Пред- и постоперативна профилактика на очните инфекции с Fucithalmic

Пред- и постоперативна профилактика на очните инфекции с Fucithalmic
468×60 – top

Брой 9/2013

Д-р П. Цветанова – офталмолог
МЦСМП „Визус“ – Г. Оряховица

Локалните антибиотици са неделима част от практиката на офталмолога. Fucithalmic viscous eye drops е един от най-надеждните локални антибиотици, доказал се в моята практика. Той е с висока активност спрямо най-честите очни патогени, притежава изключителна прониквателна способност дори и през интактна корнея до вътреочна течност. (K.F. Tabbara, N.A. Lawson, E.M. Burd. Saudi Medical Journal 1987; 8(2) )

Активната съставка на Fucithalmic фузидова киселина се използва в световната клинична практика над 50 години и все още няма изолиран резистентен щам. Fucithalmic е с уникална лекарствена форма вискозни очни капки, благодарение на която този антибиотик се прилага само 2 пъти дневно. Използвам Fucithalmic при всички бактериални очни инфекции – конюнктивит, кератит, дакриоцистит и др. Поради прониквателната си способност, продуктът е изключително подходящ след отстраняване на чуждо тяло от окото, както и за пред- и постоперативна профилактика.
Особено често прилагам Fucithalmic при операция на птеригиум. Птеригиумът е надигнато, клиновидно удебеление на конюнктивата, което се разраства върху роговицата. Може да варира по големина от малък и атрофичен до широка, бързо разрастваща се лезия, която може да закрие оптичния център на роговицата. Хистологично се открива дегенерация на колагена и фиброваскуларна пролиферация, т. е. доброкачествено разрастване на фиброзна тъкан, снабдена с кръвоносни съдове. Състоянието се среща два пъти по-често при мъжете. Най-голямо разпространение има във възрастта над 40 години.
Рискови фактори за възникването на птеригиум са генетичната предиспозиция и увеличения престой на ултравиолетова светлина – това касае работещите на открито и хората, които живеят в тропични и субтропични райони.

Симптоматиката при пациентите варира от липса на симптоми до зачервяване, подуване, сълзене, сърбеж, дразнене, размазано виждане и др. Птеригиумът се представя с различни фиброваскуларни изменения по повърхността на конюнктивата и роговицата. Понякога той разраства над централната част на роговицата и засяга зрението. Може да промени роговичната форма и да причини астигматизъм. При част от пациентите се наблюдава минимална пролиферация и бавен растеж с относително нисък процент на рецидиви след ексцизия. При друга група пациенти се открива бърз растеж, агресивен клиничен курс и висок процент на рецидивиране след ексцизия. Обективно се наблюдава неболезнена надигната бяла тъкан с кръвоносни съдове по вътрешния и външния ръб на роговицата. При възпаление причинява парене, дразнене, чувство за наличие на чуждо тяло в окото.
Диагнозата се поставя на базата на физикалното изследване. Диференциална диагноза се прави със сквамозноклетъчен карцином на конюнктивата.

Лечение се налага, когато птеригиумът започне да пречи на зрението. Извършва се ексцизия на птеригиума под локална анестезия. При операцията на това заболяване се работи в областта на роговицата, което поставя въпроса за висок риск от инфектиране. Fucithalmic е единствения локален антибиотик, който прониква дълбоко в очните структури и има продължително действие – поддържа високи нива в продължение на 12 часа. Когато Fucithalmic се използва за периоперативна профилактика се допуска по-често накапване 4-6 пъти дневно за постигане на стерилизация в оперативното поле. Назначавам продукта няколко дни до една седмица преди оперативната интервенция от 4 до 6 пъти дневно. Така постигам високо ниво на бактерицидна активност в очните тъкани. След операцията схемата продължава 5-7, 10 дни или по преценка. Имам над 400 пациента, при които е използван Fucithalmic периоперативно. Благодарение на този подход постоперативният период протича бързо и без постоперативни инфекции.

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom