Детски храни на зърнена основа

Детски храни на зърнена основа
468×60 – top

Брой 5/2010

Д-р С. Михайлова

Кашите на зърнена основа заемат важно място сред захранващите храни. Те са своеобразен мост към храната на възрастните в период на интензивен растеж и двигателна активност, когато само кърмата не може да задоволи нарастващите по­требности от енергия и хранителни вещества.

Основните нутриенти в различните видове брашна са в еднакво коли­чество, но се различават по съдържание на хранителни влакнини, минерали (Р, К, Са, Мп и Fe), витамини (А, въ в2, вб, С, Е, фолиева киселина), холин и др. Минимално е количеството им в пшеничния грис, бялото брашно и ориза, а максимално в просото, овеса, елдата. фитатите, потискащи усвояването на микроелементите, са в обвивките и пълнозърнестите брашна. Бели­те брашна са с no-малка хранителна стоиност, но и с по-малко фитати.

Уникалният състав на зърнените храни обяснява използването им като основна храна, независимо от социално-икономическия статус и географско разположение. Каши присъстват еже­дневно в менюто на хора от различ­ии възрасти и са неотменна част от традиционната кухня на много народи. в повечето страни схемата за захранване следва кулинарните традиции. Популярни са царевичната (качамак, мамалига), овесената (поридж), пшеничната, от просо, сорго, тапиока и др. Те се разнобразяват с добавяне на млечни продукти, зеленчуци, плодове, месо, риба, ядки, шоколад…

Изискванията за кашите за деца в кърмаческа и ранна детска възраст са:

♦ Произвеждат се от една или повече зърнени култури и/или кореноплоди, богати на скорбяла (напр. тапиока), в количество не по-малко от 25 °/о.
♦ С гарантиран хранителен състав, съответстващ на хранителните и
енергийни по­требности и на възрастовите особености.
♦ Строг кон­трол за пестициди, микотоксини, токсични елементи и бактериално замърсяване.
♦ Fie се до­пуска наличие на консерванти, стабилизатори, изкуствени оцветители, ароматизанти и подсладители.
♦ За деца до 6-ия месец не трябва да съдържат глутен отбелязва се с „gluten free“ и специален знак кръг с пресечен житен клас.
♦ Ограничава се кристалната захар, а до 6-ия месец не е разрешено да се добавя.
♦ Произведени от екологично чисти и качествени продукти. Храните, които съдържат най-малко 95 °/о биологични съставки, могат да бъдат етикетирани като „биологични“. Продукти, съдържащи ГМО, не могат да се етикетират като „биологични“, освен ако ГМО-съставките са по-малко от 0,9 °/о.

От готовите детски каши най-разпространени са инстантните. Брашното се обработва чрез специална технология (декстринизация), която не налага варене. Основно предимство на разтворимите каши е балансираният състав. Готовите млечно-брашнени каши са пълноценна храна за кърмачета и малки деца. Безмлечните каши се разтварят с кърма, мляко за кърмачета или препоръчаното специално мляко.

За профилактика на хранителните дефицити, често срещани през второто полугодие и ранната детска въз­раст, детските каши допълнително се обогатяват с Са, Fe, I, Си, Se, вита­мини А, Е, С, в1( в2, в6, в12, РР и др.
Кашите могат да се включат в менюто след навършване на 17 седмична възраст (4 месеца), когато храносмилателната систе­ма е съзряла достатъчно. Когато детето наддава под нормата, се предпочита първата захранваща храна да е млечна каша. Кашите са избор за захранване и при недоносени, и деца, склонни към стомашно-чревни разстройства.
При захранване се спазват принципите на въвеждане на всяка нова храна монокомпонентен състав или брашно от една зърнена култура. Най-подходяща е млечна каша от ориз, по-късно се предлага царевична с ориз. Едва след 6-ия месец се включват съдържащи глу­тен каши пшеница, овес, ръж, ечемик и др.

Многозърнести каши и такива с други продукти повишават хранителната стойност и разнообразяват вкуса. Добавянето на плодове и зеленчуци способства усвояването на желязо, тъй като са богати на витамин С. Каши с ядки, шоколад и какао се отлагат за по-късно след 8-10-ти месец.

След 12-я месец се предлагат и каши, обогатени с витамини, на основата на зърнен грис, с парченца пло­дове и ядки. Консистенцията им не е гладка, с което се стимулира развитието на дъвкателните умения чудес­на преходна храна.
След навършване на 1 година менюто постепенно се разширява с включване на други зърнени храни хляб, сухар, тестени и макаронени изделия. С кашите, произвеждани от MILUPA, се осигурява здравословно, разнообразно и правилно хранене на децата и ефективна профилактика на хранителнонедоимъчни състояния.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom