Опасен ентеровирус в Испания застрашава и нашата държава

Опасен ентеровирус в Испания застрашава и нашата държава
468×60 – top

В областта Каталуния е регистриран епидемичен взрив на вирус А71, като 22 деца са в болница, а 7 – в интензивни отделения. Усложненията в този случай се свързват с възпаления на мозъка или на гръбначния мозък, подобно на детския паралич, информира Дарик директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Вирусът се пренася от мръсни ръце и лесно може да достигне нашата територия чрез испански, както и български туристи.

Вирусът не е безобиден, но и не за първи път се сблъскваме с него, припомня проф. Кантарджиев. „През 1975 г. този вирус беше причинил епидемия в нашата страна. Над 700 души бяха болни, главно сред тях бяха деца на възраст до десет години. 40 от тях починаха“, добави специалистът.
Подобно на редица други вируси и при този първите симптоми са болки в гърлото и повишаване на температурата.

„Може да се появи и смущение в храносмилателната система – разстройство. Но обикновено за три или четири дни минава. При малка част от пациентите обаче – при един или двама на сто болни, могат да се появят усложнения, които са свързани с нервната система. Става въпрос за възпаление на мозъка или възпаление на гръбначния мозък, подобно на детския паралич, което минава с тежки отпадни явления, парализа на мускулни групи. При епидемичния взрив този месец в Каталуния от болните деца, седем са били в интензивни отделения, защото най-вероятно е била засегната дихателната мускулатура“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Вирусът се предава по контактно-битов път и съветът на специалиста тук е по-добра лична хигиена.
„Хората трябва да знаят, че трябва да се мият много хубаво ръцете и много хубаво да се мият плодовете и зеленчуците. Опасността е, че имаме много голяма българска диаспора и сега българи ще тръгнат да си посещават роднините или пък роднините им ще тръгнат насам. Особено при пътуващи хора, ако се появят някакви такива симптоми, е по-добре да си останат вкъщи и да спазват хигиена докато мине заболяването. Ако човек се чувства неразположен, не трябва да е сред много хора, за да не ги зарази“, посочи още професорът.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom