Защо българите отказват да се ваксинират срещу Covid-19?

Защо българите отказват да се ваксинират срещу Covid-19?
468×60 – top

Липсата на достатъчно достоверна информация, наличие на хронични заболявания или вече преболедуван Covid-19 са най-честите причини за отказ от ваксинация срещу коронавируса у нас.

Това показват резултатите от национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, направено по поръчка на Министерството на здравеопазването между 24 февруари и 1 март сред 812 пълнолетни българи. На въпроса „Какви са основните причини, поради които Вие сте неваксиниран срещу Covid-19?” 21,2% от неваксинираните посочват като причина за отказа преболедуване на вируса. 6,7% от заявяват, че имат достатъчно антитела или достатъчно силен имунитет. За 19,1% от хората ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Онези, които не се чувстват уверени във ваксините са 19,1%, а онези, които ги отхвърлят като цяло – 18,6%. За 14,4% от неваксинираните у нас пък ваксините не помагат. В 11,7% от отговорите личи аргументът „създадоха ги подозрително бързо“. 6% от анкетираните определят като съществена причина за неваксиниране факта, че не са били в достатъчна степен насърчени от личните лекари или че дори личните лекари са били против. 43,1% от запитаните неваксинирани посочват различни причини за да не си поставят ваксина. 28,5% заявяват, че ваксина не им е нужна. 25,9% изтъкват само причини, свързани със самите ваксини.

От отговорите е видно, че има няколко заболявания, които са се превърнали в клишета в общественото съзнание като несъвместими с ваксинацията – сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, наличието на или опасността от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни заболявания. За 53,7% достоверната информация за използваните в страната ни ваксини срещу Covid-19 не е достатъчна. 36,6% смятат, че надеждната информация за ваксините у нас е достатъчно, а около една десета не могат да преценят.

Причините за поставяне на ваксина Страхът от вируса и желанието на хората да се предпазят са основна причина за ваксинациа според 26,7% от анкетираните. Грижата за семейството и околните – за 17,7%, вярата в науката и медицината – за 14,1%. 61,1% от всички ваксинирани имат нагласата да си поставят още ваксини, ако се наложи.

Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече срещу Covid-19 е 26,2%. 77.7% от неваксинираните респонденти заявяват, че няма да си поставят ваксина. Около една десета се движат дяловете на неваксинирани. 66.8% от всички запитани са съгласни с твърдението, че определени кръгове имат интерес пандемията да се поддържа и да не приключи скоро. 57.3% от участвалите в изследването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно създаден и че напрежението около Covid е по-скоро шумотевица и паника.

За 60% Covid е просто силен грип. В същото време 72.1% се съгласяват, че коронавирусът е опасен най-вече за възрастните и хора и тези със заболявания. 63,1% изразяват мнението, че пандемията затихва и скоро ще приключи.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom