Колкото по-съвършени ставаме и ликвидираме инфекции, толкова повече

Колкото по-съвършени ставаме и ликвидираме инфекции, толкова повече
468×60 – top

Брой 3/2015

НAШЕТО ИНТЕРВЮ
Проф. д-р Васил Димитров, д. м.
Председател на Българското дружество по алергология
Началник на Клиника по алергология и астма,
Ръководител на Клиничен център по алергология,
Медицински университет – София, УМБАЛ „Александровска“

Проф. Димитров, говори се за бум на алергичните заболявания и очаквания половината човечество да бъде алергично след някоя и друга година. Как ще отговори медицината на това предизвикателство?

Това няма да се случи толкова скоро, а през 2050 година. Дотогава има доста време, но е неизбежно. Защото едно от определенията на алергичната патология е, че това са болести на цивилизацията. Колкото по-съвършени ставаме и ликвидираме инфекции, толкова повече отваряме пътя за алергични страдания. Това има една доста обоснована база, свързана с регулаторни клетки в имунологията. Непрекъснатото замърсяване на въздуха, което съпътства цивилизацията, е втори фактор, който води до зачестяване на тези алергични страдания.

А как ще реагира алергологията? Ние реагираме непрекъснато като подготвяме специалисти и като ги ограмотяваме. Ние сме гилдия, която почти всеки месец има научни събития, непрекъснато е държана на добро научно ниво, запозната е с новостите. Затова мога да кажа, че в България алергологията отговаря на предизвикателството. Имаме 113 сертифицирани специалисти и в момента специализират 10. Аз съм изчислил, че оптималния вариант, сравнен примерно с Франция и Германия, е около 120 специалисти за населението на България.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom