Ива Христова: „Омикрон“ може да се окаже пета вълна, ако не се вземат мерки

Ива Христова: „Омикрон“ може да се окаже пета вълна, ако не се вземат мерки
468×60 – top

Очаква се до няколко седмици да има проучвания доколко ваксините ще действат срещу „Омикрон“, но те все пак ще действат. В това увери директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя добави, че отделно има и създаден Т-клетъчен имунитет, който директно убива вируса и на който също може да се разчита. Ако се окаже, че ваксината не е достатъчно ефективна, е залегнало в договора с Pfizer на ниво Европейска комисия т.е. и за България до 100 дни да излезе нов ваксинален продукт на пазара. Очаква се вирусът да се променя и още да се променя, предупреди тя пред БНТ.

Проф. Ива Христова очаква да се разбере доколко повече новият вариант ще засяга по-младите хора – тя обаче не може да потвърди дали все още няма „Омикрон“ у нас. Пробите, които се секвенират в Националния център по заразни и паразитни болести със сигурност показват, че все още няма такъв случай в България. Много е наложително да се вземат превантивни мерки, защото може да има много по-широка и продължителна вълна, изтъкна проф. Христова. Проф. Христова посочи, че още е рано да се говори за пета вълна на коронавируса, но е твърде вероятно, ако допуснем широко разпространение на „Омикрон“, изтъкна тя. Проф. Христова обаче се надява, че ще бъдат взети мерки много по-рано и няма да се стигне до нова вълна на пандемията. „На вратата чука следващият вариант, който е още по-заразен. Нашето най-силно оръжие е да се ваксинираме и нашите клетки да реагират много по-бързо за реакция с вируса“, подчерта проф. Ива Христова. Тя не изключва появата на български вариант на COVID-19 заради ниското ниво на ваксинално покритие, като ние може да станем инкубатор и развъдник на нова мутация. Място за паника няма в никакъв случай, не се знае клиничната картина на „Омикрон“ все още. Няма място за паника, а за внимание и превантивни мерки, допълни проф. Ива Христова.
За конкретният вариант трябва да имаме предвид, че няма да е първият, нито последният, който възниква от Африка, тъй като има огромно разпространение на имунодефицитни състояния в тази страна (ХИВ-позитивни, СПИН). Няма научни данни и проучвания, но мутациите, които знаем, че има в новия вариант, са представени и в другите варианти, каза още проф. Ива Христова.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom