Fucidin – средство на избор за локално лечение на бактериални кожни инфекции

Fucidin – средство на избор за локално лечение на бактериални кожни инфекции
468×60 – top

Брой 6/2012

Д-р М. Алексиева, гл. асистент, МУ-Плевен
Катедра по експериментална и клинична фармакология, дерматология и венерология

Бактериалните инфекции са едни от най-често срещаните кожни заболявания. Предразполагащи фактори за развитието им са нарушени бариерни функции на епидермиса, промени в имунологичния статус, вследствие болести, недохранване, физически и психически стрес, фактори на околната среда (влажност, температура), вирулентност и количество на микроорганизмите, диабет, затлъстяване и др.
Най-честите патогенни микроорганизми, причиняващи кожни инфекции, са: Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Corinebacterium species и др. Стафилококовите инфекции на кожата, т. нар. стафилодермии, имат афинитет към кожните придатъци – космено-мастен фоликул, потни жлези, нокти. Стрептококовите инфекции – стрептодермии, инфектират предимно повърхностните епидермални слоеве или дълбоката дерма и хиподерма. Лечението на бактериалните кожни инфекции се затруднява от факта, че наличието на гной и секрети намалява ефективността на много антибиотици, например пеницилини, цефалоспорини, аминоглюкозиди и др. От друга страна, кожните инфекции може да засегнат и по-дълбоките кожни слоеве, а не само епидермиса. Ето защо едно средство на избор за локално лечение на бактериални кожни инфекции трябва да отговаря на следните изисквания на терапевта:

Висока ефективност срещу етиологичния фактор – стафилококи, стрептококи, метицилинрезистентните им щамове, коринебактерии и др.

– Прониквателна способност в дълбоките кожни слоеве
– Липса на резистентност
– Липса на кръстосана резистентност и кръстосана свръхчувствителност
– Възможност за приложение в детската възраст и при бременни
– Разнообразие от фармацевтични форми – крем, унгвент и др.

В момента най-надежден локален антибиотик е Fucidin. Той притежава уникална химична структура. Тя наподобява стероид, но няма стероидна активност. Благодарение на уникалната си химична структура Fucidin притежава отлична прониквателна способност – до хиподерма. Както се вижда и от фиг. 1, фусидовата киселина няма бета-лактамен пръстен. Благодарение на този факт Fucidin не се инактивира от гной и секрети.

160

В редица проучвания е доказана и ефективността на Fucidin спрямо най-честите кожни патогени и метицилинрезистентните им щамове. Установено е, че той е осем пъти по-ефективен от Neomycin и четири пъти по-ефективен от Mupirocin.

Какви са научните факти по отношение на прониквателната способност?

Fucidin прониква дори и през интактна кожа до хиподерма. Ето защо той е удачен както при повърхностни, така и при дълбоки кожни инфекции.
Тази година Fucidin празнува 50 години и все още няма изолиран резистентен щам. При него не е наблюдавана кръстосана резистентност и кръстосана свръхчувствителност. От голямо значение е и фактът, че той прониква в дълбоките кожни слоеве, но има ниска системна резорбция. Всички тези качества го правят надежден и безопасен от кърмаческа възраст и при бременни.
Fucidin присъства на пазара в две форми – крем и унгвент. Двете форми имат еднаква прониквателна способност и ефективност. Крем се прилага при секретиращи лезии, върху лицето и в кожните гънки. Унгвент се препоръчва при сухи лезии, лезии с крусти, със или без оклузивна превръзка.

Fucidin e средство на избор при всички бактериални кожни инфекции:

 • Импетиго
 • Фоликулит
 • Фурункул
 • Карбункул
 • Абсцес
 • Панарициум
 • Еритразма
 • Сикозис барбе
 • Ектима
 • Инфектирано акне
 • Рани

Обичайното дозиране е 2-3 пъти дневно до отзвучаване на симптомите, обикновено 7-10 дни. В редки случаи, като например инфектирано акне, терапията с Fucidin е по-продължителна.

Примери от клиничната практика:

Импетиго
В този случай локализацията на лезията е върху лице и освен това е силно ексудираща. Лечението е Fucidin creme 2-3 пъти дневно. Обикновено получаваме излекуване за 7 дни.
161

Импетиго
След 7-дневно лечение с
Fucidin creme

162

Панарициум

163

Панарициум

-Само след 3 дни лечение с Fucidin oint.
Благодарение на прониквателната си способност Fucidin овладява инфекцията и на труднодостъпните места.

164

Изборът на локален антибиотик е предизвикателство пред лекуващия лекар. Отличният терапевтичен резултат, постигнат с прилагането на Fucidin, създава удовлетвореност както у пациента, така и у лекаря и го прави предпочитан при лечението на кожните инфекции.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom