Биологичният часовник на човешката ендокринна система

Биологичният часовник на човешката ендокринна система
468×60 – top

Брой 9/2019

Проф. д-р Хр. Одисеев, д.м.н.

Какво представлява ендокринната система?

Ендокринната система е съставена от жлези и органи, които секретират хормони, (химични субстанции). Хормоните циркулират в кръвта докато се фиксират върху рецепторите на клетки на органите, които се нуждаят от тяхното присъствие за функционирането си. Прикрепвайки се към тях, те им предават своята препоръка, а органите им отвръщат с функционирането си. Човешкият организъм представлява фабрика за непрекъсна секреция на хормони. Досега са открити около 80 броя. Навярно има и други, още неоткрити.

Нашата цел е да проследим биологичния часовник (биологичния ритъм) на действието на хормоните в период от едно денонощие.

7 часа. Часовникът звъни.

За да зареди машината, организмът трябва да източи енергия, набрана през нощта. “Това е задача на кортизола, който мобилизира резервите на организма“, обяснява доктор Jean –Loup Dervaux от Националния Център за Научни Изследвания (CNRS), Париж. Синтезиран от надбъбречните жлези, неговият пик на секреция е от 6 до 8 часа сутринта. “Той повишава съдържанието на захарта в кръвта, горивото за организма, черпен от мастите, за да снабдява мускулите“ допълва Olivier Bosler, невро-ендокринолог в същия институт. Организмът поема своя път. Но той не може да разчита само на резервите. Трябва да търси допълнителни енергийни източници и отвън. Грелинът, секретиран от стомаха, повишава чувството за глад и подсказва, че е време за сутрешната закуска.

7.45 часа. Сутрешната закуска.

Глуцидите, погълнати с храната и трансформирани в гликоза, повишават нивото на захарта в кръвта (получава се гликемия). Но организмът има нужда от неговото стабилно съдържание, за да функционира нормално. Инсулинът, секретиран от панкреаса, поддържа стабилността на захарното ниво. Този хормон спомага и на гликозата да проникне в мускулните клетки, в мастните депа и в черния дроб, където се превръща в гликоген. Ако възможностите за запас на черния дроб се изчерпят, инсулинът му нарежда да превърне излишната гликоза в масти.

9 часа. Начало на дневната дейност.

Тирoидеята освобождава в изобилие хормоните Т3 (трииодотиронин) и Т4 (тироксин). Те също подготвят организма за активна физическа и умствена дейност: намаляват енергийната консумация от тялото, когато се измори и почива и осигуряват подходящо използване на захарта, мастите и протеините. “В плюс, тироидните хормони имат важна роля за растежа на децата и регулират температурата“, обяснява William Rostene, ендокринолог и директор на Националния Институт за Научни и Експeриментални Медицински Проучвания (INSERM), Париж.

12.30 часа. Стомахът започва да къркори

Грелинът се появява наново. По време на обяда за предпочитане е да се яде бавно, с цел да се осигури време на центъра за насита, разположен в хипоталамуса, да стимулира секрецията на лептин – хормона, излъчван от мастната тъкан, за да потисне чувството на глад.

16 часа. Избягване прекъсване помпата на инсулина.

Инсулинът не се секретира само след приемане на храната. Той присъства в малки дози в кръвта през целия ден и осигурява постоянна регулация на гликемията за избягване прекъсването помпата на панкреаса. Излъчването му е прекъсвано на малки паузи от 10 минути, които се удължават в 16 часа. В резултат на това захарта спада под нормата, което понякога предизвиква чувство за нужда от приемане на захар. Настъпва леко отмаляване. Нужно е чаша кафе. Но един непохватен жест и чашата може да се изхлузи от ръцете. Затова трябва да се държи здраво, за да не се обърне върху покривката на масата. Мозъкът, осведомен за състоянието, възможно най-бързо предупреждава надбъбречните жлези да пуснат в действие адреналина. Той ускорява сърдечния ритъм, мобилизира енергия за бърза реакция. Още нeпреминало отмаляването, кортизолът – друг хормон на стреса, се появява внезапно. Той предупреждава хипоталамуса и хипофизата, че организма има нужда да възстанови своите складове за захар. Черният дроб винаги е запасен с достатъчно гликоза, за да я освободи в кръвта в случай на нужда. Докато трае процедурата може да се вземе едно бонбонче, най-малко за успокоение.

18 часа. Обуване на маратонките.

Време е за физическа култура. Мускулите имат нужда от снабдяване с енергия. Глукагонът, секретиран от панкреаса, изтегля захар, складирана в черния дроб и увеличава гликемията. По време на физическите усилия тестостеронът и отоцитина, произведени в голямо количество, подкрепят мускулите. След половин час активност хипоталамусът отделя много ендорфини. Този хормон има ободрителен и еуфоричен ефекти.

19 часа. Вечерята.

Повтарят се процесите на обяда.

20 часа. Денят клони към своя край.

Хипоталамусът изпраща първите сигнали за умора. Пинеалната жлеза на мозъка започва да фабрикува мелатонин – хормонът, предизвикващ сънливост.

22 часа. Интимният час.

Желанието се появява, жлезите на партньорите секретират тестостерон и оцитоцин – моторите на либидото на двата пола. По време на сношение ендорфините са в изобилие и увеличават чувството на удоволствие, а след това благоприятстват желанието за сън.

23 часа. Огънят загазва.

Мелатонинът, секретиран при липса на светлина, синхронизира вътрешния часовник на организма с външния (земния). Той стабилизира хормоналните секреции на хипоталамуса за следващия ден. През първите три часа на съня, хормонът на растежа е освободен от хипофизата. В зрялата възраст той играе много роли: възстановяване на тъканите, регулация нивото на захарта в кръвта, стимулиране на имунната система…..

2 часа. Сънят не е пълна почивка

Мастните тъкани секретират хормона лептин, за да се избегне апетита. Хипоталамусът освобождава масово вазопресин – антидиуретичен хормон, който избягва ставането по малка нужда. Той регулира също и водата в тялото. Но това не ще бъде при консумирането на храна, полята обилно с алкохол. Алкохолът неутрализира вазопресина.

7 часа. Часовникът звъни

Започва повторение на кръга!

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom