Нискоенергийният хранителен режим нормализира телесното тегло, което води до намаляване на кръвното налягане. Ако хипертонията е съчетана с повишение на серумните липиди и с подагра, също се налага ограничение на калорийността на храната.
Режимът на хранене играе съществена роля и при профилактиката и лечението на исхемичната болест на сърцето, проявяваща се най-често като стенокардия (стабилна и нестабилна), както и като инфаркт на миокарда. Макар че механизмът на възникване на тези заболявания е сложен, най-често той е на базата на налична атеросклероза. Тук ролята на хранителните фактори и на настъпилите в резултат на това отклонения в обмяната на веществата е съществна. Отдавна се знае, че употребата на храни, богати на холестерол (животински мазнини, мозък, яйца), с течение на времето води до увеличение на холестерола в кръвта, отлагането му във вътрешния слой на артериите и образуване на атеросклеротични плаки. Роля в това отношение имат и наситените мастни киселини (палмитинова, миристинова, стеаринова), съдържащи се най-вече в животинските продукти, както и в някои растителни масла (кокосово, палмово, какаово). След ядене и преяждане с големи количества животински мазнини 6 Кръвта се образуват големи мастни капки, които се отлагат в гигантски пенести клетки. Нерядко се наблюдават сърдечни кризи, дори и миокарден инфаркт, след обидна консумация на мазни храни.
Обратно, полиненаситените мастни киселини (линолева, линоленова, арахидонова, лауринова), съдържащи се предимно 6 течните растителни масла (маслиново, слънчогледово, царевично, соево, рапично), също 6 някои риби и птици, имат благоприятен ефект върху нивото на серумния холестерол. Редица наблюдения и проучвания показват, че намалението на приема на храни, богати на холестерол и жиботински мазнини, води до забележимо спадане стойностите на холестерола, а дори и до известно намаление на плаките в съдовата стена.
Важна е ролята и на други мастни (липидни) субстанции, каквито са фосфолипидите. Доказано е, че фосфолипидът лецитин има стабилизиращо действие върху холестерола и противодейства върху отлагането му по съдовата стена. Богато на лецитин например е кравето масло, поради което неговият ефект е значително по-добър в сравнение със сланината, свинската мае и другите животински мазнини. Поради това кравето масло намира приложение в сърдечносъдовата диететика и може да се прилага наравно с растителните маргарини. Доскоро приложението на последните не се препоръчваше в сърдечносъдовата диететика. това беше така, тъй като те съдържат т.нар. трансмастни киселини, имащи негативно въздействие върху сърцето. в последните години, при новите асортименти на маргарини трансмастните киселини са естерифицирани, а естерите нямат такъв отрицателен ефект. Другите липотропни фактори (холин, метионин, инозитол), както и някои витамини (А, в, С, Е, Р) имат мощно антиатеросклеротично действие.
Не докрай е изяснена ролята на сладките въглехидрати за възникването и развитието на атеросклерозата. Но несъмнено прекомерната им консумация, която е благоприятен фактор за затлъстяване и поява на захарен диабет, има неблагоприятен ефект. това особено се проявява в случайте, когато се консумират захари, без да се приемат достатъчно витамини и минерални вещества, т.е. налице е поглъщане на „празни калории”.
Ролята на консумацията на готварска сол за развитието на атеросклероза все още не е проучена докрай. От една страна тя съдейства за развитието на артериална хипертония, която е несъмнен рисков фактор. Също така е доказан и неблагоприятният ефект на натриевия хлорид върху съдовата стена.
Хранителната профилактика на атеросклерозата, съответно на исхемичната болест на сърцето (стенокардия, миокарден инфаркт), се осъществява по следния начин: на първо място тряб6а значително да се намали приемът на наситени мазнини (най-вече животински) и на холестерол.Да се употребяват в умерени количества ненаситените мазнини (растителни), като най-благоприятно 6 това отношение е маслиновото масло (зехтинът). В страните от Средиземноморский район, където е застъпена т.нар. „средиземноморска диета” с повишена консумация на риба и зехтин, в съчетание с плодове и зеленчуци, се наблюдава по-ниска сърдечносъдова заболеваемост.
Важно е ограничаването на сладките въглехидрати, приемани като десерти, сладкиши, сладка, конфитюри, сладоледи и пр., особено ако е налице свръхтегло или затлъстяване.
Необходимо е намаляване на готварската сол за сметка на адекватен прием на минерални вещества и на витамини. важна е ролята на пиридоксина (витамин В6), който участва в обмяната на мастните киселини и фосфолипидите и в оползотворяването на холестерола. Дефицитът му, който често се наблюдава при лица с атеросклероза (респ. исхемична болест на сърцето), се компенсира с консумация на пълнозърнест хляб, соя, морски храни.
Не по-малко важен е енергийният баланс на организма, т. е. регулиране на калорийния прием и на енергоразхода. Добре е да се подържа умерено нискоенергиен диетичен режим, подходящ за дълго приложение. Нежелани са крайните нискоенергийни диети (под 1000 калории дневно), както и пълният глад. Много по-добър вариант е прилагането на разтоварващи дни 1 -2 пъти седмично.
Функционалните храни са тези, които имат благоприятен ефект върху една или друга функция на организма. По отношение на сърдечносъдовата система съществуват функционални храни, намаляващи риска от заболяване. Те могат да бъдат натурални, каквито са плодовете и зеленчуците, а могат да бъдат обогатени, т.е. да имат една или повече добавени съставки с доказан полезен ефект.
възможни са и други варианти например, отстраняване на съставка с неблагоприятен за здравето ефект или пък модификация на отделен компонент, за убеличаване усвояемостта на някоя съставка, имаща положително въздействие. Например, за профилактика на атеросклерозата са разработени функционални храни с намалено съдържание на наситени мастни кисели ни и на трансмастни киселини. Тъй като при млякото и млечните произведения основната мастна киселина е миристиновата, която има атерогенен ефект, то тенденцията е за производство на все по-нискомаслени млека (до 0,1 %), както и на сирене и кашкавал със силно намалено съдържание на мазнини.
Други функционални храни с благоприятен ефект върху сърцето са тези, обогатени с хранителни влакнини, т.е. пълнозърнести храни, за които се знае, че допринасят за намаляване на сърдечносъдовия риск от атеросклероза. Най-много данни за това има по отношение на обесените трици и пектина. Подобен ефект имат и храни (най-често маргарини), обогатени с растителни стероли (фитостеролови естери). Те се получават от соя, а в последно време и от слънчогледови семена. От соята се извлича още и соев белтък, с който се обогатяват редица храни. Предвид доказания благоприятен ефект на дълговерижните полиненаситени мастни киселини, чиито източници са рибните мазнини, са разработени продукти, които ги съдържат (отделно се прилагат и като хранителни добавки). Редица храни се обогатяват и с антиоксиданти, като основен дял от тях имат полифенолните съединения (в цитрусите и някои зеленчуци), проантоцианидините (в червените боровинки, аронията, гроздето) и флавоноидите (в касиса, зеления и черния чай). Някои храни се обогатяват и с витамин Е, но се препоръчват за консумация само при много рискови контингенти. в последно бреме се лансират и храни (най-често брашна), които се обогатяват с фолиева киселина, витамин в6 и витамин В12, тъй като техният дефицит води до нарушаване на обмяната на метионина и образуване на субстанцията хомоцистеин, за който е доказано, че има неблагоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. За профилактика на артериалната хипертония се създават храни с намалено съдържание на натрий (хляб и хлебни изделия, млечни произведения, месни произведения), в които натриевият хлорид се замества предимно с калиев хлорид, по-рядко с амониев хлорид.
Книгопис:
1. Балабански Л. Хранене и диететика, С., „Медицина и физкултура”, 1988