Конференция на тема „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата“ ще се проведе утре в София като част от Българското Председателство на Съвета на министрите на здравеопазване.
В рамките на събитието е предвидена пресконференция, като участие ще вземат заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, заместник-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров и директорът на “Обществено здраве, странознание и управление на кризи“, Главна дирекция „Здравеопазване“ към Европейската комисия Джон Райън.
Здравото и образовано младо поколение е основна предпоставка за устойчиво развитие и просперитет на всяка нация и на целия ЕС. Конференцията е обвързана с приоритета на Българското председателство за младите хора като инвестиция в бъдещето на Европа, посочват от Министерство на здравеопазването.
Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на министрите на здравеопазване. Експерти от държавите-членки на ЕС от сферата на здравеопазването и земеделието заедно ще дискутират възможностите на активни политики за справяне с ръста на хроничните болести, с акцент върху превенцията. Във фокуса на дискусиите ще бъдат здравословно хранене и храни при децата.
Връзката между хранене и здраве, отражението на храните върху детското развитие, здравословните хранителни навици като ключов здравен фактор, практики в регулация на маркетинга на храни, предназначени за деца са само част от темите, по които ще дебатират експерти на европейско и световно ниво.
Ще бъдат засегнати и ролята на традиционните хранителни диети, както и перспективите пред една „по-здравословна“ бъдеща Обща селскостопанска политика. Конференцията ще предостави възможност за обмен на добри практики и успешни политики на национално, европейско и световно ниво, и ще бъде ориентир за дискусиите, предстоящи в Съвета на министрите.
Събитието демонстрира нуждата от съвместни усилия на секторите здравеопазване и земеделие, обединени от общата кауза за промоция на здравословно хранене сред децата и консумация на доказано здравословни традиционни хранителни продукти. Събитието ще бъде открито съвместно от Министерство на здравеопазването, Министерство на земеделието, Националният омбудсман и Европейската комисия. Сред лекторите са представители на Световната здравна организация, на Генералните дирекции по здраве и безопасност на храните и по Земеделие на Европейската комисия, учени и експерти в областта на храненето и храните на национално, европейско и международно ниво.