Защо степента на заразяване и смъртността в резултат на COVID-19 в Кения са по-ниски

Защо степента на заразяване и смъртността в резултат на COVID-19 в Кения са по-ниски
468×60 – top

Британски и кенийски експерти обединяват усилия, за да обяснят малкия брой смъртни случаи и ниската степен на заразяване с коронавирус в Кения. За целта те анализират кръв от донори на плазма с антитела срещу SARS-CoV-2, като така се надяват да изчислят ръста на заразени и преболедували в страната.

Новината, че по света върлува нов коронавирус, който се разпространява бързо и може да доведе до смърт, поставя нащрек властите в Кения и Африка като цяло. Причините за страха у хората са не само черната статистика за броя на болните от СПИН, но и епидемията от ебола и други инфекциозни болести.

В Кения живеят 1,5 милиона ХИВ-позитивни. Случаите на туберкулоза годишно са 558 на 100 000, като само 40% от тях са диагностицирани. Стотици хиляди успяват да се възстановят, но продължават да живеят с известни белодробни нарушения.

В Найроби почти половината деца страдат от недохранване. Около 150 000 кенийци имат порок на сърцето.

Здравните системи на страните в Африка са недостатъчно добре развити. Капацитетът им не би могъл да отговори на нуждите на обществото, ако заразените с коронавирус се увеличават твърде бързо. Малкото апарати за кислородно дишане и ограниченият брой интензивни отделения биха обрекли на смърт много от пациентите. Само половината от болниците на континента могат да осигурят кислород за обдишване под каквато и да е форма. А в повечето случаи той е в кислородни бутилки, което означава, че е неподходящ за лечение на тежко болни от COVID-19 пациенти.
Докато останалата част от света все още е в желязната хватка на новия коронавирус, страните от Африка постепенно се освобождават от нея, въпреки факторите, които се е очаквало да повлияят пагубно на населението.

Ръстът на заразени и починали с COVID-19 на континента (с изключение на Южна Африка) остава по-нисък в сравнение с много други страни. И макар данните там да са обнадеждаващи, малко учени проявяват интерес какви са причините за това.

Някои от тях го отдават на демографски фактори, тъй като в Африка например средната възраст на хората е много по-ниска, отколкото на другите континенти.

Само 3% от кенийците са на 65 години или повече. За сравнение, в САЩ процентът е 17.

Големият брой ХИВ-позитивни предполага сериозна заболеваемост и по-тежки последици сред заразените с коронавирус. Оказва се, че макар там да се наблюдава известен ръст на починалите, той не е толкова тревожен, колкото се е очаквало. Възможна причина е фактът, че повечето хора с ХИВ са на възраст под 65 години, което намалява значително риска от фатален изход.

По-тежко протича заболяването при пациенти с диабет или в напреднала възраст. В Източна Африка обаче процентът на пациентите с диабет, затлъстяване и други незаразни болести остава в пъти по-нисък от този в САЩ например. Повечето от хората с тежки симптоми на COVID-19 са с поне един рисков фактор – възраст, диабет, затлъстяване, бъбречна недостатъчност или рак.

Кенийците, и като цяло повечето жители на африкански държави, живеят основно на открито. Тъй като климатичните условия го позволяват, повечето дейности се извършват навън. Със сигурност начинът на живот играе роля при разпространението на заразата. Колкото повече време прекарват хората в открити пространства, толкова по-малък е рискът от инфекция.

Учените са на мнение, че е напълно възможно африканското население да е изградило имунитет срещу познатите ни вече коронавируси, които причиняват настинка.

Някои от тях отдават малкия брой заразени и починали с COVID-19 и на вероятността африканското население да има природни защитни сили срещу този тип инфекции.

Експерти извършват анализ на донорска кръв от кенийски граждани, тъй като Кения е една от многото страни на континента, където ръстът на инфектирани и починали с COVID-19 е много нисък.

Кръвните проби са взети в периода април-юни 2020 г. Всяка от тях е анализирана за наличие на антитела срещу новия SARS-CoV-2, които доказват, че донорът е бил заразен на по-ранен етап.

Изследователите изчисляват, че почти 4,3% от донорската плазма има антитела срещу SARS-CoV-2, което би следвало да означава, че делът на инфектираните хора е отново толкова. Смъртните случаи обаче, които са докладвани тогава, са значително по-малко: само 341 души. За сравнение, в Испания процентът на заразени за същия период е пак 4, но починалите са много повече – 28 000 души.

Специалистите предполагат, че е възможно дори процентът, изчислен по време на изследването, да е по-висок от нормалния за Кения, тъй като доброволците, заявили желание да дарят кръв, е много по-вероятно да са били инфектирани.

Източник:
medpagetoday.com, medicalxpress.com/ „Science“

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *