МЗ с насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна

МЗ с насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна
468×60 – top

Министерството на здравеопазването изготви насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна, за да могат да бъдат включени в образователния процес у нас. Насоките отговарят на разпоредбите за здравните изисквания към детските градини и за имунизациите в Република България. Това съобщават от пресцентъра на МЗ. Независимо че имунизационният календар на Украйна е сходен с този, който се прилага в България, за децата в различните възрастови групи е подготвен индивидуален план в зависимост от това дали има данни за поставени в Украйна ваксини или не.

При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини съгласно Имунизационния календар на България. Децата, за които няма никакви данни за проведени имунизации, се приемат за неваксинирани и те също ще бъдат обхванати с необходимите имунизации съгласно Имунизационния календар на България, информират от ведомството.

По отношение на надзора на полиомиелит в страната, преди посещение в организиран колектив всяко дете следва да бъде изследвано.

Експерти на регионалните здравни инспекции и на регионалните управления на образованието при необходимост ще си сътрудничат относно изискванията за прием на деца в държавните и общинските детски градини и училищата, уточняват от МЗ.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom