Брой 11/2022
Д-р И. Богомилов,2,Проф. Н. Бояджиева2,дм,дмн, Проф.Р. Николов2 ,дм Д-р В. Михнева1, Проф. И. Даскалова1 дм, дмн
1Клиника „Ендокринология и болести на обмяната“, ВМА – София
2Катедра „Фармакология и токсикология“,Медицински университет – София
Затлъстяването се дължи или на намаляване на енергийния разход, и/ или на повишаване на калорийния прием. Общият прием на калории се е увеличил през последните десетилетия, а проучванията и изследванията върху хранителните навици отчитат повишен прием храни, богати на мазнини и захари (1). Самият калориен излишък увеличава телесното тегло и намалява инсулиновата чувствителност, дори при здрави индивиди, които не страдат от затлъстяване (2). Освен това повишената консумация на захари и мазнини са свързани с повишаване на теглото и развитие на инсулинова резистентност при хората (3-7). Интересно е, че в изследвания с гризачите показват, че диета с високо съдържание на мазнини и захари, но не само на захар или мазнина, води до затлъстяване в рамките на една седмица, което е придружено от увеличаване на генната експресия на NPY и намаление на POMC в ARC, настройка на ниво ЦНС, която довежда до хиперфагия (8).
Пълната статия е заключена за четене!
Статиите от новите издания на списание GP NEWS са заключени за четене. В сайта се публикуват само резюмета на статиите. По-долу е публикувана датата, на която ще бъде отключена цялата статия.
Ако желаете да прочетете цялото съдържание в статията преди датата на отключване, може да закупите онлайн книжният вариант на съответния брой, в който е публикувана статията.
Дата на отключване: 1 Ноември 2024 г.