Приложение на Entan постоперативно при пациенти с хронична венозна недостатъчност

Приложение на Entan постоперативно при пациенти с хронична венозна недостатъчност
468×60 – top

Брой 12/2019

Проф. д-р В. Петров
Началник клиника по съдова хирургия, УМБАЛ „Света Марина” – Варна

Хроничната венозна недостатъчност представлява част от т.нар хронична венозна болест (ХВБ). ХВБ реферира към широк кръг от хронични състояния, засягащи вените. Тези проблеми включват варикозни вени, оток и болки в долните крайници, хронична венозна недостатъчност, кожни промени в областта на долните крайници, варикозни рани, флебити и васкуларни малформации (1). Известно е, че приблизително 50% от възрастното население страда от хронична венозна недостатъчност (ХВН), но ако ХВН се разгледа по-конкретно при хора над 50-годишна възраст, тогава нейната честота е по-висока – 60-70% (2).

Тъй като заболяването е с висока социална значимост е необходима своевременна профилактика и лечение. Най-общо терапията на ХВН бива медикаментозна, компресионна, отворена венозна хирургия, ендовенозна термална аблация, склеротерапия и др. (3). В последните години хирургичните методи за лечение на ХВН се развиват в посока ендовенозна аблация, с оглед по-висока ефективност и по-нисък риск от усложнения (4, 5). Изборът на подходяща операция при разширени вени се определя индивидуално в зависимост от тежестта на състоянието, наличието на усложнения, наличието на придружаващи заболявания, общия здравословен статус на болния, възрастта, приема на лекарства, някои индивидуални особености на пациента и т.н.

Оперативно лечение на разширени вени е необходимо при липса на ефект от приложените лекарства, добавки и алтернативни методи; силна болка, тежест, подуване на долните крайници; тежки промени по кожата, водещи в някои случаи дори до формиране на язви; затруднения в резултат от болестта на нормалното извършване на обичайните ежедневни занимания; наличие на усложнения в резултат от болестта, като например тромбофлебит, кървене, липодерматосклероза и др.

Повечето хирургични интервенции са изключително ефективни и безопасни за пациентите, особено при тяхното правилно изпълнение със съответната предоперативна подготовка и следоперативна грижа за болния. Въпреки това при някои пациенти се наблюдава по-висок риск от поява на странични ефекти след манипулацията, като такива са лицата в напреднала възраст, с придружаващи хронични заболявания (захарен диабет, високо кръвно налягане, аритмия, сърдечна недостатъчност, при нарушения на коагулацията, бъбречни и чернодробни увреждания и др.), приемащите определени медикаменти, например антикоагуланти, имуносупресори, кортикостероиди, антидепресанти и др., тъй като тези фактори повлияват цялостно способността на организма за възстановяване.

Най-честите постоперативни усложнения са оток на крайника, парестезии, промяна в цвета на кожата на засегнатия крайник, болка в областта, варираща от лека до силна, изискваща обезболяващи средства, инфекция на оперативното поле, кървене след операцията, тромбофлебит и др. Независимо от избора на хирургична техника в клиничната практика се търсят методи за предотвратяване на постопертивните усложнения и гладък постоперативен период. Като профилактика на усложненията може да се мисли за универсален съдов протектор с висок профил на поносимост и безопасност. Според научните данни (6,7,8,9) на тези критерии отговаря Entan – пълна и рационална биофлавоноидна комбинация с цялостен ефект върху кръвоносните съдове – артерии, вени, капиляри и лимфни съдове. Entan съдържа два високостандартизирани водоразтворими синергични екстракта от семки на грозде – проантоцианидин 80 мг и гинко билоба – флавон гликозиди и терпин лактони 40 мг.

Личен опит

В клиниката по съдова хирургия бяха наблюдавани 48 пациента с диагноза хронична венозна недостатъчност от 2-ра до 4-та степен. Пациентите бяха с придружаващи заболявания хипертония, захарен диабет, полиневропатия и алергии. Поради съпътстващите заболявания рискът от постоперативни усложнения при тези пациенти е по-висок. Хирургичните методи при наблюдаваните пациенти бяха стрипинг, кросектомия и варицектомия. Entan се включва в ранния постоперативен период на втория ден след операцията, в дозировка 3 пъти по 1 растителна капсула след хранене. Контролните визити се осъществиха на петнадесетия и тридесетия ден след операцията. Освен Entan при тези пациенти беше приложена ластична компресия, антисептична превръзка и хигиенно-диетичен режим.

Резултати

При пациентите, които приемат Entan се постигнаха по-бърза редукция на следоперативните хематоми и отоци. Entan успешно повлия отока и парестезиите постоперативно. Пациентите понесоха продукта отлично. Забеляза се ускорено зарастване на следоперативните рани и намален дискомфорт, както и цялостно по-бързо възстановяване след операция и подобряване в общото състояние на наблюдаваните пациенти.

Изводи

Entan може да се включи в ранния постоперативен период на варикозни вени, независимо от типа оперативна интервенция, с цел предотвратяване на усложненията и гладко възстановяване. Продуктът е задължителен при пациенти с диабет. Тъй като възстановяването и поддържането на венозната хемодинамика е важен маркер за предотвратяване на рецидиви и необходимост от повторна операция, повишаването скоростта на еритроцитите след прием на Entan (8) се оказва важен терапевтичен елемент в дългосрочен план. Отличните терапевтични резултати и поносимост при употреба на Entan дават основание той да се препоръча за продължителен прием повече от 3 месеца без прекъсване. Предвид прогресиращия и рецидивиращ характер на ХВН е добре да се включат повече пациенти на лечение с Entan и да се оцени неговата постоянна употреба, особено при комплицирани пациенти.

Библиография

1) American Venous Forum
2) Андреев А.П, 2018. Съдови заболявания; Съдова и ендоваскуларна хирургия
3) Gloviczki et al. 2011. Clinical practice guidline: JOURNAL OF VASCULAR SURGERY
4) Review Latest Innovations in the Treatment of Venous Disease – Published: 11 April 2018
5) Appropriate care for venous disease – Vasc Surg: Venous and Lym Dis 2019; 7:469-70
6) Бешев Л. Клинични наблюдения на пациенти с хронична венозна недостаъчност (ХВН) и хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК), лекувани с Entan: GP news 2019; 5 (23-27)
7) Захариев Т. Клинични наблюдения на пациенти с хронична венозна недостатъчност (ХВН) и хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНк), лекувани с Entan: GP news 2012; 8:23-24
8) Групчева Х., Маринова Т., Иванчева В., Тошев Р. Изследване ефекта на Ентан върху съдовете в преден очен сегмент чрез ин виво конфокална микроскопия: GP news 2014; 1: 5-7
9) Атанасова К. Приложение на Entan VGcaps при пациенти със световъртеж и шум в ушите: GP news 2016; 6:22-24

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom