GinGira Zinc Pyrithione в лечението на Pityriasis versicolor

GinGira Zinc Pyrithione в лечението на Pityriasis versicolor
468×60 – top

Брой 7/2013

Д-р С. Райнова, дерматолог
ДКЦ „Младост“, Варна

Pityriasis versicolor (PV) e повърхностна микоза, засягаща роговия слой на епидермиса. Протича с петнисти разноцветни обриви и фино залющване.Те могат да се сливат и да обхващат по–голяма част от тялото – гърдите, гърба, раменете, мишници, шията, зад ушите и рядко гънките и слабините. Цветът на петната варира от розов, жълтеникаво-розов, жълто-кафяв до по-тъмно кафяв и бял. Поради това заболяването е наречено „разноцветен лишей”. Боледуват предимно възрастни, много рядко се среща при деца. Заболяването се причинява от Malassezia furfur( Pityrosporon ovale) – сапрофит-дрожда по кожата, който придобива патогенни свойства под влияние на ендогенни фактори – хиперхидроза, имунен дифицит, повишени нива на кортизoл в кръвта, липса на ундециленова киселина в потта и екзогенни фактори – висока температура, висока влажност, козметични кремове и др. При PV се наблюдава промяна в пигментацията на кожата в засегнатите участъци, в следствие на образуваните пигменти и флуорохроми от дрождите Malassezia и от триптофана. Хипопигментацията при PV alba се обяснява с инхибиране производството на меланин и тирозиназна реакция от азелаиновата киселина, произвеждана от някои видове Malassezia. Заболяването при повечето пациенти е рецидивиращо, хронично и сезонно зависимо. Лечението е трудно и продължително, с взаимно търпение на пацент и лекар. Локалната терапия включва кератолитични средства, които целят излющването на роговия слой, в който се намира патогена; антимикотични локални средства. По преценка може да се използва и системна антимикотична терапия.

Изследвания in vitro установяват, че силна инхибираща активност срещу Malassezia има Zinc Pyrithione. Все още към Zinc Pyrithione няма резистентност.
GinGira Zinc Pyrithione съдържа Zinc Pyrithione в уникална фармацевтична форма – специална емулсия в спрей. Той действа антимикотично, противовъзпалително, кератолитично, имуномодулиращо, хидратантно и емолиентно. GinGira Zinc Pyrithione spray е подходящ като специфично лечение освен при Pityriasis versicolor и при себореен дерматит, пърхот и повърхностни гъбични инфекции. Препаратът е удобен за третиране на гладка кожа, гънки и скалп. Продуктът облекчава сърбежа, намалява излющването и изчиства кожата от Malassezia, като спира размножаването им. Може да се прилага до 6 пъти дневно, на тънък слой. Има бърз ефект, напълно безопасен, без мирис и цвят, не омазнява, няма нежелани ефекти.

Всички тези преимущества и положителни качества на GinGira Zinc Pyrithione се доказаха при успешното лечение на около 30 пациенти с различна тежест и разпространение на PV. Лечението протече с подобрение, без прояви на свръхчувствителност. Плаките с еритем и сквами се редуцираха на десетия – четиринадесетия ден, сърбежът изчезваше на третия ден. Препоръчително е GinGira Zinc Pyrithione да се използва продължително 2-3 месеца. Един флакон съдържа 500 дози, което го прави доста икономичен при продължителна употреба и по-големи участъци. Бих препоръчала GinGira Zinc Pyrithione като ефективно и безопасно средство за лечение на инфекции, причинени от Mallasezia.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom