Промени в цвета на урината

Промени в цвета на урината
468×60 – top

Брой 4/2013

Гл. ас. Н. Бенбасат, ас. Ю. Войников, доц. д-р И. Николова
Катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология”, Фармацевтичен факултет, МУ – София

Урината е важна част от регулаторния процес в организма. Промяната в цвета на урината е алармиращ белег за пациентите и медицинския персонал. Това може да се дължи на редица нормални или патологични състояния. Често причината може да се установи след внимателно снемане на история за прием на храни и напитки, лекарства, професия и фамилна анамнеза. Лабораторните тестове лесно потвърждават диагнозата или поне стесняват листа от възможните причини.
Нормалният цвят на урината е бледо жълт. Цветът се дължи на пигмента урохром и варира според концентрацията му в урината. Цветът се променя в зависимост от приема на течности. При тежка дехидратация, цветът стига до наситено кехлибарен. Понякога цвета на урината може да прескочи диапазона на жълто-кехлибарения цвят и да бъде зелено-синя, розово-червена, оранжево-кафява и дори черна.

Промяната в цвета често се дължи на пигменти в храната (червено цвекло, къпини, бакла, моркови, витамини от група В) или лекарствата (малинено червено, лимонено жълто, оранжево), които често могат да променят цвета на урината. Промяната може и да е белег за уринарна инфекция, особено ако се съпътства от следните симптоми:

– Втрисане, повишена температура, изпотяване
– Парене при уриниране
– Абдоминална болка
– Чести позиви за уриниране
– Тежка миризма на урината

Тези симптоми са индикация да се потърси незабавна лекарска помощ. В допълнение, ако урината е тъмно кафява, а фекалиите светли – са алармиращ белег за чернодробно заболяване.
Рискови фактори за промяна в цвета на урината:

– Възраст: тумори и аденом на простатата
– Пол: жените са по-склонни към уринарни инфекции
– Фамилна обремененост за бъбречни камъни
– Прекомерно физическо натоварване, особено атлетите

Заболявания, които често са свързани с промяна в цвета на урината

– Остър цистит
– Остър и хроничен гломерулонефрит
– Остра тубуларна некроза
– Остра унилатерална обструктивна уропатия
– Синдром на Алпорт
– Карциноми на пикочния мехур
– Хроничен простатит
– Ендокардит
– Хепатит
– Нефролитиаза
– Простатен аденом или карцином
– Ренално клетъчен карцином
– Рабдомиолиза

Мътна или урина с вид на мляко е признак за уринарна инфекция и често се съпровожда с неприятна миризма. Дължи се на наличие на бактерии, фосфатурия, мазнини, пиурия, хилурия, еритроцити или мукус.

Какво може да промени урината в нюансите на жълтия цвят?

Бледо жълтата урина обикновено се дължи на приема на много течности или диуретици. Това може да е нормално, но може и да е свързано със заболяване. Честата жажда, приема на много течности и почти бялата урина може да са белег за развитието на diabetes insipidus. Урината може да има и сладък мирис, ако е екскретирано голямо количество захар.
Храни и напитки, съдържащи оранжеви бои или прием на лекарства, като лаксативи, рифампин, феназопиридин, кумадин, варфарин, витамините от групата В, витамин С и каротен (моркови, тиква, сладки картофи и други зеленчуци) оцветяват урината в жълто-оранжево, дори и при адекватна хидратация.

Тъмно жълтата урина или кехлибарено жълта – често е белег за дехидратация (прием на малко количество течности, горещо време, висока температура, обилно изпотяване, повръщане, прием на лаксативи, диария) или на заболяване на черния дроб, особено ако е придружено и с пожълтяване на кожата и склерите.
Редица лекарства, като варфарин, някои химиотерапевтици, фенезопиридин, рифампин, могат да променят цвета на урината в оранжево.

Какво може да причини кафява урина или с цвят на чай?

Приемът на алое, ревен и баклата могат да причинят кафява урина. Тирозинемия, чернодробни заболявания, като цироза и хепатит, както и ренални заболявания, като например глумерулонефрит, могат да променят цвета на урината до този на кока-кола. Лекарства, като антималарийни (примаквин, хлороквин), лаксативи, метронидазол, метокарбамол, нитрофурантоин – също потъмняват цвета на урината. Алкоптонурията е рядко срещано заболяване, при което урината потъмнява при експозиция на въздух, поради наличието на хомогентизова киселина. При тирозиноза, урината е кафяво-черна, поради екскрецията на хидроксифенилпирувинова киселина. При порфирия кутанеа тарда, урината е червеникаво кафява при дневна светлина, но флуоресциращо розова при ултравиолетова светлина.
Метаболитите на метилдопа стават черни при досег с белина (която често се използва в тоалетните). Контаминацията с йод повидон може да придаде тъмен цвят на урината. Меланинът и меланогенът при пациенти с меланома оцветяват урината в тъмно при контакт с въздуха.

Какво може да промени урината в нюансите на червения цвят?

Розовата или червена урина е алармиращ белег за незабавно изследване на урината за наличие на еритроцити, хемоглобин или миоглобин. Наличието на кръв в урината може да е признак за редица заболявания, като уринарна инфекция, карцином, цистит, бъбречна инфекция, травми на бъбреците или уретрата, аденом на простатата, туберкулоза, порфирия, хемолитична анемия. Тежкото физическо натоварване (например маратон) е една от най-честите причини за поява на кръв в урината. Голямо количество екскретирани порфирини също може да е причина за червен цвят на урината.
Редица храни, могат да придадат розов цвят, като червено цвекло, къпини, ревен и храни и напитки, съдържащи червени бои. Къпините и червеното цвекло оцветяват урината в червено при кисело рН, следствие на багрилото антроцианин, докато ревена, антрахиноновите лаксативи и някои диагностични багрила, оцветяват урината в червено, когато тя е с алкално рН.
Лекарства, като лаксативи (сена), торазин, пропофол, тиоридазин, хлорпромазин, както и интоксикация с олово или живак могат да променят цвета на урината в розово и червено. Най-вероятната причина, ако урината е червена и с кисело рН, но не съдържа хемоглобин, миоглобин или еритроцити, е приема на фенолфталейн (лаксативи) – урината се обезцветява при алкализиране с няколко капки калиев хидроксид.

Какво може да промени урината в нюансите на зелено, синьо, лилаво?

На първо място – възможно е пациента да не знае за наличие на дезинфекциращ препарат в тоалетната!?

Синята урина може да се дължи на наличие на багрила (индиго кармин) в приетата храна и напитки или лекарства. Аспарагусът може да оцвети урината в зелено или синьо, но също така и придава и характерен мирис. Друга причина за поява на тъмнозелена или синя урина е фамилната хиперкалциемия, както и следните лекарства – амитриптилин, метокарбамол, индометацин, прометазин, треамтерен и метиленово синьо. Виолетова урина се е наблюдавалапри прием на фенолфталейн и лаксативи.

Заключение

Три са основните причини за промяна в цвета на урината:
1. Диета
2. Лекарства
3. Заболявания
Ако пациентът е забелязал промяна в цвета на урината, задайте му следните въпроси:
1. Как се чувствате? Имате ли повишена температура, болка, парене, често уриниране?
2. Ако урината е розова или червена – колко пъти се е случило това и имате ли и други симптоми?
3. Какво сте консумирали като храни и напитки?
4. Какви лекарства приемате, вкл. ОТС лекарства и хранителни добавки?
5. Приемате ли достатъчно вода?
6. Трудно ли уринирате?

Използвана литература:

University of Maryland Medical Center’s 2009 online article “Urine – Abnormal Color – Overview”
Mayo Foundation for Medical Education and Research 1998 – 2009 online article “Urine Color”
Health Grades, Inc. May 5, 2010 online article “Causes of Blue Urine”
Collective Wisdom.com January 28, 2008 online article “The Color of Your Urine – What it Means”

750×422
750×422

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

728×90 – bottom