Български учени с откритие за лечение на опасен мозъчен тумор!

Български учени с откритие за лечение на опасен мозъчен тумор!
468×60 – top

Не могат да го приложат, поради неизпълнен ангажимент на МЗ.

Лабораторията по клинична имунология и Отделението по неврохирургия при УМБАЛ „Св. Иван Рилски” – София имат готовност да стартират програма за Имунотерапия при лечение на мултиформен глиобластом – съвременен метод, който увеличава преживяемостта на значителна част от пациентите, страдащи от това онкологично заболяване. За целта, в началото на 2013 г. беше одобрен съвместен проект с Министерство на здравеопазването (МЗ) на обща стойност от 800 000 лв. С първата част от преведените средства – 300 000 лв., е закупена само част от необходима апаратура. Повече от година от УМБАЛ ,,Св. Иван Рислки” – София чакат останалата част от сумата, за завършване на лабораторното звено. Министерството на здравеопазването е алармирано отново преди броени седмици.

В края на 2013 г., екип български учени от УМБАЛ ,,Св. Иван Рилски” – София първи в света описва наличието на PIBF в клетки, изолирани от мултиформен глиобластом. Резултатите са публикувани в редица авторитетни международни списания. Но 500 000 лева не достигат, за да може придобитите знания да бъдат използвани за лечението на българските пациенти, страдащи от този злокачествен мозъчен тумор. За целта е необходимо да бъде завършено изграждането на референтно лабораторно звено в рамките на УМБАЛ ,,Св. Иван Рилски” – София. Пациенти и лекари са в очакване МЗ да изпълни своите ангажименти по този проект.

Мултиформеният глиобластом е най-честият първичен злокачествен мозъчен тумор при възрастни. Средната възраст на болните е 53 години, като честотата му тревожно ескалира в последните няколко години. Първите симптоми обикновено са неспецифични – главоболие, слабост в крайниците и/или епилептични пристъпи. Всяка година в България туморът засяга около 300 нови пациента, като в 8% от случаите може да се открие и при деца. Въпреки агресивното лечение – хирургично отстраняване, радио- и химиотерапия, преживяемостта рядко надхвърля една година. Не са известни методи за профилактика, не може да бъде установена причината за възникване на заболяването.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom