Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Педиатрия / Профилактика на хранителната алергия в кърмаческа възраст

      Профилактика на хранителната алергия в кърмаческа възраст

      отGP News публикувано на 01.10.200313.09.2022 Педиатрия
      кърмаческа възраст

      Брой 10/2003

      Атопичните заболявания в детската възраст са трудно решим здравен проблем. Това се дължи на тяхната висока честота (5 до 20% от детската популация), широкия спектър на антизените причинители и трудното им определяне, полиморфизма на клиничните изяви и недостатъчно ефективните методи на лечение.

      Хранителната алергия (ХА) е обикновено първата алергична проява у децата. Тя влияе върху формирането на имунитета им, предпоставка е за развитието на алергичните заболявания в по-късна възраст. При голяма част от децата с ХА се наблюдава смяна на органа миииена или едновременно въвличане на няколко шокови системи (кожа, дихателна система, храносмилателна сис­тема). При 1/3 от тях се развива повишена чувствителност към други видове антигени.
      Основните фактори за развитието на ХА при децата са:
      ♦ генетичната предиспозиция,
      ♦ интраутеринната сенсибилизация или постъпването на антигени с майчината кърма,
      ♦ краткият период на естествено хранене,
      ♦ видът на антигена и неговата доза,
      ♦ възрастта на детето при първия контакт с антигена,
      ♦ повишената пропускливост на чревната лигавица и намаленият локален имунитет,
      ♦ промяната в състава на чревната микрофлора. При естествено хранените деца ХА се среьца много по-рядко. Кърмата съдържа множество защитни фактори, които компенсират несъвършените имунни механизми в червата. При кърмените деца обаче също е възможно развитието на ХА поради преминаването на чуждовидобите ан­тигени от храната на майката в кърмата й. В тези случаи е достатъчно да се елиминират алергизиращите храни от нейната диета, без да се преустановява кърменето.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      В кърмаческа възраст най-често срещаните хранителни антигени са белтъците на кравето мляко. То съдържа 32 вида протеини с висок алергичен потенциал казеин, бета-лактоглобулин, алфалактоалбумин, лактоферин, имуноглобулини и др.

      От тях бета-лактоглобулинът, чиято концент­рация в кравето мляко достига до 3-5 г/л е с най-силно изразена антигенност. Той се доказва и в кърмата на значителна част от лактиращите жени (40-90%) в количество 4 ng/ml.
      При кърмачетата ХА се проявява най-често в първите месеци от живота им, по правило след преминаване на смесено или изкуствено хранене с нативно краве мляко или със стандартни адаптирани формули. От тях с особено висок риск са фамилно обременените с атопични заболявания.

      Значителен напредък в превенцията на атопичните заболявания в детската възраст през последните 5 години е въвеждането в педиатричната практика на т. нар. хипоалерзенни формули и по-специално тези с частично хидролизиран протеин. ESPASI / ESPAGHAN препоръчва тяхното прилагане при изкуствено и смесено хранени кърмачета с фамилна история за атопични заболява­ния.

      При тези формули чрез ензимна хидролиза (пеп­син, трипсин, панкреаза и др.) частично се редуцират антигенните свойства на нативните млечни белтъци. Превръщането им в кьсоверижни пепти­ди намалява с около 100 пъти тяхната антигенност в сравнение с тази на протеините в стандартните формули.

      Адаптираните млека с частич­но хидролизирани протеини имат мнозократно по-висока антигенност (1000-100000 пъти) от формулите с екстензивно раззрадени белтъци, прилагани при лечението на алергията към кравето мляко. Тези хипоалергенни млека обаче притежават по-добри органолептични качества, по-близки са по състав до стандартните адаптирани млека и имат сравнително ниска цена. Освен това частично хидролизираните протеини в тях спомагат за развитието на оралния антигенен толеранс, който при нормални обстоятелства се създава през първите месеци от живота на кърмачето. При кърмените деца този процес се провокира от алергените, намиращи се в кърмата.

      Предлазаните у нас хипоалерзенни формули, не­зависимо от почти еднаквата степен на белтъчна хидролиза, имат различна характеристика. То­ва се дължи на използваните методи на хидролиза (вид на ензимите, продължителност на процеса, температурен режим и др.), вида на белтъчния източник и остатъчната антигенност.

      Адаптираните млека с частично хидролизирани протеини (НА) са подходящи само за превенция на алерзиите при здрави деца, фамилно обременени с атопични заболявания.

      Пробедените клинични проучвания потвърждават ефективността на хипоалергенните млека с частично хидролизиран протеин при превенцията на атопичните заболявания в детската възраст. Те осигуряват добро физическо развитие на деца­та, хранени продължително с тях, еднакво с това на кърмачетата, които приемат стандартните адаптирани млека. Тяхното използване се опреде­ли от добрите им хранителни и вкусови качества и значимо по-ниската цена в сравнение с млеката, съдържащи екстензивно хидролизиран протеин.

      Навигация

      Предишна Предишна
      Съвременният метод за профилатика на пневмококовите инфекции
      СледващаПродължаване
      Брой 10/2003
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене