Fucidin при лечение на панарициум

Fucidin при лечение на панарициум
468×60 – top

Брой 7/2013

Д-р Т. Йорданова
Дерматолог – МЦ „Санита“, МЦ „Св. Анна“ – Варна

Панарициумът е доста често заболяване. Представлява гнойно възпаление на нокътното ложе, епонихиума и кожата около тях. Основният причинител е St. Aureus и по-рядко St.Epidermidis и St.Saprophyticus. Проникнала, инфекцията във върха на пръста може да се разпространи към сухожилия и стави. Обикновено се появява при попадане на причинител на гнойната инфекция в тъканите на пръста при микротравма на пръв поглед незначителна, напр. след незначително нараняване на пръста, често при кухненски работници, при откъсване на кожичка и др. Инфекцията прониква през образувалата се раничка. Пръстът се подува, кожата придобива розово-червен цвят. Тези симптоми са придружени от непрекъсната болка, която не позволява на болния да спи, да движи пръста си или да държи ръката си надолу. Понякога тези симптоми се придружават и от фебрилитет.

Панарициумът може да бъде повърхностен и дълбок. Повърхностният от своя страна бива – кожен, подкожен и нокътен. Дълбокият – може да засегне сухожилията, техните влагалища, костите и ставите на пръстите. Кожният панарициум се развива в самата кожа и се представя с еритемо-едемен болезнен възпалителен нокътен вал с плоски гнойни мехурчета. При натиск между него и нокътя изтича оскъдно количество гной. Епонхиумът често може да липсва. Нокътната плочка става неравна напречно набраздена, на места отлепена и разрушена. Промените на ноктите следват хронично- рецидивиращия ход на възпалението. Най–често срещан е подкожния панарициум на крайната фаланга. Гнойта се събира в подкожната тъкан. Заболяването се характеризира със силни пулсиращи, стрелкащи болки. Кожата е зачервена и гореща. Температурата може да се повиши. Панарициумът на сухожилията засяга сухожилното влагалище на свиващите мускули на пръстите на ръката най-често започва след убождане с остри предмети. Характерни са силни болки особенно нощем. Пръстът е еритемо- едемен със силни болки при разгъване. Костният панарициум е гнойно възпаление на костите, протича със силни болки, висока температура и засягане общото състояние на болния. Ставният панарициум е рядко заболяване получава се при нараняване и допълнително инфектиране на ставата. Протича с болки и ограничение на движенията.

Диагнозата се потвърждава от микробиологично изследване. При по-дълбокия панарициум се прави рентгенография за изключване на остеомиелит.

Какво е лечението?

В началото на заболяването антисептични разтвори и локални антибиотици.
Един от най-надеждните локални антибиотици е Fucidin.

Защо Fucidin осигурява по-бързо и по-ефективно лечение в сравнение с другите локални антибиотици?

– Fucidin има уникална химична структура
– Fucidin има структура подобна на стероидите, но няма стероидна активност
– Fucidin не съдържа бета-лактамен пръстен

Предимства, които се дължат на структурата са изключителната прониквателна способност и това, че не се инактивира от бактериалните ензими за разлика от другите антибиотици. За по-дълбоки кожни инфекции, какъвто е случаят с панарициума, прониквателната способност е от съществено значение.

Ето защо за лечение на панарициум Fucidin се оказва най-подходящ. Не на последно място трябва да се отбележи, че Fucidin e най-ефективния локален антибиотик спямо най-честият кожен патоген – St. Aureus. Разбира се Fucidin e активен срещу всички кожни патогени. Високата ефективност на Fucidin е съпроводена и с безопасност. Той не развива резистентност, кръстосана резистентност и кръстосана свръхчувствителност. Липсват системни ефекти.

Имам дългогодишен опит с Fucidin. При наблюдавани 30 пациента с панарициум прави впечатление, че клиничният ефект на Fucidin oint. е видим след тридневно лечение. На седми до десети ден има пълно повлияване. Клиничните резултати потвърждават, че най-добрия локален антибиотик за лечение на панарициум е Fucidin. В по-късните стадии след третия ден, ако е необходимо може да се включи общо антибиотично лечение, при по тежките случаи хирургично лечение. Fucidin присъства в две форми – унгвент и крем. Коя форма да изберем зависи от вида на лезията и локализацията. При панарициум обикновено се използва Fucidin oint. На снимката е показан резултата след три дневно лечение с Ficidin oint.

На базата на опита, когато има кожна инфекция препоръчвам за клиничната практика Fucidin.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom