Приложение на Ocolut Combi при пациенти със субективни зрителни нарушения

Приложение на Ocolut Combi при пациенти със субективни зрителни нарушения
468×60 – top

Брой 7/2021

Д-р М. Радева, Д-р А. Райчев
Oфталмолог – Разград
Нaчалник отделение по очни болести МБАЛ – Разград

Субективните зрителни разстройства според международната класификация на болестите са астенопия, дневна слепота, хемералопия, метаморфопсия, фотофобия, скотома сцинтиланс, внезапна загуба на зрение и зрително сияние – Н53.
В статията се представя личен опит от приложението на Ocolut Combi при пациенти със субективни зрителни нарушения.
Едната група наблюдавани пациенти – 20 на брой, е подбрана по сходни критерии. Единият критерий е професията. Всички наблюдавани пациенти са шофьори, пътуващи на дълги курсове. Другият критерий са съобщените симптоми – астенопия, затруднено нощно виждане, дразнене от светлина на фарове и замъгляване от блясъци. За нуждите на наблюдението те приемат Ocolut Combi по 1 VGcaps дневно за период от 3 месеца.
Втората група наблюдавани пациенти са 10 жени на възраст между 30 и 35 години. Основно при тях е ежедневната работа на компютър. Основанията за такъв подбор са масовата дигитализация, което води до подмладяване на зрителните нарушения, по-млада възраст под 40 години, за да се изключи влиянието на възрастовите изменения, тъй като в последните години за рискова възраст в офталмологията вече се смята 40 години, а не 50, както беше преди 2015 г. Оплакванията са сухота в очите, замъгляване след дълъг престой пред компютъра и зрителна умора. Приемат Ocolut Combi в стандартна дозировка по 1 VGcaps дневно. Минималният курс е 3 месеца.

КупиАбонамент

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom