Skip to content
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
  • български
  • English
Shopping Cart 0
Facebook
GPNews
  • Начало
  • ИзданияExpand
    • 2020 – 2023Expand
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2020
    • 2015 – 2019Expand
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
    • 2010 – 2014Expand
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
    • 2005 – 2009Expand
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
    • 2000 – 2004Expand
      • 2004
      • 2003
      • 2002
      • 2001
      • 2000
  • СъбитияExpand
    • Предстоящи събития
    • Конгресен календар
  • Новини
  • СтатииExpand
    • АГ и неонатология
    • Алергология
    • В света на вирусите
    • Гастроентерология
    • Дерматология и козметика
    • Ендокринология
    • Кардиология
    • Неврология и психиатрия
    • Онкология
    • Офталмология
    • Педиатрия
    • Ревматология и ставни заболявания
    • Тест по клиничен случай
    • УНГ и белодробни болести
    • Урология и нефрология
    • Хранене, диететика, метаболизъм
    • Нашето интервю
    • Природата учи
    • Историята учи
    • Други
  • Абонамент
Shopping Cart 0
Facebook

  • български
  • English

GPNews
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  • Д-р Маджаров: НЗОК и БЛС вече трябва да гарантират някакво ниво на заплати
  • Допълнителен код на опаковката на лекарствата за по-добра проследяемост предлагат депутати
  • 2,54 млрд. долара поиска СЗО за спешни здравни проблеми през годината
  • Ива Христова: Преборили сме COVID-19, но с грипа имаме проблеми – гори цялата страна
  • МЗ установи пропуски в системата за проследяване и анализ на лекарствата
Home / Новини / Хотелската индустрия у нас изостава от здравословното хранене. Единици са хотелите, които предлагат веган менюта

Хотелската индустрия у нас изостава от здравословното хранене. Единици са хотелите, които предлагат веган менюта

отGP News публикувано на 06.10.202013.09.2022 Новини
Хотелската индустрия

Здравословият режим на хранене не е диета, това не е план, който ние следваме за една две седмици, това е начин на живот. Съвременният турист вече поставя по-високи изисквания към хотелиерския бизнес, защото дори и по време на своите пътувания, хората желаят да не нарушават своя ритъм и хранителни навици.

В качеството си на нутриоционист работя с много хора и съм свидетел на притеснението на хората, които следват определени хранителни планове, съобразени със спецификата на техния физиологичен статус, че ще изпитат затруднение да спазват плана си по време на път и почивка.
Това заяви Яна Данаилова, нутриционист, специалист по здравословно хранене, сертифициран преподавател по йога по време на Хотелски инвестиционен форум, провел се в София. На събитието експерти в областта на храненето и спорта, обединени в полза на хотелиерския бизнес изразиха своето професионално мнение.

От друга страна, все още сме свидетели на много малко здравословни опции. Единици, може би, са хотелите, които предлагат веган менюта, което е крайно недостатъчно за едно пълноценно хранене.

По отношение на кокейлите и хапките по време на събития, отново последователите на здравословната храна остават гладни. Опции без глутен и без млечни също не са широко застъпени.

Здравсловните опции следва да бъдат включени в менюто на все повече хотели и ресторанти. Това е неусвоена ниша, която предлага възможност за привличане на платежоспособни местни и чуждестранни туристи.

Пазарат на био продукти нараства през последните години и това е явно доказателство за стремежа на хората да живеят здравословно и готовността им да заплатят по-висока цена за това. Всеки супер маркет има био щанд.

Защо хотелите изостават?

Уелнес туризмът акцентира именно върху значимостта на човешкото здраве и благополучие, поставяйки ги в интегралния център на цялостното туристическо изживяване! Почивките, организирани на база концепцията “уелнес”, трябва да включват здравословна храна, двигателна активност, спа процедури и възможности за изживяване или разширяване на духовността и творческия потенциал на личността. Уелнес концепцията включва персонализирани туристически програми в направления като детокс, редукция на теглото и намаляване на стреса и други. Този туризъм се свързва още с постигане на състояние на пълно физическо, психическо, емоционално и социално благоденствие. Тя надхвърля обикновеното възприятие за здравето като липса на болестен процес и подчертава проактивната поддръжка и подобряване на здравето и благополучието. Уелнес концепцията включва нагласи и дейности, които предотвратяват заболяванията, подобряват здравето, подобряват качеството на живот.

В тази връзка хотелиерският бизнес следва да осъзнае значимостта като ключов детерминант на здравето. В световен мащаб уелнес туризмът се развива с изпреварващи темпове спрямо традиционния туризъм. В условията на световна ковид пандемия, темата за имунитета е по-актуална от всякога.

Още Хипократ е отбелязал, че здравето започва и свършва в храносмилателния тракт. Човешкият имунитет до голяма степен се детерминира от състоянието на нашия микробиом, а микробиомът или съотношението между грам положителните и опортюнистичните микроорганизми в нашите стомах и черва се определя от храната, която консумираме.

Ако българският туризъм желае да се превърне в ключова дестинация на уелнес туризъм, възползвайки се от природните дадености, минералните извори, изобилието от вълшебни билки, то той следва да обърне особено внимание и на храната като допълнително конкурентно предимство, което да привлича както български, така и чуждестранни туристи.
Пред България се открива нова възможност да превърне националния туризъм в световна целогодишна уелнес дестинация!
От нас зависи! Природата е на наша страна.

Ентан
ДжинДжира

Навигация

Предишна Предишна
Терапия със сърфактант у нас дава добри резултати срещу коронавируса
СледващаContinue
Джипитата искат кабинети за COVID-19 и в София
Search

Boehringer Ingelheim България и Дружеството на кардиолозите в България организират информационна кампания за пациенти със сърдечна недостатъчност

абонамент 2023
Lekzema
GPNews - Новини за общопрактикуващия лекар

За нас

Списание GPNews
Връстник на GP практиката у нас
Единственото специализирано издание за общопрактикуващи лекари
12 месечни книжки на жизненоважни за практиката ви теми

Меню

  • Начало
  • За нас
  • Контакти

Информация

  • За автори
  • Етични норми
  • За реклама

Copyright © 2023 GPNews. Всички права запазени.

Уеб дизайн и SEO от Трибест

  • ПОЛИТИКА GDPR
Scroll to top
  • Начало
  • Издания
    • 2020 – 2023
      • 2023
      • 2022
      • 2021
      • 2020
    • 2015 – 2019
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
    • 2010 – 2014
      • 2014
      • 2013
      • 2012
      • 2011
      • 2010
    • 2005 – 2009
      • 2009
      • 2008
      • 2007
      • 2006
      • 2005
    • 2000 – 2004
      • 2004
      • 2003
      • 2002
      • 2001
      • 2000
  • Събития
    • Предстоящи събития
    • Конгресен календар
  • Новини
  • Статии
    • АГ и неонатология
    • Алергология
    • В света на вирусите
    • Гастроентерология
    • Дерматология и козметика
    • Ендокринология
    • Кардиология
    • Неврология и психиатрия
    • Онкология
    • Офталмология
    • Педиатрия
    • Ревматология и ставни заболявания
    • Тест по клиничен случай
    • УНГ и белодробни болести
    • Урология и нефрология
    • Хранене, диететика, метаболизъм
    • Нашето интервю
    • Природата учи
    • Историята учи
    • Други
  • Абонамент
  • За нас
  • За реклама
  • За автори
  • Етични норми
  • Контакти
  • Политика GDPR
Search
Toзи caйт изпoлзвa „биcĸвитĸи“, зaщoтo тe ca вaжни зa нeгoвoтo фyнĸциoниpaнe. C пoceщeниeтo нa тoзи caйт, виe ce cъглacявaтe c изпoлзвaнeтo нa „биcĸвитĸитe“. - Прочети повече ...