Клиничен опит при лечение на хронични чернодробни заболявания с препарата Хептен

Клиничен опит при лечение на хронични чернодробни заболявания с  препарата Хептен
468×60 – top

Брой 10/2010

Д-р Мариана Пенкова
главен асистент, Медицински факултет – Тракийски университет – Стара Загора

Черният дроб е най-големият, морфологично и функционално най-комплексен човешки орган. Теглото му е около 2,5 % от общото телесно тегло. Могат да бъдат изброени повече от 400 жизненоважни функции на черния дроб. През последните няколко десетилетия са проведени хиляди клинични проучвания върху ефективността на различните видове хранителни добавки и т. нар. допълваща и алтернативна медицина (Complementary and Alternative Medicine – CAM) в борбата с хроничните чернодробни заболявания. Тъй като алтернативната медицина най-често се препоръчва и използва за подпомагане на черния дроб, допълнителното приемане на Silymarin е било във фокуса на повечето от тези проучвания. Белият трън (Silybum marianum) е бил използван още в гръко-римските времена като билков лек за различни заболявания, особено при чернодробни проблеми. Активната съставка в белия трън е известна като silymarin.

Какво съдържа Hepten – Една течна капсула (Solucaps) съдържа висококачествен стандартизиран екстракт на Sylibum marianum 125 mg, представляващ 100 mg силимарин. Силимаринът от своя страна е смес от изомерните флавоноиди силибинин, силикристин и силидианин.
Кое прави Hepten толкова различен? – качеството на съставките, начинът на екстракцията и фармацевтичната форма. Фармацевтичната форма Solucaps (течни капсули) е запазена търговска марка на фирма БОРОЛА. Тъй като силимаринът се резорбира бавно от стомашно-чревния тракт след перорално приложение, именно Solucaps формата позволява бързо и цялостно усвояване на активните съставки.

Механизъм на действие на Hepten – Силимаринът неутрализира свободните радикали. Този антиоксидантен ефект води до прекъсване процеса на прекисно окисление на липидите и предотвратява разрушаването на клетъчните структури – понижава производството на супероксидни радикали и азотни оксиди от тези клетки. Силимаринът повишава производството на глутатион в черния дроб и червата. Глутатионът се използва за детоксикация на чернодробните клетки. Силимаринът стимулира функциите на мембраните, инхибира навлизането на токсини, като блокира залавните им места в мембраната на хепатоците. Регенеративният ефект на Hepten върху чернодробните клетки се дължи на стимулиране биосинтезата на структурни и функционални белтъци – стимулира специфичен ензим ( РНК-полимераза) в ядрата на хепатоцитите и води до увеличаване на рибозомалния синтез на белтъчини.
Hepten повлиява благоприятно състава на жлъчката и има жлъчкогонно действие. Показва противовъзпалителен ефект чрез инхибиране на възпалителните медиатори.

Показания за приложение на Hepten Solucaps:

1. Хронични възпалителни заболявания на черния дроб (хепатити).
2. Токсични и метаболитни увреждания на черния дроб (алкохол, лекарства, лъчеви въздействия).
3. Стеатоза и цироза на черния дроб.
4. При продължителен прием на медикаменти, които нарушават функциите на черния дроб.
5. Дисфункции на жлъчен мехур и жлъчни пътища.
6. Хранителни отравяния с гъби и професионални вредности.
7. Лошо храносмилане (диспептични оплаквания), безапетитие.

Препоръчителни схеми за лечение с Hepten Solucaps – лечебната дневна доза е 3 капсули дневно след хранене в продължение най-малко на 3 месеца. Поддържаща доза – 2 капсули дневно за още 6 – 9 месеца. За постигане на оптимален резултат по отношение подобряване симптомите на функционалната чернодробна недостатъчност – продължителността на лечението трябва да е 6 – 12 месеца. Препаратът е напълно безвреден и няма описани нежелани странични ефекти.

 Заключение:

Най-вероятната причина за повишаване популярността на хранителните добавки и алтернативната медицина е повишаването на качеството на живот, което се постига вследствие на използването им. Чрез намаляването на симптомите на умора, гадене, болки в черния дроб, анорексия, мускулни и ставни болки Хептен подобрява качеството на живот на хората с хронични чернодробни заболявания, които го използват. В общественото здравеопазване и в областта на медицината понятието за здраве се свързва с качеството на живот и се отнася до лица или група хора, които се чувстват физически и психично здрави. Лекарите обикновено се позовават на качеството на живот, опитвайки се да измерят ефекта от това как хроничното заболяване пречи на всекидневния живот. Въпреки че качеството на живот не може да се измери с цифри, мнозина вярват, че е единствен най-важен фактор при възстановяване от дадено заболяване.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom