Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Хранене, диететика, метаболизъм / Хранене и диета при сърдечно болни

      Хранене и диета при сърдечно болни

      отGP News публикувано на 01.03.200213.09.2022 Хранене, диететика, метаболизъм
      Хранене и диета при сърдечно болни

      Брой 3/2002

      Акад. Д-р А. Пухлев

      Въпросът за действието на различните хранителни ве­щества белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, вода и други, върху сърдечно-съдовата система при сърдечно болни, е много съществен.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Храната действа върху сърцето и кръвоносните съдове както чрез качеството, така и чрез количеството си. Усиленото и/или прекомерното хра­нене на сърдечно болни с наднормено тегло води до неблагоприятни последици, като на първо място обременява сърцето. Недохранването се отразява също зле върху организма на болните, особено когато е продължително и засяга слаби и изтощени индивиди.

      Изобилното еднократно прехранване влияе лошо върху сърдечната дейност, което се дължи на бързото и значително увеличение на минутния обем на сърцето. В такива случаи в зависимост от количеството и състава на приетата храна, минутният обем на сърцето може да се увеличи с Уг до 2 литра. След приемане на по-голямо количес­тво храна е възможно да се повиши и кръвното налягане на болните. От тези данни става ясно защо сърдечно болните често правят exitus след изобилно хранене.

      Съществуват достатъчно научни доказателства за действието на мазнините и специално на хо­лестерина върху съдовите стени, което се изразява най-вече в създаване на благоприятни усло­вия за развитието на атеросклеротични процеси.

      Белтъчините оказват най-силно специфично ди­намично въздействие, повишавайки значително основната обмяна. Това обстоятелство трябва да се има предвид, особено при декомпенсирани сърдечно болни, при които често обмяната на веществата е повишена. Клиничните наблюдения показват, че в умерено количество, белтъците са абсолютно необходима съставка в храната на сърдечно болните. Нещо повече поставени на дълготрайна едностранчива и бедна на белтъци диета, болните с хронична сърдечна недостатъчност получават хипопротеинемия (често комбинирана с хиповитаминоза), което значително намалява ефектите от приложеното лечение.

      По отношение влиянието на въглехидратите, крайното заключение от клиничните изследвания е, че най-благоприятно въздействие върху състоянието на сърдечно болните оказва суровата плодова и зеленчукова храна и особено, когато е поднесена под формата на зеленчукови и плодови (или комбинирани плодово-зеленчукови) сокове. Приета в суров вид, растителната храна спомага
      за отделянето на течности от организма, намалява нуждата на миокарда от кислород, понижава съдовото напрежение, повишава тонуск на вагуса и алкализира кръвната плазма. Трябва да се имат предвид обаче, и недостатъците на изобилната въглехидратна и непречистена от целулоза хра­на: тя води до развитието на метеоризъм и проя­ви на диспепсия, които се отразяват неблагоприятно върху сърдечната дейност на болните.

      Отдавна е установено и неблагоприятното действие на готварската сол при сърдечносъдова декомпенсация: NaCI усилва задръжката на теч­ности в организма и увеличава отоците при сър­дечно болни. В този аспект, несъмнено (вредно отражение върху сърдечната недостатъчност има и приемането на големи количества течности. Същото се отнася и до значителните количест­ва чай и кафе, алкохол и тютюн.

      Изложените основни данни трябва да се имат предвид винаги, когато се съставя диетата и се определя планът за лечение при сърдечни заболявания.

      ДИЕТА ПРИ СЪРДЕЧНО БОЛНИ

      Диета при компенсирани сърдечно болни

      При компенсираните сърдечно болни, които се движат, а някои от тях изпълняват и професионалните си задължения, се изискба строго индивидуализиране на диетата във всеки конкретен слу­чай. Ще отбележим само някои основни ръководни правила:

      • Болният трябва да получава достатъчно хра­на, която му гарантира необходимите (за съответния начин на живот и двигателна активност) калории.
      • Съотношението на белтъчините, мазнините и въглехидратите в рациона да бъде прблизително 1:1:4.
      • За известен период (например след изтощителни заболявания), количеството на белтъчини­те в храната може да се увеличи (до 150-200 г дневно).
      • Количеството приета готварска сол да не надминава 5-6 г на ден.
      • Течностите да не са повече от 1,5 л дневно.
      • Храната да се разпределя на чести приеми през къси интервали и да се сдъвква добре. Последното хранене да бъде 2-3 часа npegu лягане.
      • В храната да има достатъчно количество витамини и минерални соли.
      • Забраняват се и/или се ограничават до незначителни количества, приемът на алкохол, кафе, черен чай, а също и тютюнопушенето.

      Диета при декомпенсирани сърдечно болни

      При декомпенсация болните трябва да се хра­нят место (средно 4-5 пъти дневно). Храната трябва да се дъвче добре и да се избягват големи количества храни, богати на баластни вещества (фасул, зрах, зеле, туршии, топъл черен хляб и др.). За да не се затруднява сърдечната дейност, последното хранене трябва да се осъществи най-малко 2-3 часа преди лягане.

      Количеството на хра­ната, респ. на съдържащите се в нея калории, трябва да бъде толко­ва по-ограничено, колкото по-тежка е декомпенсацията, след което количеството храна постепенно се увеличава. Чрез намаляване на храната се цели да се облекчи организмът и да се освободи от някои вредни продукти на обмяната, като например млечна-, пирогроздена киселина и др. Намалението на белтъчините в раци­она понижава основната обмяна и по този начин облекчава функциите на сърцето. При тежка де­компенсация въглехидратите се дават предимно под формата на каши, Плодови и зеленчукови сокове.

      При декомпенсация количеството на течностите не трябва да надминава един литър дневно (пресмятат се и течностите в храната). Трябва да се има предвид обаче, че едно ограничение на течностите под 600-700 мл/дневно, води до мъчителна жажда, отпадналост, повишаване на вискозитета на кръвта и други неприятии последици. Количеството готварска сол да не надвишава 1,5 г на ден. В храната трябва да се съдържат достатъчно витамини: зеленчуци, плодове, краве масло и т.н.

      При тежка сърдечно-съдова декомпенсация, диетата на болния може да започне с някой от следните хранителни режими:

      • Диета на Карел. Болният получава по 200 мл прясно мляко, 4-5 пъти дневно.
        Вместо прясно, може да се дава и кисело мляко, но не е разрешено приемане на друга храна и тем­ности. В зависимост от състоянието на сърдеч­ната дейност и охранеността на болния, диетата се провежда в продължение на един до пет дни.
      • Диета с плодови и зеленчикови сокове. Болни­те получават пет пъти на ден по 200 мл сокове от плодове и зеленчуци, приготвени в различни съотношения. Продължителността на диетата е като тази на Карел.
        Каотофена диета. На ден се дава 1 кг варени картофи (разпределени на пет приема) и 800 мл компот или подсладен билков (липов) чай. Последните могат да се заменят с плодови или зеленчу­кови сокове. Продължителността на диетата е от три до пет дни.
      • Диета с липов чай. При тежко декомпенсира­ни болни, при които поради непоносимост и по други причини не може да се дават прясно мляко или плодови сокове, е възможно те да се за­менят с един литър подсладен (с 60-80 г за­хар) липов чай, разпределен на 5-6 приема дневно. Продължител­ността на диетата е от един до три дни.

      Естествено, предложените диети са само схеми, които трябва да се индивидуализират в зависимост от състоя­нието на болния, възрастта му, основните му хранителни навици, степента на охраненост и т.н. Например, продължителното недохранване, особено у изтощени болни, води до тъканен разпад с всичките отрицателни последици за организма. Известен е и принципът, че храна, съдържаща под 1000 калории дневно, е възможно да се дава най-много в продължение на 7-10 дни, след което количеството й (респ. калорийността й), постепенно се увеличава.

      Ето защо, след успешното провеждане на някоя от посочените диети, болният се поставя на храните­лен режим, съдържащ по 25-30 калории/кг телесно тегло и при приблизително съотношение на белтъци, мазнини и въглехидрати 1:1:4 (например 60 г белтъци, 60 г мазнини и 250-300 г въглехидрати). Солта се ограничава до 2-3 г, а течностите око­ло един литър дневно. В рациона се допуска включване на ограничено количество месо и риба (50-75 г дневно). След извеждане от тежката деком­пенсация, болният може да получава месо и риба предимно във варен вид, като се избягва даването на бульони (поради богатството им на пуринови и други белтъчни съставки, оказващи възбуждащ ефект върху сърдечно-съдовата и нервната система).

      Същото и по-силно възбуждащо въздействие оказват кафето, алкохолът и черният чай, чиято консумация е забранена при болните със сърцебиене и екстрасистоли. Само при болни, свикнали с редовната употреба на напитки като кафе, чай и алкохол, може да се позволи приемането им, но в ограничено количество.

      С тези указания за диетата при сърдечно болни, не се изчерпват многобройните възможни храни­телни режими, които се прилагат в различните болници, клиники и диетични кухни. Съществено е обаче, всеки лекар да познава основните проблеми на диетолечението и хранителния режим при сър­дечно болни.

      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER
      ENTAN BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Предсърдно мъждене
      СледващаПродължаване
      Tertensif® SR
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене