Отбелязахме Световния ден на зрението 2017 г.

Отбелязахме Световния ден на зрението 2017 г.
468×60 – top

Световният ден на зрението подчертава значимостта на очното здраве и необходимостта да се увеличат ресурсите и да се подобри инфраструктурата за очна грижа в световен мащаб. Според настоящите прогнози, без наличието на инвестиции или специфични дейности, до 2050-та година 115 милиона души в света ще изгубят зрението си, което представлява тройно увеличение спрямо статистиката за 2015 година1. Отбелязван за пета поредна година, Световният ден на зрението призовава общността на офталмолозите „Да отдадем значимото на зрението“ и да подобрим изхода от заболяването за онези, които са засегнати от загуба на зрението и/или слепота, които могат да бъдат предотвратени.

През 2015 г. почти 1.35 млрд. души по света са били засегнати в значителна степен от загуба на зрението, като в по-голямата си част тези случаи е можело да бъдат лекувани, или да бъдат предотвратени посредством решения, които са известни, доказани, изпробвани и изключително финансово ефективни1.

За да отбележи Световния ден на зрението, IAPB и организациите-членки обявиха последните данни в световен мащаб за слепотата и загубата на зрението, събрани в Атлас на зрението на IAPB. Атласът на зрението на IAPB включва последните оценки за разпространението на слепотата и зрителните увреждания посредством интерактивни карти и достъпни инфографики. Въпреки че зрителните увреждания са намалели през последните 25 години, днес съществува още по-голяма необходимост да се постигне повече, за да се пребори това световно предизвикателство.

Световният ден на зрението (СДЗ) се отбелязва ежегодно всеки втори четвъртък на месец октомври с цел подобряване на информираността и привличане на вниманието в световен мащаб върху слепотата и зрителните увреждания. Координиран от Международната агенция за превенция на слепотата, тазгодишният Световен ден на зрението ще бъде отбелязан на 12 октомври и ще е съпътстван от призива „Да отдадем значимото на зрението“, а основният фокус ще е върху скрининга чрез очни прегледи.

468×60 – bottom

Подобни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

728×90 – bottom