Парламентът предложи проф. Д-р Григор Горчев за орден „Стара планина”

Парламентът предложи проф. Д-р Григор Горчев за орден „Стара планина”
468×60 – top

Проф. д-р Григор Горчев да бъде награден с най-високото отличие на страната – орден „Стара планина” първа степен реши единодушно парламентът и отправи предложението към президента Росен Плевнелиев. Мотивите за това са изключително големите му заслуги към България в областта на медицинската наука и практика.

Акушер-гинекологът е бивш почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и член-кореспондент на БАН. От 2003 г. проф. Горчев е и съсобственик на специализираната АГ болница „Света Марина“ в Плевен.

Той е носител на почетен знак I степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината, 2004 г. Избран е за личност на 2005 година от Американския биографичен институт на САЩ и комисията за международни проучвания за изключителните му постижения и благороден пример пред своите съвременници и обществото. Член е на Френската асоциация по онкологична гинекология (SFOG), на Европейската асоциация по медицинска онкология (ESMO), на Българското научно дружество по акушерство и гинекология, на Българския лекарски съюз.

През 2004 г проф. Горчев осъществява за първи път в България операция на жена с рак на маточната шийка I стадий със запазване на детеродните й органи.

На 15 май проф. Горчев ще навърши 60 години. Идеята за награждаването му е на ректора на Медицинския университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom