В Япония се появи XE – рекомбинантен вариант на омикрон

В Япония се появи XE – рекомбинантен вариант на омикрон
468×60 – top

Министерството на здравеопазването на Япония обяви, че в страната за първи път е доказан рекомбинантния вариант на омикрон, наречен XE, предадоха световните агенции. По време на рутинна проверка на летище Нарита вариантът е бил открит при жена на 30 години, която е пристигнала от САЩ на 26 март.

Жената, чиято националност не се съобщава, е била безсимптомна, съобщават японските здравни власти.

Щамът XE е рекомбинант на BA.1 и BA.2 – двата подварианта на омикрон. За първи път е открит в Обединеното кралство на 19 януари и, по данни на СЗО, малко по-късно е докладван и в Индия, по-специално в щатите Махарастра и Гуджарат. Според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство към 5 април Англия е докладвала за 1125 случая на ХЕ. Според СЗО първите оценки, които се основават на ограничени предварителни данни, предполагат, че XE е около 1,1 пъти по-преносим в сравнение с BA.2.

Хироши Нишиура, експерт по математическо моделиране в Университета в Киото вече предупреди, че Япония трябва „да държи под око“ XE и други нови варианти.

„Предаемостта на XE със сигурност е по-висока от тази за BA.1 или BA.2“, обясни Хироши Нишиура. Той изрази мнение, че ако международната мобилност на хората се увеличи, което вече се очаква, XE има голям шанс да замени настоящите варианти на омикрон.

„Все още обаче не познаваме тежестта на симптомите сред заразените хора, така че трябва да проучим отблизо епидемиологичното въздействие на варианта“, допълни експертът.

Вирусолози отбелязват, че рекомбинацията е често срещана сред коронавирусите и се счита за очаквано мутационно събитие, което означава, че към новите рекомбинантни варианти трябва да се подхожда сериозно и с внимание.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom