Военномедицинска академия отбеляза 125 години от създаването си.

Военномедицинска академия отбеляза 125 години от създаването си.
468×60 – top

Тържественото честване започна с поднасяне на венци пред паметника на медицинските чинове, загинали за освобождението и обединението на България, и продължи с откриване на новозакупения компютърен томограф.

Годишнината на лечебното заведение уважиха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев; началникът на отбраната генерал Константин Попов; министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на здравеопазването д-р Петър Москов; заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков; омбудсманът на Република България Мая Манолова; проф. д-р Любомир Спасов, дм – директор на УБ „Лозенец“; депутати; ректори на учебни заведения; представители на военни структури, българи от Босилеград.

125 години е една солидна история, която е повод за гордост и повод за изключително голяма отговорност. Всички ние тук сме ВМА. Всеки един от вас е част от ВМА. Този организъм е по-голям от нас. ВМА е майката, ние сме нейните деца и ще я носим достойно, докато Бог ни е отредил да извървим своя път.

Това заяви по време на тържественото събрание началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н.
.
Той подчерта, че никой няма съмнение, че ВМА е най-предпочитаната болница в България, че ВМА е най-мощната здравна структура в България, покриваща териториално цялата страна, на която разчита националната сигурност и здравеопазването като цяло.

Всичко това се дължи на Вас, колеги. Вие сте силата, прогреса, Вие сте бъдещето, което предопределя, че нашето движение може да бъде само едно – напред и нагоре, обърна се към колегите си от болницата професор Петров. Той изтъкна, че ръководителите на катедри и клиники във ВМА са тези, които диктуват модата в здравеопазването в България въобще и затова ВМА е сред най-предпочитаните от пациентите болница.

Колеги, Вие имате право и основание да се гордеете, защото ние заедно разполагаме с най-големия капитал, а именно – доверието и благодарността на пациента. Пожелавам Ви здраве, късмет, кураж и с Бога напред, защото помислите ни са чисти и Господ ни помага, за да постигаме всички тези резултати, заяви още началникът на ВМА.

По време на тържествената церемония бяха връчени награди на военнослужещи и цивилни служители от структурите на ВМА.
Генерал-майор проф. Николай Петров получи най-голямото отличие на министерство на здравеопазването – златен почетен знак I-ва степен.
Началникът на ВМА беше удостоен и с най-голямата награда на БЧК – златен медал за изключително големи заслуги към БЧК.

За първи път празникът на болницата беше уважен и от Омбудсмана на Република България Мая Манолова. Тя награди ген. Петров с почетния плакет на Омбудсмана и си пожела добрите взаимоотношения между двете институции да продължат и занапред.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom