Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) засилва контрола в заведенията за обществено хранене като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете (АЧС).
Действията на БАБХ са във връзка с постоянните промени в епизоотичната обстановка в Европейския съюз и опасността от засягане на България от заразата по свинете от северната ни съседка Румъния.
Освен в заведенията за хранене, контролът е засилен и в обектите за междинно съхранение на странични животински продукти (СЖП) и моторни превозни средства за превоз на такива продукти.
През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия.
В хода на проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (включително и кухненските отпадъци), наричани странични животински продукти (СЖП).
Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаване на такива продукти и в двата вида обекти.
Задължително е унищожаването на всички странични животински продукти да става чрез обезвреждане по методите, посочени в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009 в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.