Да чуем хората с псориазис

Да чуем хората с псориазис
468×60 – top

Брой 11/2012

Д. Серафимова, гл.асистент,
Кожна клиника, УМБАЛ „Александровска”, София

Псориазисът е възпалително кожно заболяване с хронично-рецидивиращо протичане, засягащо 1-3% от населението. Характеризира се със зачервени петна, които се покриват с люспи. Те са с различни размери – от локализирани плаки, появяващи се само на ограничени места най-вече по крайниците, до генерализирани форми, които ангажират обширни повърхности и дори цялото тяло /еритродермии/.
Псориазисът може да се появи във всяка възраст, в повечето случаи преди навършване на 40, най-често между 20 – 35 години. Не е рядкост засягането на деца, особено във фамилии, в които вече има болни от псориазис. Честотата на разпределение по пол е почти еднаква.
При около 25% от пациентите с псориазис се засягат ставите под формата на псориатичен артрит. Асоциирането с обезитас, нарушения в липидния и въглехидратен метаболизъм, както и сърдечни заболявания води до увеличаване на риска от съдови инциденти. Това са част от основанията напоследък прсориазисът или поне някои от неговите форми да се разглеждат като системно заболяване.

В повечето случаи поставянето на диагнозата не е трудно, но понякога псориазисът може да наподобява други кожни заболявания като екзема или себореен дерматит. Псориазисът на скалпа също е труден за установяване и често се бърка с пърхот.
Въпреки множеството лабораторни и клинични проучвания етиопатогенезата на болестта остава енигма. Предложени са различни хипотези и теории. Достиженията на науката позволяват да се надникне все по-дълбоко в интимните механизми на развитие на патологичния процес. Изпитва се ефекта на нови медикаменти и се предлагат на пациентите най-новите постижения на медицинската наука и фармацевтичната индустрия.

Задаваме ли си обаче въпроса как се чувства пациента с псориазис? Защо пациентите с псориазис се самолекуват? Защо обикалят от лекар на лекар? Защо не се придържат към предписаното лечение?
Оказва се, че повече от 2 години Лео фарма прави проучвания върху поведението, мисленето и нуждите на пациентите с псориазис с цел максимален ефект от лечението, т.е. изискванията на лекари и пациенти да съвпаднат.

Какво посочват данните от статистиката?

Половината от пациентите с псориазис посещават лекар. Половината от тях не си купуват предписаните медикаменти, а от тези които са си ги купили само половината ги прилагат правилно. С други думи от 100 пациента само 6 се придържат към лечението. Следователно, каквото и революционно постижение в науката да използваме, то няма да има очаквания ефект ако пациентът не е дисциплиниран и не следва указанията на лекаря. По-подробен анализ на нагласите за локално лечение показва, че 56% от пациентите го прилагат само когато им е нужно, 36% забравят да го използват, а 23% не го използват защото не е удобно. Налага се изводът, че един от най-важните елементи за придържане към лечението е лесна схема за приложение и удобството.
Когато става въпрос за локално лечение 16% от пациентите не са склонни да го прилагат, защото медикаментът зацапва дрехите, много е мазен или лепкав. Това дава основание да се смята, че от първостепенно значение е видът на вехикулума.
Интерес представлява фактът, че 13% от пациентите не се придържат към лечението си, защото лекарят не е обяснил точната причина за заболяването, а 12% имат притеснения относно нежелани лекарствени реакции.

Изненадващо е, че само 11% посочват цената като причина за непридържане към терапията. Проучване показва, че пациентите харчат средно по 42 евро месечно за псориазис. Всички тези статистически данни насочват към това, че псориазисът е сериозно страдание с тежки психологически, лични и социални последици. Значимо място в живота на пациентите заемат неудовлетворените нужди, трудността да се контролира сърбежа, както и осъзнаването, че не могат да изживеят моменти, които за останалите хора са даденост. Чувството за невъзможност да контролират заболяването си се трансформира в усещане, а и убеждение, че не могат да контролират съдбата си.

Като резултат от тези проучвания фирма Лео фарма стартира кампания Моменти, която има за цел да подпомогне пациентите да живеят със заболяването си и то да не нарушава тяхното качество на живот. Успоредно с тази програма на българска територия фирма Борола развива програма Псоралек за цялостен и индивидуален подход към лечението на псориазис. Поставяйки пациента в центъра на вниманието, обединявайки в едно усилията на всички свързани със заболяването специалисти, искрено се надявам повече от пациентите с псориазис да постигнат контрол над заболяването си. Интерактивният сайт www.psoralek.com дава територия за въпроси от страна на пациента, както и информация свързана със заболяването.
Когато има информационна, интерактивна база за пациента, това би спестило време на лекаря и той би могъл да се насочи към търсене на лечение с добър профил на безопасност и ефективност.

Има различни схеми за лечение на псориазис, които ние избираме за своите пациенти. Обединявайки изискванията на лекари и пациенти е необходимо съответното лечение да е високо ефективно, бързо действащо, по възможност с един път дневно приложение, да осъществява продължителен контрол над псориазиса, да е добре поносимо, в подходящ вехикулум и без странични реакции. В момента лечението, което отговаря на тези изисквания е комбинацията калципотриол и бетаметазон. В България това са продуктите Дайвобет маз и Ксамиол. Ние дерматолозите очакваме и новия продукт от тази група – Дайвобет Гел.

t1

Защо се комбинират калципотриол и бетаметазон? Защо да не се ползват поотделно? Благодарение на комбинирането ние постигаме по-мощен антипсориатичен ефект и патогенетично повлияване, т.е. Дайвобет и Ксамиол премахват плаката, залющването и зачервяването, тъй като потискат кератиноцитната хиперпролиферация, възстановяват нарушената диференциация и редуцират възпалението. Действието на комбинацията е доказано в огромен брой проучвания. Те дават основание на лекуващия лекар да предпочете тези продукти. При използване на Дайвобет и Ксамиол винаги се интересуваме и от данните за безопасност в сравнение с други медикаменти. Доказано е, че при лечение с Дайвобет и Ксамиол един път дневно страничните реакции са в по-нисък процент в сравнение с други схеми. Последно изнесените данни по време на Еропейската академия по дерматология и венерология в Прага – 27.09.2012г, посочват че това се дължи именно на комбинацията.

Когато поставяме нуждите на пациента в центъра на лечението ефективността се променя, защото тя зависи от това дали пациентът ще се придържа към лечението. С други думи реалната ефективност на лечението е произведение от клиничната ефективност и комплайънса (придържане на пациента към препоръчания терапевтичен курс)

t2

 

 

 

 

 

 

Честите причини за лош комплайънс при локално лечение са:

t3

 

 

 

 

 

 

Имайки предвид посочените изисквания от страна на пациентите, искрено се надяваме, че Дайвобет Гел ще бъде нова възможност за пациентите с псориазис.

t4

  • За пациенти, неудовлетворени или неспзващи настоящото си лечение
  • Със същите активни съставки като на Дайвобет маз
  • Първата и единствена форма, подходяща както за тяло, така и за скалп
  • Иновативна липофилна неалкохолна гел форма
  • Еднократно дневно приложение

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom