Всеки втори човек приема антиоксиданти

Всеки втори човек приема антиоксиданти
468×60 – top

Брой 2/2014

Оксидативният стрес се свързва с редица заболявания, като диабет, ревматоиден артрит, невродегенеративни, сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Антиоксидантите са молекули, инхибиращи окислението на други молекули и съответно продукцията на свободни радикали. Добре известни антиоксиданти са глутатион, пикочна киселина, убихинон 10, витамините А, С и Е, цинк, селен, каротеноиди, биофлавоноиди, полифеноли, флавопротеини и др.
Въпреки многобройните експериментални и клинични проучвания, все още не е доказан терапевтичния ефект на антиоксидантите в превенцията на което и да било заболяване. Едни от най-богатите източници на антиоксиданти са плодовете, зеленчуците и растенията, но техният антиоксидантен ефект в голяма степен зависи от начина на съхранение и термична обработка.
Със сигурност е установено, че комбинацията от антиоксиданти (например рутин, витамин С и Е) проявява много по-силно изразен синергистичен ефект, отколкото сумата от отделните съставки.

За и против антиоксидантите от клинични проучвания

За Против
Намаляване риска от кардио-васкуларни инциденти с 7% и 4% за всяка допълнителна порция съответно плодове и зеленчуци (221080 пациенти)
Ежедневен прием на плодове намалява с 12% риска от смърт от онкологични заболявания (38540 пациенти)
Ликопен намалява риска от рак на стомаха и простатата (480 пациенти)
Ежедневният прием на плодове намалява с 50% риска от рак в устната кухина (65802 пациенти)
Допълнителният прием на вит. С и Е подобрява когнитивната функция (4061 пациенти)
Пациентите с рак на млечната жлеза имат ниски плазмени нива на бета-каротен, вит. С и Е
Ежедневен прием на зелени листни зеленчуци намалява риска от развитие на диабет тип 2
Приемът на плодови сокове и нормализирането на плазмените нива на вит. С, намалява риска от диабет с 29% и риска от коронарно артериално заболяване с 40%
Най-богати на антиоксиданти са: червени боровинки, нар, червено цвекло, ягоди и черни боровинки!
Допълнителният прием на антиоксиданти не намалява риска от ендометриален карцином (1060 пациенти)
Допълнителният прием на вит. С и Е, цинк, селен, мед и манган не намалява риска от развитие на не-Ходжкинов лимфом (35159 пациенти)
Ниският прием на антиоксиданти не е свързан с развитие на метаболитни и кардиоваскуларни заболявания (157 пациенти)
Допълнителният прием на вит. С не е свързан с намален риск от гастро-езафагиален рефлукс и Барет езофагити ( 339 пациенти)
Допълнителният прием на антиоксиданти не намалява риска от развитие на колоректален карцином (51529 пациенти)
Допълнителният прием на вит. Е не намалява риска от смърт след инсулт (34492 пациенти)
Допълнителният прием на вит. С не намалява риска от фрактура на тазобедрената става (1259 пациенти)
Допълнителният прием на α-токоферол, флавоноиди, вит. С и Е, не намалява риска от развитие на деменция (2459 пациенти)
Антиоксидантите могат да действат и като прооксиданти!

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom