Към съдържанието
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
    Количка 0
    Facebook
    GPNews
    • Начало
    • ИзданияРазширяване
      • 2025
      • 2020 – 2024Разширяване
        • 2024
        • 2023
        • 2022
        • 2021
        • 2020
      • 2015 – 2019Разширяване
        • 2019
        • 2018
        • 2017
        • 2016
        • 2015
      • 2010 – 2014Разширяване
        • 2014
        • 2013
        • 2012
        • 2011
        • 2010
      • 2005 – 2009Разширяване
        • 2009
        • 2008
        • 2007
        • 2006
        • 2005
      • 2000 – 2004Разширяване
        • 2004
        • 2003
        • 2002
        • 2001
        • 2000
    • СъбитияРазширяване
      • Предстоящи събития
      • Конгресен календар
    • Новини
    • СтатииРазширяване
      • АГ и неонатология
      • Алергология
      • В света на вирусите
      • Гастроентерология
      • Дерматология и козметика
      • Ендокринология
      • Кардиология
      • Неврология и психиатрия
      • Онкология
      • Офталмология
      • Педиатрия
      • Ревматология и ставни заболявания
      • Тест по клиничен случай
      • УНГ и белодробни болести
      • Урология и нефрология
      • Хранене, диететика, метаболизъм
      • Нашето интервю
      • Природата учи
      • Историята учи
      • Други
    • Абонамент
    Количка 0
    Facebook

      GPNews
      ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
      • На първо четене: Частните болници да провеждат обществени поръчки за лекарства
      • Според анализ на БАПЗГ: Два пъти по-малко от необходимото са медсестрите в болниците ни
      • Ваксина срещу херпес зостер намалява риска от сърдечни заболявания с 8 години
      • Лекари убийци в България няма: БЛС за починалите деца от Пловдив и Ботевград
      • 5 май – Световен ден на хигиената на ръцете
      В къщи / Други / Изофлавони и здраве

      Изофлавони и здраве

      отGP News публикувано на 01.01.200024.02.2025 Други
      Изофлавони и здраве

      Брой 1/2000

      Проф. Д-р Лукан Балабански

      Соевите храни съдържат всички най-важни аминокиселини, необходими за изграждането и поддържането на тъканите в човешкия организъм. Соята заема възможно най-високо място и се счита по качество за равностойна на животинските белтъчни храни. Възрастните хора имат нужда о т 0,8 грама белтък на килограм идеално телесно тегло; при идеална телесна маса 80 кг (80 х 0,8) – 64 грама е дневната нужда.

      Upper dyspeptic syndrome ad

      Разбира се, при деца, спортисти и бременни жени потребността от белтък е по-голяма, а при стари хора – доста по-ниска. Никакви опасности не съществуват дори при значителна консумация на соев белтък и затова Агенцията за храните и лекарствата в САЩ (FDA) определи соевия протеинов изолат за вещество, „признато за безопасно“. В последните десетилетия вниманието на лекари и нутриционисти бе привлечено от соевите изофлавони. В храната на хората флавоните и изофлавоните присъстват от векове и хилядолетия, но едва в по-ново време се засили интересът към тях. Флавоните, изофлавоните и лигнаните (общо флавоноидите) са от групата на растителните естрогени (фитоестрогени). Те са най-често срещаните и с най-изразено действие фитоестрогени, които хората приемат с храните. Те не са стероиди, лесно се разграждат в човешкото тяло, не се задържат и не се отлагат. По състав флавоноидите са полифенолови съединения, много са разнообразни (над 4000 различни видове) и са категоризирани като флавони, катехини, флавонони, антоцианини и изофлавони. Твърде тясна е връзката на флавоноидите с антоцианините, които също се образуват в растенията.

      С най-мощно действие сред растителните естрогени се отличават изофлавоноидите (изофлавони, изофлавонони, изофлавани, куместсани, птерокарпани), които са характерни вторични съставки в растенията от семейство Leguminosae, предимно в подфамилия Papilionideae. Натрупването на изофлавоноиди се установява главно в зърната, шушулките, плодовете, корените и листата. Изключително богати на фитоестрогени са соята и лененото семе храни, типични за народите на Далечния изток. Соевите изофлавони са слаби естрогени и от тях най-значими от гледна точка на човешкото здраве са генистенът и даидзенът. Част о т тези два изофлавона са в свободно състояние в соевите зърна, а друга част са свързани с глюкоза като глюкозиди. Концентрацията на изофлавони в соята е висока и достига 3 мг/грам. В чревния канал глюкозата се отделя от изофлавона, така че количеството на генистен и даидзен се увеличава. В соевите храни съотношенията и количествата на двата изофлавона варират, но всички традиционни соеви продукти като тофу, соево мляко, темпе и мисо са богат източник и съдържат 30-40 мг изофлавони на порция. Само два вида соеви продукти – соевият сос и соевото масло не съдържат изофлавони.

      В текстурираните соеви продукти съдържанието на изофлавоните е много високо. Естрогенното действие на изофлавоните е от 1000 до 100 000 пъти по-слабо от това на естрадиола (естрогена). За човешкото здраве обаче този факт се оказва от огромно значение, защото конкурирайки се с по-силния естроген, прикрепяйки се към естрогенните рецептори в клетките, тези слаби „естрогени“ (изофлавоните) действат като антиестрогени. А това за профилактиката и лечението се оказа изключително важно. Биологичното действие на изофлавоните се свежда главно до такова като:

      А – естрогени и антиестрогени
      Б – канцеропротектори
      В – антиоксиданти
      Г – имуностимулатори.

      Вследствие на съвкупността от тези действия може да се счита, че изофлавоните играят роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, на симптомите на климакса и менопаузата, на остеопорозата и раковите заболявания. Ежегодно в стотици проучвания се публикуват данни за биологичните и фармакологичните ефекти на тези вещества като антиоксиданти, като противовъзралителни, антиалергични и антиканцерогенни средства и като субстанции със слабо естрогенно и изразено антиестрогенно действие. Няма съмнение обаче, че храните и стила на хранене са от значение. А нутриционистите и лекарите все по-убедително сочат ролята на фитоестрогените за предпазването от менопаузална симптоматика, рак на гърдата, простатата, дебелото черво и т.н.

      В т.нар. азиатско хранене един човек приема дневно средно 35 мг изофлавони, а в САЩ и Западна Европа средната консумация на тези вещества е по-малко от 2 мг/дневно. Тези разлики от друга страна са свързани с консумацията на соя, която е традиционна и много специфична храна за азиатското население в Далечния Изток.

      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER
      OCOLUT BANNER
      LIPIBOR BANNER

      Навигация

      Предишна Предишна
      Обратно към природосъобразния начин на живот
      СледващаПродължаване
      Инвалидите като рискова и специална група от населението
      Търсене
      Имунобор стик сашета
      Lekzema Banner
      Psoralek Banner
      GinGira Banner
      hemorid
      fb like

      За нас

      Списание GPNews
      Връстник на GP практиката у нас
      Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
      12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

      Меню

      • Начало
      • За нас
      • Контакти

      Информация

      • За автори
      • Етични норми
      • За реклама

      Copyright © 2025 GPNews. Всички права запазени.

      Уеб дизайн и SEO от Трибест

      • ПОЛИТИКА GDPR
      Плъзгане нагоре
      • Начало
      • Издания
        • 2025
        • 2020 – 2024
          • 2024
          • 2023
          • 2022
          • 2021
          • 2020
        • 2015 – 2019
          • 2019
          • 2018
          • 2017
          • 2016
          • 2015
        • 2010 – 2014
          • 2014
          • 2013
          • 2012
          • 2011
          • 2010
        • 2005 – 2009
          • 2009
          • 2008
          • 2007
          • 2006
          • 2005
        • 2000 – 2004
          • 2004
          • 2003
          • 2002
          • 2001
          • 2000
      • Събития
        • Предстоящи събития
        • Конгресен календар
      • Новини
      • Статии
        • АГ и неонатология
        • Алергология
        • В света на вирусите
        • Гастроентерология
        • Дерматология и козметика
        • Ендокринология
        • Кардиология
        • Неврология и психиатрия
        • Онкология
        • Офталмология
        • Педиатрия
        • Ревматология и ставни заболявания
        • Тест по клиничен случай
        • УНГ и белодробни болести
        • Урология и нефрология
        • Хранене, диететика, метаболизъм
        • Нашето интервю
        • Природата учи
        • Историята учи
        • Други
      • Абонамент
      • За нас
      • За реклама
      • За автори
      • Етични норми
      • Контакти
      • Политика GDPR
      Търсене