Fucidin Н е отличен препарат срещу най-честия дерматит в детската възраст

Fucidin Н е отличен препарат срещу най-честия дерматит в детската възраст
468×60 – top

Брой 5/2010

Д-р Иван Митков

Fucidin Н се използва основно в педиатричната практика и предимно за лечение на атопичен дерматит. Статистиката сочи, че всяко пето дете се ражда с някаква форма на атопичен дерматит. Това е след­ствие от условията, при които живеем замърсяване на околната сре­да, въздуха, водата, храната, която консумираме. Атопичният дерматит се характеризира със суха, зачервена и сърбяща кожа, поява на напуквания и рагади, които привличат като маг­нит Staphyюcoccus aureus. Установено е, че в 90 % от случайте те се колонизират от този бактерий. Импетигинизацията влошава дермати­та, задържа възпалението и редуцира действието на кортикостероидите, в резултат на което се оформя поро­чен кръг.

Кога се наблюдават първите симптоми на атопичния дерма­тит?

Оице след раждането при първия контакт на детето с външната сре­да. Децата с чувствителна кожа реагират на всякакви промени във външ­ната среда.

Защо препаратът е подходящ за деца?

Fucidin Fi съдържа две съставки – Fusidic acid и Hydrocortisone acetat. фусидовата киселина е най-безопасният и най-надежден локален антибиотик. Тя ерадикира S. aureus и ликвидира импетигинизацията. Хидрокортизонът е от групата на меките кортикостероиди премахва възпалението, като същевременно щади деликатната детска кожа. Благодарение на двете си съставки Fucidin FI прекъсва порочния кръг на две места и успешно се справя със заболяването.

Кога трябва да се очаква ефект?

Ефектът е сравнително бърз. Принципно, ако до 10-я ден не се отбележи подобрение, няма никаква логика, че до 20-я ще има. Трябва да подчертая, че за разлика от Fucidin, Fucidin FI се предлага само във формата на крем и предимството му е, че може да бъде прилагай при процеси в гънки, с подмокряне, където има навлажняване на кожата. Прилага се при по-повърхностни форми, от леки до умерени, точно каквито са екземите при децата.

Кога трябва да почне разреждането?

Обикновено на 3-4 ден се отбелязва подобрение и след това прилагането трябва да се разреди от два пъти дневно да стане един път. След това през ден, като „излизането“ е постепенно, за да не се получи рязко влошаване.

Колко време може да се използва?

По принцип това е препарат с кор­тикостероид, който има най-малко странични ефекти. Може да се проведе десетдневен курс, след което да се премине на разреждане и след прекъсване да се прилага отново. Но той не е козметичен препарат и не може да се прилага безкрайно дълго, тъй като се увеличава рискът от странични ефекти.
Fucidin Н трябва да бъде предписан от лекар! Големите проблеми възникват, когато родителите водят де­тето, лекарят им даба Fucidin Н, но не им обяснява, че при продължителна употреба може да има странични действия. Те се радват на добрите резултати и от един момент нататък решават, че те са докторите и почват да мажат детето при всяко влошаване. Знаете, че и при най-слабия кортикостероид, ако бъде прила­гай дълго време, например 2-3 месеца, нараства вероятността от появата на странични ефекти.

Какви са те?

Атрофия на кожата, телеангиектазии. Тъй като детската кожа е много възприемчива, ако се мажат големи площи от нея, могат да се по­лучат ефектите на системните кортикостероиди нарушаване на костния растеж, риск от диабет…

При кои други заболявания имате опит с Fucidin Н?

При иритативен и алергичен кон­тактен дерматит, дисхидроза. Може да се ползва и при възрастни, но като цяло той е един отличен препарат за детската практика.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom