Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • Въвеждат контрол в реално време при отпускането на лекарства по здравна каса
      • Инвестиционната компания за детската болница е с ново ръководство
      • НЗОК и БЛС договориха нови цени за профилактични прегледи и капитационно плащане
      • Изследване: Половин доза лекарство за отслабване работи толкова добре, колкото и цяла
      • ИЗКУСТВОТО СРЕЩА НАУКАТА: БЪЛГАРИЯ Е ДОМАКИН НА ВОДЕЩ ОНКОЛОГИЧЕН ФОРУМ
      В къщи / Други / Избор на подходящ пробиотичен щам

      Избор на подходящ пробиотичен щам

      отGP News публикувано на 23.03.201813.09.2022 Други
      Избор на подходящ пробиотичен щам

      Препоръките за употребата на пробиотици са издадени през 2011 г. и ревизирани през 20151. В допълнение към насоките, които определят кой щам е подходящ за конкретно клинично състояние, препоръките могат да включват и класификацията на щамовете в категории според степента на доказване на тяхната ефективност1.
      • Категория А: Има солидни и ясни доказателства за ефективността на щамовете.
      • Категория В: Щамовете са показали сравнително по-слаби доказателства за ефективност сравнение с тези от категория А, но въпреки това доказателството е достатъчно солидно и силно.
      • Категория С: Това означава, че въпреки наличието на положителни доказателства, въз основа на които можем да заключим за ефективността, те не са достатъчни, за да се направят никакви твърди заключения.

      Таблица 1 – Препоръки за употребата на пробиотици (обобщено от Floch, 2015)

      КЛИНИЧНО ОБСТОЯТЕЛСТВО

      СТЕПЕН НА ДОКАЗАТЕЛСТВО

      ПРОБИОТИЧЕН ЩАМ

      ДИАРИЯ

      ВИРУСНА ОСТРА ДИАРИЯ ПРИ ДЕЦА

      A

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), Saccharomyces boulardii, Lactobacillus reuteri SD2112

      ПРЕВЕНЦИЯ НА ИНФЕКЦИИ

      B

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG),

      Saccharomyces boulardii,

      ПРЕВЕНЦИЯ НА AAD (Антибиотик Асоциирана Диария)

      A

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), S. boulardii, , combination

      L. casei DN114 G01,

      L. bulgaricus, snf

      Streptococcus thermophilus

      ПРЕВЕНЦИЯ НА РЕКУРЕНТНИ CDAD*

      B/C

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), S. boulardii, , FMT

      ПРЕВЕНЦИЯ НА CDAD*

      B/C

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), S. boulardii

      Препоръки от 2008 г

         

      ИМУННЕН ОТГОВОР

      A

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), L. acidophilus LAFT1,

      L. plantarum, B. lactis, L. johnsonii

      АЛЕРГИИ

         

      АТОПИЧНА ЕКЗЕМА СВЪРЗАНА С АЛЕРГИЯ КЪМ КРАВЕТО МЛЯКО

         
      • ЛЕЧЕНИЕ

      A

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), B. lactis

      • ПРЕВЕНЦИЯ

      A

      Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), B. lactis

      *CDAD – свързана с Clostridium difficile диария

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Най-проучвания пробиотичен щам Lactobacillus rhamnosus GG
      Lactobacillus rhamnosus GG, ATCC 53103 за първи път е изолиран през 1983 от червата на здрав човек. Открит е от американските професори Гробах (Grobach) и Голдин (Goldin), на които е наименуван щамът.
      От всички 1000 проучвания извършени с пробиотичната култура на Lactobacillus rhamnosus GG, 300 от които са направени за различни клинични индикации, правят пробиотика най-проучвания на света2

      Lactobacillus rhamnosus GG се отличава с отличната си гастроинтестинална преживяемост, преходно колонизиране, способност за прикрепване към чревната лигавица и нормализиране на пропускливостта, както и клинично доказани му ефекти върху здравето. Повечето от проучванията са свързани с употребата на щама Lactobacillus rhamnosus GG при лечение и превенция на остра диария причинена от вирусна инфекция, както и диария предизвикана от прием на антибиотици.
      Световната организация по гастроентерология (WGO) публикува глобални насоки за пробиотици и пребиотици през 2017 г. Насоките показват високо ниво на доказателства за ефективността на пробиотичния щам Lactobacillus rhamnosus GG в следните клинични показания:

      • лечение на остра диария;
      • превенция на диария при прием на антибиотици, в случай на бактериални инфекции, по време на елиминиране на H. pylori;
      • намаляването на честотата на инфекциите на горните дихателни пътища при децата;
      • предотвратяване на колики при кърмачета3

      Високата технология на производство е решаваща за оцеляването на пробиотичните култури. Микренокапсулираната капсула в пробиотика Waya®има допълнителна обвивка около пробиотичната култура, която е липофилна и се разтваря при по-високо / по-малко киселинно рН, за да се осигури, подходящо висока концентрация на микрокапсулиран пробиотик да преминава през горния стомашно-чревен тракт в дебелото черво. Оцеляването на пробиотичната култура в микроенкапсулирана форма показва 90% преживяемост, докато при немикрокапсулирания пробиотик, количеството на оцелялата пробиотична култура е само от 10 до 25%. Това дава 5 пъти по-висока концентрация на пробиотичната култура на мястото на действие4.

      1. Floch et al. Recommendations for Probiotic Use – 2015 Update. J Clin gastroenterol 2015;49:S69-S73;
      2. www.lgg.com
      3. Guarner F et al. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: probiotic and prebiotics. February 2017. https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/global-guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english
      4. Piano et al. Is microencapsulation the future of probiotic preparations? Gut Microbes 2:2; 120–123, 2011

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Не позволиха авансово плащане на болниците
      СледващаПродължаване
      Австрия отмени забрана за пушене в барове и ресторанти
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене