ЗА ПОЛЕЗНИТЕ БАКТЕРИИ В СТОМАХА И ЧЕРВАТА

ЗА ПОЛЕЗНИТЕ БАКТЕРИИ В СТОМАХА И ЧЕРВАТА
468×60 – top

Брой 7/2016

Проф. д-р Златко Кълвачев, дмн

Известно е, че човешкият организъм е населен с различни видове бактерии, числеността на които многократно надвишава броя на останалите клетки (съотношение поне 10:1), а общата им маса е около 4 килограма. Някои изследователи дори считат, че бактериите в нашето тяло могат да се разглеждат като допълнителен виртуален орган, чиято дейност е по-продуктивна от тази на черния ни дроб.

Естествено, ако всички тези бактерии бяха вредни за нас, не бихме оцелели. Най-заселени с бактерии са трите системи, които са в пряк контакт с външната среда: храносмилателната (с около 70% от всички бактерии), дихателната и пикочо-половата. Бактериите в стомаха и червата не само не са вредни за човека, а напротив, благоприятстват протичането на различни жизнени процеси. Всъщност, между полезните и патогенните бактерии се води борба за територия и хранителни вещества, като балансът между тях осигурява запазване на стабилна микрофлора, предпазваща червата от заселването на „неканени гости“.

200

Нездравословното равновесие на човешката микрофлора може да доведе до развитие на инфекции с различна клинична изява и различно по тежест протичане. От друга страна, бактериите могат да бъдат в основата за развитието на алергии, депресии, затлъстяване и др. Съществува и вариант, при който бактериите, с които си съжителстваме когато сме здрави, могат да се превърнат във вредители, веднага щом имунната ни система отслабне.

Освен защитни функции, бактериите, обитаващи храносмилателния тракт, изпълняват и друга много важна функция – участват активно в преработването и усвояването на храната. Бактериите, обитаващи дебелото черво (най-заселената зона в храносмилателния тракт), произвеждат и набор от витамини (В1, В2, В3, В5, В6, В9, В12, К), както и вещества, които регулират правилната дейност на червата.

Бактериите в червата участват при обезвреждането на различни токсини (фенол, индол, скатол), играят важна роля в поддържането на имунитета и противодействат на злокачествените новообразувания. Някои хормони, произведени от бактериите в стомаха и червата (серотонин, хистамин), влияят и на други физиологични процеси, като регулиране на настроението, телесната температура, съня, апетита и дори сексуалността…

Всичко това определя необходимостта да се грижим адекватно за бактериите си: да си създадем навици за употреба на здравословни храни, редовно да приемаме достатъчно пробиотици и разумно (ако се налага) да използваме антибиотиците.

Бактериите обитаващи стомаха и червата се нуждаят от „правилните“ храни и условия за съществуването си. Не са за предпочитане рафинираните и висококалоричните храни. Диета, богата на мазнини и бедна на фибри, вреди не само на фигурата ни, но и на нормалната чревна микрофлора. Освен това, добре е да внасяме в организма си допълнително полезни живи бактерии – съдържат се в киселото мляко, туршиите, кваса.

Save

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom