Брой 9/2017
Д-р К. Хаджилазов
Ендокринологично отделение, СБАЛДБ, МУ – София
Наднорменото тегло и затлъстяването в последните десетилетия са се превърнали в световна пандемия ! Само в САЩ над 34 млн. души са с наднормено тегло и затлъстяване! В Европа са засегнати над 36% от населението. За България данните сочат:
-3 650 000 (42,9% от населението над 15-годишна възраст.) са с наднормено тегло;
-860 000 (10%) са с БМИ >30, т.е. затлъстяване;
-100 000 деца от 7-14-годишна възраст (10%) са със затлъстяване.
Наднорменото тегло и затлъстяването са основа за отключването и развитието на редица социално значими заболявания на нашето съвремие: ЗД, АХ, ИБС, МСБ, метаболитен синдром! Захарният диабет, според данни от м. декември 2015 г., засяга над 420 милиона диабетици в света, което е 8% от възрастното население. В следващите 25 години се очаква броят им да се увеличи с 50 – 70%. В България диабетиците през 2004 г. са били 470 000, 10 години по-късно броят им обхваща вече над 8.5% от населението като 90% от тях са над 45-годишна възраст. Същевременно, над 80% от болните с ЗД-тип 2 са и с наднормено тегло и затлъстяване!
Най-евтиният, достъпен и много ефективен начин за превенция, лечение и намаление на усложненията на затлъстяването и захарния диабет е борбата с един от първопричинните фактори за възникването им – повишеният прием както на количества, така и на лошокачествени храни и напитки.
Именно затова и много мои пациенти задават редица въпроси, касаещи храненето.
Още в началото на това изложение искам да подчертая, че принципите на диетичното хранене би трябвало да касаят не само кои храни и напитки да приема човек, а да обхващат по-широк кръг от въпроси, в който да се изяснява всеки човек (пациент) строго индивидуално!
Обичайно, най-общо аз използвам 5 въпроса за създаването на съответен диетичен план.
1. Първото ,,К”- КОГА ще се приема храна?
Този първи въпрос дава информация за хранителния режим на дадения човек – по принцип обичайно хората имат 3 основни хранения – закуска, обяд и вечеря, като в много случай и 2 междинни закуски – към 10.30 ч. и 16.30 ч. Когато един диабетик е на инсулиново лечение с човешки бързодействащи инсулини последните са дори задължителни! Когато обаче инсулините са аналогови, допълнителните закуски не са нужни – само биха довели до покачвания на КЗ и съответно на телесното тегло!
Ако диабетик на лечение с дългодействащ инсулин и/или таблетно лечение (особено на такова с 24 ч. продължителност на действие от типа на СУП), извършва физическо натоварване по времето на действието на медикаментите, то дори е задължително преди, по време и дори след края му да приема допълнителна храна или напитка !
2. Второто ,,К“- КОЯ (КОИ) храна или напитка да се предпочете?
Отговорът е пряко свързан и произтича от първия въпрос:
– ако се касае за обичайно всекидневие, се приемат храни и напитки, съобразени със съответния очакван разход на енергия. Препоръчва се хранителните продукти да бъдат разнообразни като състав, а не от една и съща група, балансирани спрямо основните 3 групи хранителни компонента – въглехидратите – до 50-55 % от дневния калораж, мазнините – до 30% (като е уместно наситените да са между 7-10%, ненаситените – 10%, полиненаситените – 10%), белтъците- около 15%.
– ако обаче се касае за диабетик, тук трябва много внимателно да се прецизират приеманите антидиабетни медикаменти и на този фон съответни храни и напитки с подходящ гликемичен индекс и в съответствие и със съответната физическа активност.
3. Третото ,,К“- КОЛКО да се консумира?
Отговорът и тук произтича от заложеното в по-горните два въпроса:
и хората със затлъстяване, и тези със ЗД (особено с тип 2, от които 80% вече са и затлъстели), се нуждаят както от намаление на общия калораж, така и на въглехидратите. Смята се, че човек средно се нуждае от около 30 ккал на кг телесно тегло енергия за обичайното се всекидневие или средно около 2000 ккал/ден. При наднормено тегло и затлъстяване се препоръчва калорийният прием да се намали на 20-15 ккал/ден и то за сметка основно на въглехидратите! В нашето съвремие се пълнее предимно заради повишен прием именно на последните! Трябва да се ограничи приема както на бързи въглехидрати, така и прекомерния прием на бавни – първите покачват кръвната захар на 2-я час (рисков фактор за развитие на микросъдови усложнения – невропатия, ретинопатия), а вторите създават условия за хронична хипергликемия, водеща до постепенно развитие и на макросъдовите усложнения – увреждания на големите кръвоносни съдове с последващи атеросклеротични изменения, възпалителни процеси и развитие на ИБС, МСБ, увреждания на крайниците и прочие. Всъщност, голям процент от диабетиците с ЗД тип 2 се оказва, че при поставяне на диагнозата им, вече са развили в различна степен усложнения от почти безсимптомната до момента хронична хипергликемия!
4. Четвъртото ,,К“- КАК да бъдат приготвени хранителните продукти?
Много хора не си дават сметка, че един и същ хранителен продукт – било то месен, брашнен, оризен, картофен, а дори и плодов, ако бъде приет под различна форма може да има различен калориен и дори кръвно-захарен резултат за организма ни. Например, ако консумираме 100 гр. варени картофи, ще получим около 70 ккал, ако ги изпечем калориите стават 130, при пържене калоражът се покачва на около 350, но ако ги приемем под формата на чипс калоражът вече е 500 ккал!
Т.е., удачно е като цяло минимална термична обработка, като се предпочита варене, печене, но не и пържене, паниране, особено с хидрогенирани мазнини!
5. Петото ,,К“ – КАКВА (и) комбинация между храни и напитки е удачно да се използва?
От комбинирането на един с друг хранителен продукт, дори общият им калораж да не се промени, може много успешно да се намали ГИ, а чрез него и рязкото покачване на кръвната захар (ненужно за даден момент). Напр., почитателите на здравословния мед могат да го приемат без притеснение от бърза хипергликемия, ако го смесят с масло върху филия пълнозърнест хляб – мазнините ще забавят усвояването на въглехидрата! И така ще се се намали гликемичния му индекс.
От друга гледна точка не е удачно дневният калораж да се набавя от продукти от един и същи тип – напр. от консумацията само на въглехидрати и различни комбинации между тях: хляб с макарони или спагети, или хляб с картофени или оризови продукти – риск от повишение на кръвната захар и затлъстяване. Освен това, еднообразното хранене крие риск от лишаване на организма от едни или други полезни и необходими компоненти – напр. консумацията само на зеленчуци и плодове заплашва от недостиг от въглехидрати, консумацията само на месо – недостиг от някои витамини, микроелементи, както и претоварване на бъбреците и риск от покачване на азотните тела.
Третата особеност на комбинираното хранене е последователността при консумирането на избраните храни и напитки. Уместно е да се започва със зеленчуци – те стимулират перисталтиката на червата, приемът на плодове в началото предотвратява ферментацията им, която би се получила по-изразено, ако биват консумирани като десерт. Като гарнитура на месни продукти да се избягват картофите, ориза, а е удачно сурови или на пара зеленчуци. Препоръчва се всички ястия да се осоляват минимално, а като мазнина да се използва сурово пресован зехтин (екстра върджин). Супите да са гарнирани винаги със зеленчуци и минимални количества фиде или ориз, да се избягва застройката с яйца и брашно. За десерт да се използват малко плодове и сладкиши в умерени количества.
Относно приемът на течности – да бъдат преди хранене и в по-малки количества по време на хранене – разреждат храносмилателните ензими и така се забавя разграждането на приетите хранителни компоненти. И да не се забравя, че освен водата и подсладените само с изкуствени подсладители и стевия напитки, всички други съдържат калории, особено прясно изцедените фрешове!
Алкохолът, приеман по време на хранене, допринася също за общия калораж, като на гладно обаче потиска ЧД ензими, имащи отношение към предотвратяване на хипогликемия. Т.е. ако употребявате алкохол, винаги го комбинирайте с мезе, или ако сте на коктейл, приемайте и сладка напитка с калории!
И като заключение – подготвяйки дневния си хранителен режим и съблюдавайки последователността в Правилото на 5-те ,,К“-та , можете много по-спокойно да приемате храни и напитки с минимална опасност от диетични грешки!