Бум на хепатит А в областите Бургас, Стара Загора и Кюстендил

Бум на хепатит А в областите Бургас, Стара Загора и Кюстендил
468×60 – top

От началото на годината са регистрирани епидемични взривове от вирусен хепатит тип А в областите Бургас, Стара Загора и Кюстендил, информира БНР, позовавайки се на Министерство на здравеопазването.

Според ежеседмичната справка на РЗИ – Стара Загора за епидемичната обстановка в региона, през периода 6-12.01 са установени 5 случая на вирусен хепатит като заболелите са от гр. Стара Загора, с. Оризово, с. Горно Черковище и с. Тулово .

4 случая на вирусен хепатит са регистрирани и през първата седмица на новата година като болните са били от Стара Загора и с. Хрищени.

Предприети са необходимите противоепидемични мерки по изолация на болните, издирване и наблюдение на контактните лица. Провежда се здравно-промотивна дейност сред населението за повишаване информираността относно механизма и начините на предаване на инфекцията, мерки за предпазване от заболяване.

Епидемиологичните проучвания по места продължават.

Ежеседмичната справка на РЗИ – Стара Загора показва още и че има двойно увеличение на острите респираторни заболявания. През 2-та седмица на 2020 г. са регистрирани общо 110 случая на ОРЗ, при 49 за предходната седмица

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom